To παρασκήνιο της συνάντησης: Κουβέντα ο Τραμπ για τον… φίλο του Ερντογάν – Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης

Must Read

Ικανοποίηση εκφράζεται από την πλευρά της κυβέρνησης για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Προβληματισμός από την άλλη στην αντιπολίτευση. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες στις 21.00 ώρα Ελλάδος συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο. Ακολούθησε μια μίνι συνέντευξη τύπου εντός της αίθουσας με τον Αμερικανό πρόεδρο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράν και την παραπομπή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούσε και μόλις βρήκε την ευκαιρία πήρε τον λόγο για να μιλήσει για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αναατολική Μεσόγειο χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει μια ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης της Τουρκίας από τα χείλη του προέδρου Τράμπ.

Στη συνέχεια οι δυο άνδρες συνεπικουρούμενοι από τις αντιπροσωπείες των δυο χωρών αποσύρθηκαν για την σύσκεψη που διήρκεσε. Μετά την συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις ούτε κοινή συνέντευξη τύπου, όπως ήταν γνωστό από το πρωί.

Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανώς ικανοποιημένος από την συνάντηση του με τον πρόεδρο Τράμπ  προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων Σύμφωνα λοιπόν με όσα διέρρευσαν ο Ντόναλντ Τραμπ  διαβεβαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στηρίζει την συνεργασία για την υλοποίηση του αγωγού Eastmed. Eπιπλέον ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να μπούμε στο πρόγραμμα των F35 με χρονικό ορίζοντα παράδοσης το 2024..

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», είπε  ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά ενώ τέθηκαν επι τάπητος όλα τα θέματα της Τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απέφυγε να προσφέρει κάλυψη στην Ελλάδα ο Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να προσφέρει κάλυψη στην Ελλάδα όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και να καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τουλάχιστον στον «on camera» διάλογο.

Δείτε επίσης: Πυραυλική επίθεση του Ιράν σε βάση των ΗΠΑ – «Σκοτώσαμε 80 Αμερικάνους τρομοκράτες»

Η αφωνία του Αμερικανού προέδρου για το μείζον αυτό εθνικό θέμα στο Οβάλ Γραφείο, έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε απογοήτευση στην ελληνική αντιπροσωπία, όπως και η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά του κ. Τραμπ, που μετέτρεψε την επίσημη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό σε μονομερή συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για το Ιράν, το Ιράκ και την παραπομπή του, βάζοντας μπροστά από το τζάκι όχι τις σημαίες Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, για να στείλει μήνυμα στην Τεχεράνη. Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να γίνουν κοινές δηλώσεις Τραμπ – Μητσοτάκη για να αποφευχθούν δήθεν ενοχλητικές ερωτήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν άκουσε τον κ. Τραμπ να απαντά σε ερώτηση για τη Λιβύη και να αποκαλεί «φίλο» του τον Ερντογάν με τον οποίο «μιλάει», έσπευσε προς τιμήν του να παρέμβει και να πει ότι προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ για να αναδειχθούν η παραβατικότητα της Τουρκίας και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Ηταν μία θετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, που τόνισε ταυτόχρονα τη σταθερότητα που προσφέρει η Ελλάδα στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν έλαβε σε εκείνο το σημείο τουλάχιστον τη στήριξη που ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, που συνέχισε να δίνει ρεσιτάλ προσβλητικής συμπεριφοράς, φέρνοντας σε αμηχανία την ελληνική αντιπροσωπία.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μπήκε «σφήνα» στο πρόγραμμα των F-35, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στην παράδοση των μαχητικών στην Τουρκία, λέγοντας στον Ντ. Τραμπ πως η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξή της στον πρόγραμμα πέραν της αναβάθμισης των F-16 και τη συμπαραγωγή σε UAVs. Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου δεν ήταν και πάλι σαφής, αφού απάντησε με μία αόριστη φράση «έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες».

Τα μόνα θετικά από τον «on camera» διάλογο μεταξύ Τραμπ και Μητσοτάκη, ως είθισται μπροστά από το τζάκι του Οβάλ Γραφείου, ήταν τα λόγια υποδοχής επί της ουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού. «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και χαρακτήρισε εκπληκτικές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα.

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν τεράστια επιτυχία. Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Τραμπ. Δράττοντας την ευκαιρία, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα «για να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, με σημαντικές επαφές που θα έχει στο Κογκρέσο, ενώ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που οργανώνουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This