Έξι μήνες κυβέρνηση ΝΔ: «Αγκάθια» το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με την Τουρκία και η μεσαία τάξη

Must Read

Θητεία έξι μηνών συμπλήρωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το Μέγαρο Μαξίμου να… πανηγυρίζει για τα έως τώρα πεπραγμένα!

Σε αρκετά από αυτά δικαιολογημένα, όμως σε άλλα με περισσή υπερβολή και επιχειρώντας να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Με βάση αυτό, μάλιστα, η αντιπολίτευση έχει αρχίσει να ανεβάζει τους τόνους κριτικής σε βάρος του πρωθυπουργού και των υπουργών του, κατηγορώντας τους ότι κινούνται «σε λάθος δρόμο» και παρεκκλίνουν από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Μολονότι είναι ακόμα νωρίς για τα όποια ασφαλή συμπεράσματα και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση σχετικά λίγος, οι πρώτες ενδείξεις υπάρχουν, τα κατ’ αρχήν μηνύματα έχουν εκπεμφθεί και γεγονός είναι ότι μπορούν να διαβαστούν από δύο όψεις: Κάποια πράγματα όντως έχουν ήδη υλοποιηθεί, βάσει των υποσχέσεων της Ν.Δ. πριν από τις κάλπες, και μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη, όμως ορισμένες άλλες δεσμεύσεις -προσώρας, τουλάχιστον- παραμένουν απλώς λόγια ή έχουν τεθεί εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το… γιοφύρι της επένδυσης στο Ελληνικό, για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι θα είχε ξεμπλοκαριστεί από την πρώτη εβδομάδα, με τις κατάλληλες αποφάσεις και τις υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η εμβληματική αυτή -για πολλούς- επένδυση ακόμη προκαλεί αναταραχές και δίνει τροφή για καταγγελίες ένθεν κακείθεν. Η πρώτη εβδομάδα πέρασε, οι πρώτοι μήνες έχουν περάσει και αυτή τη στιγμή, σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, του «φιλέτου» -κατά πολλούς- της Αττικής, οι μπουλντόζες δεν έχουν ξεκινήσει δουλειά. Κάτι που, πλέον, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προσδιορίζει για την αρχή του νέου χρόνου.

Στα ελληνοτουρκικά, η Ν.Δ. βρέθηκε πολύ γρήγορα να κολυμπά σε πολύ «βαθιά νερά», με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αμφισβητεί τα ελληνικά νησιά -όχι πια μόνο μικρών ή βραχονησίδων, αλλά ακόμη και της Κρήτης και της Ρόδου- ως χώρων που παράγουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το θέμα, να κινητοποιήσει συμμάχους και να καταφέρει να καταστήσει νομικά άκυρη τη συμφωνία έγινε σε κάθε επίπεδο, διμερές αλλά και διεθνών οργάνων.

Αν και το ΝΑΤΟ απέφυγε να πάρει θέση, όπως διαχρονικά κάνει, η κυβέρνηση, το μόνο που κέρδισε, ήταν να πάρει μια καλή δήλωση από την Ε.Ε. Μια δήλωση, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από κυρώσεις, καθώς είναι σαφές ότι και εντός Ε.Ε. υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, με την κάθε χώρα να λειτουργεί βάσει των δικών της συμφερόντων.

Από τη μια υπάρχει η Γαλλία, η οποία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και από την άλλη η Γερμανία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνεύσει τις σχέσεις της -οικονομικές κυρίως- με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να δημιουργήσει διπλωματικό κλοιό γύρω από την Τουρκία, συνεχίζει να λειτουργεί ως «μάνατζερ» της ευρωπαϊκής πορείας Σκοπίων και Αλβανίας.

Αφενός, με τα Σκόπια να συνεχίζουν -σε κάθε επίπεδο- να παραβιάζουν ακόμη και την ίδια την κακή -και κατά την κυβέρνηση- Συμφωνία των Πρεσπών. Αφετέρου, με την Αλβανία να συνεχίζει να είναι η χώρα στην οποία η διαπλοκή και η μαφία χτυπάνε κόκκινο, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή της συνεχίζει να πιέζει την ελληνική μειονότητα και να συνεργάζεται με διάφορους προκλητικούς εθνικιστές, που δηλώνουν «Τσάμηδες» και θέλουν να ανοίξουν αυτό το ζήτημα.

Στην οικονομία ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, αναγνώρισε ότι η μεσαία τάξη δεν ωφελήθηκε τόσο όσο έπρεπε, καθώς τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης ήταν στοχευμένα και για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Όπως αποτέλεσμα δεν έχει παράξει ακόμα και η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που τόσο εμφατικά έθετε κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης.

Πολύ δύσκολο να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα

Εκεί, όμως, που πραγματικά αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα η κυβέρνηση είναι το Μεταναστευτικό. Οι εξαγγελίες της περί φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, κλειστών κέντρων και, γενικότερα, μιας εντελώς διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με αυτή που εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Τα κλειστά κέντρα, που αποτέλεσαν αίτημα τόσο της κοινωνίας, όσο και μεγάλου μέρους του κόμματος, προκάλεσαν ακόμη και εσωκομματικές εντάσεις, και έχουν κι αυτά τοποθετηθεί χρονικά μέσα στο νέο έτος.

Μάλιστα, συναντούν ισχυρότατες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου προγραμματίζεται να εγκατασταθούν. Ο νέος νόμος για το άσυλο θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, αλλά, εν τω μεταξύ, τα νησιά θυμίζουν εποχές 2015, καθώς πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν συσσωρευτεί σε αυτά, παρά τις μετακινήσεις χιλιάδων στην ενδοχώρα – με τα χίλια μύρια εμπόδια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πιάστηκε -τουλάχιστον- απροετοίμαστο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα κύματα μεταναστών, ενώ αναμένεται η αποτελεσματικότητα της νέας δομής, που εμπλέκει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τον υφυπουργό κ. Στεφανή ως «διαχειριστή» της (παρά τις προσπάθειες που γίνονται τις τελευταίες ημέρες να θωρακιστεί τουλάχιστον ο Έβρος, το χειμερινό πέρασμα των μεταναστών όταν η θάλασσα είναι δύσβατη, λόγω καιρού).

Το Μεταναστευτικό είναι αιτία συγκρούσεων και εντός κόμματος, με αρκετούς βουλευτές από τα μέρη που πλήττονται να εκφράζουν συνεχώς παράπονα στους αρμόδιους υπουργούς, έστω κατ’ ιδίαν, και παρά την προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου όλοι «να βάλουν πλάτη στην εθνική αυτή προσπάθεια».

Το «άβατο» των Εξαρχείων και τα επεισόδια στην Αθήνα

Στα Εξάρχεια τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο δύσκολα. Οι δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής για εφαρμογή του νόμου, από την πρώτη ημέρα προσκρούουν κυρίως στις βίαιες δράσεις των αντιεξουσιαστών και -σε μικρότερο βαθμό- στις καταγγελίες περί υπερβάσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των Ελλήνων, σίγουρα, πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση. Όμως, τα συνεχή επεισόδια που βλέπουμε να συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και εκτός αυτού, με τις «καταδρομικές επιχειρήσεις» αντιεξουσιαστών, που σπάνε μαγαζιά ως απάντηση στις εκκενώσεις καταλήψεων, σίγουρα δεν είναι η εικόνα που και η ίδια η κυβέρνηση θα ήθελε.

Η φράση του πρωθυπουργού «είμαι αποφασισμένος να τελειώσω με το άβατο των Εξαρχείων» και οι όλο ζήλο δηλώσεις βουλευτών της Α’ Αθηνών πολύ δύσκολα δείχνουν να εφαρμόζονται, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία των Εξαρχείων.

Δείγμα θετικό, με επίκεντρο την πορεία της οικονομίας

Ως κεντρική επιτυχία παρουσιάστηκε η -υπό μεγάλη αμφιβολία- αποτελεσματικότητα διαχείρισης του προβλήματος της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιαζόταν από πολλές πλευρές ως «ωρολογιακή βόμβα», την ίδια στιγμή, πάντως, που στην κυβέρνηση έχουν και ουσιαστικούς λόγους να αισθάνονται ικανοποιημένοι σε άλλους τομείς.

Ελπιδοφόρος θεωρείται ο Προϋπολογισμός του 2020, καθώς σε αυτόν υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη έως 2,8% ενώ, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναθεωρούνται προς τα κάτω. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού κράτους θεωρούνται δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβέρνηση.

Στην αγορά όλα τα σημάδια -σύμφωνα με την κυβέρνηση- είναι θετικά, με την κατανάλωση, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται σημαντικά. Προς κάθε κατεύθυνση υποδεικνύεται ότι ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι ο πρώτος εδώ και δέκα χρόνια που δεν επιβάλλει πρόσθετα οικονομικά μέτρα, αλλά -αντιθέτως- ελαφρύνονται βάρη, ενώ και στον νέο φορολογικό νόμο προβλέπονται ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, η κατάσταση είναι πολύ καλή, καθώς, μεταξύ άλλων, εξηγούν: Καλύφτηκε το δημοσιονομικό κενό που αποτυπωνόταν στην 3η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και διασφαλίστηκε υπερπλεόνασμα, που διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, υπήρξε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s, το Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν -πρώτη φορά- αρνητικό επιτόκιο και η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο που είχε επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.

«Μέχρις στιγμής καταφέραμε περισσότερα από όσα είχαμε υποσχεθεί» είναι η φράση που συχνά χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος τόσο στη μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και στη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν πλέον να επιλέγουν κλίμακες ασφάλισης.

Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή σειράς αποφάσεων για τη στήριξη των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και την ελάφρυνση της κοινωνίας από τα βάρη του παρελθόντος.

Ανάμεσα στα άλλα: Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν χρέη 11,5 δισ. ευρώ σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ -περίπου- 100.000.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, μπήκε τέλος στις «ουρές» έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μειώθηκαν έως 7% οι τιμές σε 3.072 φάρμακα και διατηρήθηκαν σταθερές σε 4.985.

Παράλληλα, χορηγήθηκε φέτος προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, ύψους 68.000.000 ευρώ, βελτιώθηκε και παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες η παρεχόμενη προστασία για την πρώτη κατοικία, χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε πάνω από 950.000 πολίτες, ενώ με την αναθεώρηση του Συντάγματος καταργήθηκε η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, για τυχόν παράνομες πράξεις που τέλεσαν υπουργοί.

Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, η ολοκλήρωση -εντός του χρονοδιαγράμματος- του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης 112 (έστω, με μεγάλη καθυστέρηση) χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα, καθώς θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και εξασφαλίζει, κατά τους αρμοδίους, ότι δεν θα έχουμε ξανά καταστάσεις όπως στο Μάτι.

Θα πρέπει να αναφερθούν, επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου στον νόμο για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο νόμος για τη «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας» και τη διεύρυνση του αντικαπνιστικού, η αποκατάσταση του ασύλου ιδεών στα πανεπιστήμια, η αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και η δρομολόγηση των διαδικασιών για την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων.

Η αναβάθμιση των F-16 και η ενεργειακή πολιτική

Επίσης, η διασφάλιση της αναβάθμισης του στρατιωτικού υλικού, F-16 αλλά και υποβρυχίων -με δεδομένη την ελληνοτουρκική ένταση-, αν και δεν ήταν κάποια έκπληξη, θεωρείται επιτυχία από την κυβέρνηση, καθώς τα προγράμματα που ήταν «παγωμένα» πλέον θα αρχίσουν να λειτουργούν.

Ικανοποίηση υπάρχει και για το ουσιαστικό «κλείδωμα» του αγωγού EastΜed, ειδικά εν μέσω των τουρκικών αμφισβητήσεων στη Μεσόγειο. Η δραστηριοποίηση των αρμόδιων υπουργών έχει αποτέλεσμα τη συνάντηση στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, των πρωθυπουργών Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, ενώ η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της από την ιταλική πλευρά, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Ειρωνείες ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση για τον 13 μισθό: «Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι… ξεχείλισε από τα δώρα του κ. Μητσοτάκη»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This