Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Εκτενές αφιέρωμα της “Le Figaro” στο brain drain της κυβέρνησης: «Ο Μητσοτάκης θέλει να επαναπατρίσει τους εγκεφάλους της χώρας»

Το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναπατρίσει όσους Έλληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει ως κεντρικό θέμα της η ιστοσελίδα της γαλλικής Le Figaro.

Η γαλλική εφημερίδα ξεκινώντας με μία αναφορά στα ομηρικά έπη, χρησιμοποιεί το παράδειγμα ενός Έλληνα του εξωτερικού που επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα και αναλύει το brain drain που θέλει να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα θέλει να επαναπατρίσει τους “εγκεφάλους” της», είναι ο τίτλος άρθρου και συμπληρώνει πως «σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019, σκοπεύει να επωφεληθεί από αυτό το πατριωτικό αίσθημα για να ξεκινήσει το πρόγραμμά της, αποκαλούμενο «Brain gain». Σχεδιάζει να επαναπατρίσει 500.000 «εγκεφάλους».

Η Ελλάδα, πράγματι, εξήλθε τον Αύγουστο του 2018 από τα σχέδια λιτότητας που επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Έκτοτε, τα μακροοικονομικά μεγέθη (ανάπτυξη, εξαγωγές) βρίσκονται στο πράσινο και η ανεργία έχει μειωθεί, αν και η φτωχοποίηση είναι τέτοια που ένα τέταρτο του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

Δείτε επίσης: Εσωτερικό χάσμα στη Νέα Δημοκρατία – Πάνω από 400 στελέχη λένε «αντίο» λόγω Αυγενάκη

Όσον αφορά το παράδειγμα του Ανδρέα Παλλίδη που αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα σημειώνει:

«Το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τελείωνα τις σπουδές μου στη βιολογία και τη γεωπονία στο Βερολίνο. Από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, όπου ζούσα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρονταν στους φοροφυγάδες, τεμπέληδες και κερδοσκόπους Έλληνες, θυμάται ο Ανδρέας. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, οι ειδήσεις μονοπωλούνταν από τις δραστικές περικοπές των μισθών, την αύξηση των φόρων και ένα κλίμα ανησυχίας. Δεν μπορούσα να επιστρέψω στη χώρα μου κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προτίμησα να υποβάλω αίτηση για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Το 2015 επέστρεψα στην Ελλάδα για διακοπές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη των σχεδίων λιτότητας, θυμάται. Το όχι επικρατεί, αλλά ο αριστερός Πρωθυπουργός το αγνοεί και επιβάλλει μια νέα θεραπεία λιτότητας. Όλοι μας απογοητευτήκαμε: η χώρα δεν έδειχνε πλέον κανένα σημάδι ότι θα βγει από την κρίση. Νέοι και λιγότερο νέοι, αναζητούσαν τρόπο να φύγουν.

Έπρεπε να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω την καθημερινότητά μας: το διαμέρισμά μας είναι πολύ μικρότερο, τα έσοδα μας επίσης. Τα κοινωνικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουμε στο εξωτερικό (υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια και προοπτικές σταδιοδρομίας) είναι πολύ λιγότερα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί», σημειώνει στη Le Figaro ο Ανδρέας Παλλίδης ενώ για το φαινόμενο brain drain συμπληρώνει:

«Είναι ένα μεγάλο κίνητρο, ακόμα κι αν φαίνεται εύθραυστο. Μας αρέσει να νιώθουμε και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τη Μήδεια: σκοτώνει τα παιδιά της».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ