Η «δημοκρατία» βαθμολογεί την Κυβέρνηση – Καλή εβδομάδα αλλά μπορούσε και… καλύτερα!

Must Read

Ποικιλία γεγονότων είχε αυτή η εβδομάδα… Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια υπήρξε θετική ψήφος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αμυντικές δαπάνες.

Με την ευκαιρία αυτή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά  και σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Θετικό και το ξαφνικό δώρο 120 ευρώ σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Την εικόνα χάλασε  όμως το μπάχαλο με το κοινωνικό μέρισμα, που προκάλεσε κατακραυγή και οδήγησε σε διορθωτικές δηλώσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα. 

Στο μέτωπο του Κουκακίου, η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης  στην οδό Ματρόζου ενίσχυσε την κυβερνητική εικόνα στο τομέα της ασφάλειας και της επιβολής του νόμου, παρά τις καταγγελίες για χρήση υπερβάλλουσας βίας και αναίτιους ξυλοδαρμούς. Με φόντο όλα αυτά, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά πέρασαν σε δεύτερο πλάνο χωρίς ωστόσο να παύουν να είναι κρίσιμες.

Εν αναμονή και των γεγονότων στην Λιβύη, η Αθήνα επιχειρεί να «αναχαιτίσει»  την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με διπλωματική αντεπίθεση…

Θετικές και οι σαφείς δεσμεύσεις του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη  ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο, θα υπάρξουν μέσα στο 2020 σημαντικές αλλαγές τόσο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι ένα καλό νέο που πρέπει γρήγορα να πάρει σάρκα και οστά…

Από την άλλη πλευρά οι παλινωδίες του Στέλιου Πέτσα στο θέμα της ενίσχυσης του Τύπου, με αφορμή τη σχετική απόφαση, την οποία τελικώς υποχρεώθηκε να ανακαλέσει, επέφεραν ακόμη μία φορά βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, κάθε εβδομάδα που περνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει πόσο «κατάλληλος» είναι για τη θέση αυτή…

Γενικός βαθμός της Κυβέρνησης: 6

  • Πολιτισμού

Η οργάνωση της εκδήλωσης από το υπουργείο Πολιτισμού για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών ήταν από τα βασικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Το πιστώνεται η Λ. Μενδώνη…

Βαθμός: 7

  • Δικαιοσύνης

«Συνθήκες μιας σοβαρής ευνομούμενης χώρας, δημιουργεί η Ελλάδα» δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, για το «πράσινο φως» που έδωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί  εποπτικοί  μηχανισμοί  στις  τροποποιήσεις στους Κώδικες, που επαναφέρουν μεταξύ άλλων και την κακουργηματική μορφή της δωροδοκίας. Και πολύ σωστά…

Βαθμός: 7

  • Παιδείας

Σωστή είναι κίνηση από την Νίκη Κεραμέως  να εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών τις νέες τεχνολογίες, ενώ θετική χαρακτηρίζεται και  η αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Παιδεία το 2020.

Βαθμός: 7

  • Υγείας

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για μια σειρά από σοβαρά νοσήματα που επιβαρύνουν τη Δημόσια Υγεία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή μέσα τον Ιανουάριο, ο Βασίλης Κικίλιας. Συνεχίζει θετικά ο υπουργός Υγείας.

Βαθμός: 8

  • Εσωτερικών

Να βάλει μια τάξη στους δήμους και να τους κάνει λειτουργικούς, προκειμένου να κάνουν αυτό για το οποίο υποτίθεται ότι υπάρχουν, δηλαδή να υπηρετούν τους πολίτες, προσπαθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Αν και δέχεται επιθέσεις, ακόμη και εξ οικείων, δεν φαίνεται να επιβραδύνει.

Βαθμός: 9

  • Εξωτερικών

Επιτέλους, έγινε αντιληπτό ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει όταν έχει γείτονα την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε μία ουσιαστική και επιβεβλημένη περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου με ειδικό βάρος και εξήγησε γιατί είναι μη νόμιμα και άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης. Εισέπραξε κατανόηση, αλλά η κίνηση έγινε κι αυτό έχει σημασία.

Βαθμός: 7

  • Άμυνας

Κάποιοι σε ιδιαίτερα κρίσιμες για τα εθνικά ώρες επιμένουν να λειτουργούν με κομματικές παρωπίδες. Ορθώς ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η κυβέρνηση ζήτησαν αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την καταβαράθρωσή τους στα χρόνια των Μνημονίων. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι πάνω και πέρα απ’ όλα.

Βαθμός: 9

  • Προστασίας του Πολίτη

Η επιτυχημένη εκκένωση στο Κουκάκι δείχνει ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή της νομιμότητας, αλλά θα πρέπει σε επικοινωνιακό επίπεδο να αλλάξουν τακτική ώστε να μη «χαντακώνεται» έτσι το έργο της Αστυνομίας.

Βαθμός: 6

  • Οικονομικών

Απροετοίμαστη πιάστηκε η ηγεσία του υπουργείου για τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν χιλιάδες πολίτες με τη διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως έγραψε την Τετάρτη η «δημοκρατία». O Χρ. Σταϊκούρας αναγκάστηκε να τρέχει εκ των υστέρων για τις διορθώσεις…

Βαθμός: 5

  • Εργασίας

Τα τελευταία στοιχεία, με τον έναν στους δύο μισθωτούς να αμείβονται με λιγότερα από 650 ευρώ τον μήνα, καθαρά, δείχνουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης για «περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας», όπως έλεγε και ο Γιάννης Βρούτσης, είναι ακόμη πολύ μακριά…

Βαθμός: 4

  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η υπηρεσία προειδοποίησης για έκτακτες ανάγκες, το 112, προχωρεί, ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες προχωρεί, τα τεχνολογικά συστήματα του Δημοσίου «επικοινωνούν» μεταξύ τους. Τρέχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης…

Βαθμός: 9

  • Ενέργειας

Πολλές «πράσινες» εμφανίσεις σε εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος έκανε αυτήν την εβδομάδα ο Κωστής Χατζηδάκης. Μέχρι και σε εκδήλωση για την ανακύκλωση τηγανέλαιου πήγε. Σε αυτά… καλά τα πάει.

Βαθμός: 4

  • Ανάπτυξης

Δύσκολη εβδομάδα για τον Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να «μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό» μέσα στον Ιανουάριο. Μαθαίνουμε πως βρέθηκε λύση μέσω… κατεδαφίσεων. Μέχρι να γίνει αυτό πάντως…

Βαθμός: 2

  • Μεταφορών

Οι πολίτες της Αθήνας αναμένουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και του Κώστα Καραμανλή, ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν την Τρίτη με την απεργία 25 υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ και την απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Βαθμός: 7

  • Τουρισμού

Ακόμα μία εβδομάδα κύλησε χωρίς να καταγραφεί κάποια αξιόλογη πρωτοβουλία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αναλώθηκε σε συναντήσεις ήσσονος σημασίας. Ειπαμε, τουρίστας κανονικός…

Βαθμός: 1

  • Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Μάκης Βορίδης πιστώνεται το γεγονός ότι έτρεξαν οι διαδικασίες και καταβλήθηκαν έγκαιρα στους αγρότες ενισχύσεις ύψους 870.000.000 ευρώ. Τα χάλασε όμως προαναγγέλλοντας -και μάλιστα με… ορμή- την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη γεωργική ασφάλιση.

Βαθμός: 5

  • Ναυτιλίας

Σωστή η κίνηση του Γιάννη Πλακιωτάκη να συναντηθεί την Πέμπτη με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Yossi Amrani. Σωστή η επιλογή χρόνου, όταν οι «απέναντι» έχουν ξεσαλώσει. Σωστή η επιβεβαίωση «για την αναβάθμιση του στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών». Τα καλά, όταν γίνονται, να λέγονται…

Βαθμός: 6

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This