Τρίτη 11/5/2021

«Τοίχος προστασίας» απέναντι στους Τούρκους! Δημιουργούμε ΑΟΖ με Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο

«Τρέχει» η κυβέρνηση τις διαδικασίες οριοθέτησης ΑΟΖ τόσο στα δυτικά της χώρας, με την Ιταλία και την Αλβανία, όσο και στον Νότο, με την Αίγυπτο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε χθες εξελίξεις σε «κατάλληλο χρόνο», ενώ κλιμάκια τεχνοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών θα βρεθούν τις ερχόμενες ημέρες στην Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, υπάρχουν συζητήσεις με τα κράτη αυτά, αλλά και απόλυτη ετοιμότητα από την ελληνική πλευρά, αν και υπάρχουν σκέψεις ως προς το από πού θα αρχίσει αυτή η διαδικασία, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσδιόρισε πάντως ότι πρόκειται για διαδικασίες, οι οποίες δεν θα είναι «πυροσβεστικές» έναντι των κινήσεων της Τουρκίας, αλλά κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία ακολουθείται από την κυβέρνηση.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι στις 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχο κλιμάκιο του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών δείχνει τη μία από τις πλευρές προς την οποία κινείται η κυβέρνηση σε πρώτο χρόνο. Κάτι που έγινε γνωστό με την ανακοίνωση της αναβολής της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάιο.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Τουρκίας μόνο στα λόγια! Τολμήστε τώρα και ανακηρύξτε ΑΟΖ!

Ο Ν. Δένδιας, μάλιστα, από την Ιορδανία όπου βρισκόταν στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι με την Ιταλία προφανώς θα υπάρξει συνέχεια και ότι η συνάντηση αυτή ανεβλήθη για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, με σκοπό, όπως είπε, «να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα συγκληθεί στην Αθήνα η πρώτη τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ