Τα καλά παιδιά των Αμερικάνων

Must Read

Η χώρα μας βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα χοντρό γεωπολιτικό παιχνίδι στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι αγωγοί φυσικού αερίου και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ που επιθυμούν να δουν την Ευρώπη απεξαρτημένη από την Ρωσική ενεργειακή επιρροή,θα είχαν κάθε λόγο να προωθούν τον EastMed. Kάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα, έτσι ο EastMed κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά καθώς η Αίγυπτος και η Ιταλία ποιούν την νήσσαν.

Από την άλλη ο αγωγός Τurkish Stream εγκαινιάστηκε εχθές και η πρώτη διακλάδωση του αυτή που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία πρόκειται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ενώ από την δεύτερη διακλάδωση του, αυτή που μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας θα μεταφέρει αέριο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει αποκλειστεί η χώρα μας.

Στο γιατί έχει αποκλειστεί η χώρας μας από τον Τurkish Stream η απάντηση είναι ότι αυτό μας επέβαλλαν οι σύμμαχοι οι Αμερικανοί. Όπως και για τον αγωγό Μπουργκάζ Αλεξανδρούπολης που πάλι οι Αμερικανοί μας είχαν επιβάλλει την μη υλοποίηση του.

Αν θυμάστε η ιδέα της υλοποίησης του και μόνο είχε κοστίσει την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή (αλήθεια τι απέγινε η έρευνα γύρω από την υπόθεση ΠΥΘΙΑ); Κατά ένα μυστήριο τρόπο πάντοτε όποτε διακυβεύονταν σπουδαία δυτικά συμφέροντα στο τιμόνι της χώρας μας βρίσκονταν οι κατάλληλοι πρωθυπουργοί για να κάνουν την δουλειά. Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και πάντοτε δεδομένοι είτε με Γιώργο Παπανδρέου, είτε με Τσίπρα, είτε με Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Θολό το τοπίο της επίσκεψης στην Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και στο βάθος Χάγη…

Από την άλλη η Τουρκία του Ερντογάν καταφέρνει να παίζει άριστα με δυο υπερδυνάμεις. Ενάντια στις επιθυμίες των Αμερικανών παίρνει φυσικό αέριο από την Ρωσία. Παίρνει και όπλα και παράλληλα καταφέρνει να διατηρεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ ενώ ούτε ο Τράμπ ούτε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος τολμάει να καταδικάσει τις ενέργειες της.

Κάθε σύγκριση είναι θλιβερή για εμάς. Όταν ο πρωθυπουργός σου καταφέρνει να ξεκλέψει 70 δευτερόλεπτα από τον on camera μονόλογο του Αμερικανού προέδρου για να πει ότι ήμασταν πάντοτε πιστοί σας σύμμαχοι, σαν παιδάκι που ζητάει να αποσπάσει την επιβράβευση του δασκάλου του, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ο Μητσοτάκης θα προχωρήσει από αύριο στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Αλλά το πράγμα έχει φανεί που πάει. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ρήξη με την Τουρκία και θα μας ωθήσουν σε συνομιλίες στην λογική «να τα βρούμε» πράγμα που άλλωστε προωθεί και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Επιπλέον βάσει της συμφωνίας για τις βάσεις μπορούν να μας ζητήσουν και περαιτέρω εμπλοκή σε πιθανή κλιμάκωση στο Ιράν.

Σε αντάλλαγμα τι θα πάρουμε εμείς; Ίσως να το πει ο Μητσοτάκης αύριο στους πολιτικούς αρχηγούς. Ίσως να είναι μυστικό. Πολύ φοβόμαστε ωστόσο πως δεν θα πάρουμε τίποτε πέραν από ευχολόγια και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Όσο δε για τα F35, καλό οπλικό σύστημα βεβαίως αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αν τα πάρουμε, αν λέμε, θα μπορούν να μας είναι χρήσιμα σε μια δεκαετία από σήμερα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This