3-8-2020

Η Κυβέρνηση «σπρώχνει» 20.000 μετανάστες στην ενδοχώρα –

Με μαραθώνιες διυπουργικές συσκέψεις, με αιχμή την χωροθέτηση των νέων κλειστών και ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσπαθεί να… λύσει το μεταναστευτικό το Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, 74.348 αλλοδαποί πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας το 2019, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι (32.494). Συγκεκριμένα, οι 59.457 πέρασαν στη χώρα μας διά θαλάσσης, φτάνοντας κυρίως στη Λέσβο.

Επίκεντρο στις συσκέψεις είναι η Λέσβος όπου στη Μόρια οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 25.000, ένας αριθμός δεκαπλάσιος της αρχικής δυναμικότητας του κέντρου, που ήταν 2.800.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως το πρόβλημα θα λυθεί με την έναρξη λειτουργίας των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών στα νησιά μέσα στο πρώτο εξάμηνο ή μέχρι τον Ιούλιο, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος των 10.000 επιστροφών παράνομων μεταναστών στην Τουρκία εντός του έτους.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, για να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά.

Μεταφορά 20.000 προσφύγων στο εσωτερικό

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης:

• Να κλείσει σταδιακά η δομή που υπάρχει στη Μόρια και να δημιουργηθεί νέα κλειστή, ως προαναχωρησιακό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με χωρητικότητα παραπάνω από 5.000 άτομα.

• Στη Χίο να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να γίνει νέα κλειστή δομή ως ΚΥΤ με χωρητικότητα περίπου 5.000. Στη Σάμο να κλείσει, επίσης, η δομή το Βαθύ με τη δημιουργία νέας με χωρητικότητα 5.000.

• Στην Κω να κλείσει η υπάρχουσα και θα κατασκευαστεί νέα χωρητικότητας 2.000, ενώ στη Λέρο να μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το σχέδιο είναι σε δύο φάσεις: στην πρώτη υλοποιούνται παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στο εσωτερικό της χώρας.

Μέτρα για να πέσουν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών

Παράλληλα, η ψήφιση του νέου νόμου αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για να εγκριθεί το άσυλο ή να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη προσωπικού 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Διαβάστε επίσης: Προανακριτική: Διαφημιστής «καίει» στέλεχος της Νovartis – Την Τρίτη καταθέτει η Ράϊκου

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με το πιο σημαντικό ν’ αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

Τα σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνονται και στην βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ