Σάββατο 19/6/2021

Τριπλό «χαστούκι» από Ελλάδα σε Τουρκία! Δημιουργεί ΑΟΖ με Ιταλία, προχωρά με Eastemed και αναγνωρίζει τον Χαφτάρ

Kλιμάκιο του υπουργείου εξωτερικών μεταβαίνει στην Ρώμη στις 30 Δεκεμβρίου για να να συναντηθεί με στελέχη του Ιταλικού υπουργείου ώστε να διευθετήσουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να ανακηρυχθεί η ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Έτσι σε συνδυασμό με την υπογραφή για τον αγωγό Eastmed στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα από Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, δημιουργούνται πλέον άλλα γεωπολιτικά δεδομένα. Η ανακήρυξή της μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι η πρώτη κίνηση ακύρωσης του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών καθώς η Ιταλία θα αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ ακριβώς στα σημεία που πρέπει να οριοθετηθεί αγνοώντας τις υπογραφές του λιβυκού καθεστώτος.

Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν στις αρχές του 2020 από Δένδια και Ντι Μάιο.

Η Ιταλική κυβέρνηση στέκεται από την αρχή στο πλευρό των ελληνικών θέσεων καθώς ενδιαφέρεται και η ίδια άμεσα για τα συμφέροντα των δικών της εταιρειών που συμμετέχουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Η Ιταλία έχει κάθε συμφέρον να αντιδρά στους σχεδιασμού της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα και η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού εξωτερικών στην Λιβύη όπου συναντήθηκε και με τον Χαλίφα Χαφτάρ, βασικό αντίπαλο του καθεστώτος Φαγέζ αλ Σαράζ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς και η Ρώμη προσανατολίζεται πλέον προς αναγνώριση ή απόδοση «ίσων δικαιωμάτων» στην παράταξη του Χ.Χαφτάρ.

Δείτε επίσης:Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι υπογραφές για τον αγωγό Eastmed, που κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Φαίνεται λοιπόν ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος στον οποίο έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει. Ο Eastemed ακυρώνει πρακτικά την συμφωνία Λιβύης Τουρκίας και η υποστήριξη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ μπορεί να δώσει την  χαριστική βολή στο καθεστώς Σαράζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Από την άλλη ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτές οι κινήσεις δεν αρκούν για να μας προστατέψουν από την Τουρκική επιθετικότητα καθώς ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι ένας απρόβλεπτος παίχτης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ