Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι υπογραφές για τον αγωγό Eastmed, που κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική συμφωνία για τον EastMed απομονώνει την Άγκυρα – Ο Τράμπ υπογράφει την αποπομπή της Τουρκίας από τα F35!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Η Τουρκία προσπάθησε να φρενάρει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο η τουρκο – λιβυκή συμφωνία φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να κινηθούν πιο γρήγορα οι τρεις πλευρές, οι οποίες υποστηρίζουν πως είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας.

Ο αγωγός θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στα τουρκικά σχέδια και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Reuters έχουν ορίσει ως τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή του το 2025. Με το συγκεκριμένο έργο η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον εαυτό της ως κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την γηραιά ήπειρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ