Την Κυριακή η -χωρίς την Ελλάδα- νέα διάσκεψη του Μονάχου για τη Λιβύη

Must Read

Την ερχόμενη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στο Μόναχο -με την Ελλάδα ξανά απούσα- θα πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών, που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, η συνάντηση αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης της εφαρμογής των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα γίνουν συναντήσεις σε πολλά επίπεδα.

«Συμφιλίωση»

«Στόχος μας είναι να διατηρηθούν το μομέντουμ της διάσκεψης του Βερολίνου όσο και η αποστολή του ΟΗΕ UNSMIL και ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα Γασάν Σάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στη Λιβύη.

«Ελπίζουμε, μάλιστα, στο Μόναχο να καλωσορίσουμε και μια κατάπαυση του πυρός και πρόοδο στα σχήματα που εργάζονται εντός της Λιβύης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του κ. Σάλαμε» πρόσθεσε ο κ. Μπρόιλ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία εξακολουθεί να εξοπλίζει τις δυνάμεις του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο κ. Μπρόιλ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.

«Να αποφύγουμε τις θαλάσσιες οδούς των μεταναστών»

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που δημοσιεύεται σήμερα, προτείνει και παράλληλα προτρέπει η υπό σχεδιασμό νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ, που θα αναλάβει την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να αποφεύγει τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου μέσω των οποίων καταφθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Κατά την άποψή μου τα πλοία [που θα επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων] θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανοικτή θάλασσα, μακριά από την οδό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Λιβύη — το τρέχον διάστημα δεν είναι και πολλοί», είπε ο Μπορέλ στη Βελτ.

Αντί της οδού της κεντρικής Μεσογείου τα ευρωπαϊκά πολεμικά θα πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε, διότι από αυτή την κατεύθυνση έρχονται όπλα.

Δείτε επίσης: Μεταναστευτικό! Αρνούνται να πάνε στη σύσκεψη με τον Μηταράκη οι δήμαρχοι – Μουτζούρης: «Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This