Πέμπτη 24/6/2021

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Οι δομές θα γίνουν παρά τις αντιδράσεις

Σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τον φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, έκανε χθες στην συνέντευξη του στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που ξεκάθαρα τόνισε ο πρωθυπουργός και έχει σημασία να κρατήσουμε είναι ότι «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει στην Τουρκία»

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος και για τις νέες δομές λέγοντας πως αυτές θα γίνουν παρά τις αντιδράσεις αλλά θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες.

“Όταν ολοκληρωθούν οι δομές, τότε θα αντιληφθούν όλοι την επιλογή μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών ότι η αλλαγή αυτή θα είναι τελικά προς όφελός τους”, σημείωσε.  Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανέφερε: «Τα νούμερα των δομών φιλοξενίας δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προκαλούν τόσες αντιδράσεις. Να είστε σίγουροι ότι οι δομές θα γίνουν και ας υπάρχουν αντιδράσεις. Θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον σχεδιασμό. Οι δομές θα γίνουν. Η μεγάλη παρουσία μεταναστευτικών ροών είναι λογικό να πιέζει τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες», ήταν η ακριβής δήλωση του.

Δείτε επίσης: Βράζει η Ελλάδα και η Ευρώπη αρέσκεται στα παχιά λόγια – Δυσοίωνο το «μέλλον» του υπουργείου μετανάστευσης!

Ωστόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κρύβουν μια παγίδα. Το «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει στην Τουρκία» ακούγεται καλό αλλά ωστόσο πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Η ίδια η κυβέρνηση με το ΦΕΚ Β’ 4907/31.12.2019 ακυρώνει τα λόγια του πρωθυπουργού καθώς η ίδια θεωρεί ασφαλείς χώρες μόνο την Γκάνα, την Αλβανία, την Γεωργία και δυο τρεις ακόμα που δεν μας στέλνουν μετανάστες. Έξω από το ΦΕΚ με τις ασφαλείς χώρες παραμένουν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, σχεδόν ολόκληρη η Μέση Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής.

Και αυτό σημαίνει ότι τα αιτήματα όσων προέρχονται από τις μη ασφαλείς χώρες θα εξετάζονται ευνοϊκά. Άρα στην πραγματικότητα εκείνοι που θα θεωρούνται μη πρόσφυγες θα είναι πραγματικά πολύ λίγοι. Συνεπώς αυτοί που θα επιστρέφουν στην Τουρκία θα είναι ελάχιστοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα ούτε εκατό «πρόσφυγες» δεν έχουν γυρίσει πίσω στην Τουρκία και η κατάσταση στα νησιά παραμένει έκρυθμη με καθημερινά επεισόδια μεταξύ των «προσφύγων» στα κέντρα φιλοξενίας και  με τους κατοίκους της Λέσβου χορτασμένους από λόγια και υποσχέσεις να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Ο ίδιος αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην προοπτική να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στις περιοχές τους. Παρόλα αυτό η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα οι δομές θα γίνουν ακόμα κι αν αντιδρούν οι κάτοικοι και το τυράκι που ρίχνει είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ίδωμεν που θα πάει αυτό. Εμείς ωστόσο προβλέπουμε ότι ούτε τώρα πρόκειται να «της βγει» της κυβέρνησης η μεταναστευτική πολιτική καθώς οι ροές από την άνοιξη και μετά προβλέπονται εντονότερες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ