Η τουρκική προκλητικότητα καθυστερεί το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν

Must Read

Η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν βοηθά στο να «κλείσει η ατζέντα» του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε πως ο Ιανουάριος παραμένει ο πιθανότερος μήνας για να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο παραδεχόταν ότι η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών δεν βοηθά στο να «κλείσει η ατζέντα» του ραντεβού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ημερομηνία ακόμα δεν έχει οριστεί και οι συζητήσεις των διπλωματών συνεχίζονται.

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Τουρκία. Ήταν το δεύτερο τετ α τετ που είχαν μετά τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αφού είχαν προηγηθεί οι δύσκολες συνομιλίες τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εκείνο το ραντεβού ήταν καθοριστικό για την απελευθέρωση των στελεχών του στρατού ξηράς στις 15 Αυγούστου.

Η πολιτική που έχει ακολουθήσει η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει στην απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιχειρώντας να μπει στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ νιώθει την ανάσα των ΗΠΑ στο οικόπεδο 10, αλλά και στη Συρία (o Τραμπ βέβαια ανακοίνωσε απόσυρση των στρατευμάτων), καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον γίνονται, όμως κανένας αναλυτής δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τις επόμενες κινήσεις Τραμπ και Ερντογάν.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ για την τριμερή με την Κύπρο ήταν ακόμα ένας παράγοντας που ενόχλησε τον Σουλτάνο και επιδείνωσε τις ήδη όχι καλές σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ.

Οι εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο αυξάνουν το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με μια σειρά από δηλώσεις που δυναμιτίζουν ακόμα πιο πολύ το κλίμα. Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν χθες να έριξε τους τόνους, ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέες απειλητικές αναφορές, απαντώντας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. «Ολοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις (σ.σ. στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο). Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ», δήλωσε ο Ακάρ. «Αυτή τη συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας», συμπλήρωσε.

Σε όλο αυτό το κλίμα προστέθηκε την εβδομάδα που πέρασε και η επιθετική ρητορική του Πάνου Καμμένου που είναι «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα. Τους τόνους ήρθε να ρίξει ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ κάνοντας απλώς μια γενική αναφορά για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδειξαν, πάντως, να μην ξαφνιάζονται από τις επιθετικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σπεύδοντας να ηρεμήσουν το κλίμα, στηρίζοντας παράλληλα τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος μιλά και ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Τώρα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το κόμμα του βρίσκεται σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο που πιέζεται πάρα πολύ δημοσκοπικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο ότι αυτή τη φορά επανήλθε σε μια ρητορική που συνήθιζε να αρθρώνει πριν την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This