Πυραυλική επίθεση του Ιράν σε βάση των ΗΠΑ – «Σκοτώσαμε 80 Αμερικάνους τρομοκράτες» (video)

Must Read

Εν εξελίξει βρίσκεται πλέον ο «δεύτερος γύρος» των συγκρούσεων μεταξύ Ιράν και Αμερικής, μετά την επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.

«Η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο αλλά θα ανταποδώσει με συντριπτικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

Δείτε επίσης: «Στοπ» της Πελόζι στον Τραμπ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων. Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Ανώτερος αξιωματικός Φρουρών της Επανάστασης σημείωσε πως οι πυραυλικές επιθέσεις είναι απλώς «το πρώτο βήμα» καθώς και ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.

«Μέτρα αυτοάμυνας οι πύραυλοι»

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης». Ο Ζαρίφ έκανε την τοποθέτηση αυτή σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μερικές ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν.

Να σημειωθεί πως η κρατική τηλεόραση του Ιράν διατείνεται ότι 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ήδη τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα αντιμετώπιζε «μεγάλα αντίποινα» εάν προσπαθούσε να εκδικηθεί τον θάνατο του υποστράτηγου πλήττοντας προσωπικό, εγκαταστάσεις ή συμμάχους της χώρας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η απάντηση του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Στέφανι Γκρίσαμ.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες περί επιθέσεων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθεί την κατάσταση στενά, σε επαφή με την ομάδα του που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας», σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Γκρίσαμ.

Ο ίδιος ο Τραμπ με tweet του ξεκαθάρισε πως «όλα πάνε καλά!».

Σε κατάσταση άμυνας το Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Κι αυτό γιατί οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν νωρίτερα να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Δείτε video από τη στιγμή της επίθεσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This