9-8-2020

Για παραβίαση του Συντάγματος παραπέμπεται η προκλητική υπουργός Εργασίας των Σκοπίων

Την αποπομπή της υπουργού Εργασίας Ρασέλα Μιζράχι ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων Ολιβερ Σπάσοφσκι, μετά την προκλητική ενέργεια της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο της πινακίδα, στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την προστασία του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Δεδομένου ότι η υπουργός Μιζράχι παραβιάζει συνειδητά και σκόπιμα το Σύνταγμα και θέτει έτσι σε κίνδυνο το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός υπέβαλε στη Βουλή πρόταση για αποπομπή της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής», δήλωσαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων κυβερνητικές πηγές.

H Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, δικαιολογήθηκε ότι «κληρονόμησε» την πινακίδα αυτή, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στις αρχές Ιανουαρίου, και δεν προτίθεται να την αλλάξει.

Αφαίρεσε το πανό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας έχει παραμείνει στην αίθουσα Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, η προκάτοχος της Μιζράχι στο υπουργείο, Μίλα Τσάροφσκα, η οποία προερχόταν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, την είχε καλύψει με ένα μεγάλο πανό, στο οποίο αναγραφόταν η νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο όμως αφαιρέθηκε το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η άκρως προβληματική και εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση της χώρας της και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται την παλαιότερη πινακίδα.

Διαβάστε επίσης: Όλο το σχέδιο για τους ελληνικούς Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία

Το κυβερνών κόμμα, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, επέκρινε έντονα την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας. «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μια ενέργεια, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και, ως εκ τούτου, συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ