Άνθρακες ο… θησαυρός στο Βερολίνο! Εύθραυστη η εκεχειρία – Διχασμένη η Ευρώπη

Must Read

Άνθρακες ο θησαυρός! Τελικά μετά από πέντε ώρες διαβουλεύσεων στον Βερολίνο οι διεθνείς παράγοντες κατέληξαν σε μια καταρχάς συμφωνία για την ανάγκη εξεύρεση πολιτικής λύση που θα συμπεριλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και την περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων στις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Ουσιαστικά, όμως το όλο θέμα παραπέμπεται να συζητηθεί σε μια νέα διάσκεψη, πιθανότατα στην Γενεύη, στην οποία όπως διευκρίνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάς θα κληθούν να συμμετάσχουν και χώρες που δεν συμμετείχαν στο Βερολίνο. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα κληθεί η χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, όπως η ίδια η Μέρκελ, είπε αργότερα στην συνέντευξη τύπου, οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές –δηλαδή Σάραταζ και Χαφτάρ– δεν συνομίλησαν καθόλου μεταξύ τους, ωστόσο συμφώνησαν να στείλουν εκπροσώπους που θα συμμετάσχουν στην συγκρότηση της διεθνούς επιτροπής που θα ελέγχει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

H ίδια η Μέρκελ είπε πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο». «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, το οποίο θα πρέπει να περιφρουρηθεί με αυστηρότητα, περισσότερο από ό,τι συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά σε αυτή την αποστροφή του λόγου της καγκελαρίου αποκαλύπτεται ολόκληρη η κοροϊδία της διάσκεψης του Βερολίνου. Οι διεθνείς παίκτες -χωρίς την παρουσίας της χώρας μας- και οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, έναν κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου, ο οποίος έχει μάλιστα αγνοήσει δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο και αποφάσισαν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, αγνοώντας εσκεμμένα ότι η Τουρκία έχει αποστείλει ήδη στρατεύματα και όπλα ενισχύοντας τον Σάρατζ.

Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία τότε τι άλλο είναι; Στην πράξη η εύθραυστη εκεχειρία που αποφασίστηκε είναι δύσκολο να τηρηθεί. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη συνεχίζονται.

 Άγνωστη η θέση της Ευρώπης

Η Ευρώπη συνέβαλε στην διάλυση της Λιβύης υποστηρίζοντας μαζί με την κυβέρνηση Ομπάμα τους κατσαπλιάδες που ανέτρεψαν τον Καντάφι,ανοίγοντας τελικά και την πύλη της μαζικής μετανάστευσης από την Αφρική.

Τώρα επιθυμεί να λύσει την κρίση που ή ίδια δημιούργησε. Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις προσήλθαν με την δική τους ξεχωριστή ατζέντα στην διάσκεψη.  Η Ιταλία θεωρεί ότι η Λιβύη ανήκει στην  σφαίρα επιρροή της και επιθυμεί τον Σάρατζ στην κυβέρνησης δεδομένου ότι μαζί του έχει υπογράψει σύμφωνο για επιστροφή μεταναστών.

Η Γαλλία καίγεται για τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η Γερμανία φοβάται την Τουρκία από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μεταναστευτικό. Όλες οι χώρες δηλώνουν έτοιμες να αποστείλουν δυνάμεις που θα περιφρουρήσουν την υποτιθέμενη εκεχειρία και το εμπάργκο.

Ποια όμως είναι η Ευρωπαϊκή θέση απέναντι στο Τουρκολιβυκό σύμφωνο; Κανείς δεν ξέρει. ίσως λοιπόν, η Ελλάς αναγκαστεί να θέσει βέτο σε κάποια επόμενη Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπως έχει προειδοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό το αποτέλεσμα της διάσκεψης και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σε αυτό το μήκος κύματος ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα στον Αντ1 δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων». Σε ερώτηση δε που αφορά στο πως θα αντιδράσουμε σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της προχωρώντας σε έρευνες νότια και ανατολικά της Κρήτης ο υπουργός απάντησε πως έχουμε «ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος».

Να δούμε λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «ότι χρειαστεί» που ακούμε συχνά από κυβερνητικά στελέχη…

Δείτε επίσης: Aποδοκιμάστηκε και στην Σάμο ο Μηταράκης! Aναβρασμός στα νησιά με το μεταναστευτικό (video)

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This