Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Όλο το σχέδιο για τους ελληνικούς Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τζέντα θα αναπτυχθεί η ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ, με την οποία η Ελλάδα θα συνδράμει τη Σαουδική Αραβία, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» και ο Ανδρέας Κούτρας. Στην περιοχή αυτή, στην οποία τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα θα «ανοίξουν» ομπρέλα αεροπορικής προστασίας, βρίσκονται σημαντικές πετρελαιοπηγές της χώρας και δραστηριοποιούνται εταιρίες κολοσσοί, μεταξύ των οποίων και η Saudi Aramco, που δέχθηκε πρόσφατα επίθεση με drone.

Σύμφωνα με το σχέδιο μεταφοράς και ανάπτυξης των Πάτριοτ, πολλά στοιχεία από το οποίο έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατία», αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, η μετακίνηση της ελληνικής πυροβολαρχίας προσδιορίζεται γύρω στον Απρίλιο, αν και η Σαουδική Αραβία θα προτιμούσε να γίνει… χθες!

Η μεταφορά τους είναι πολύ πιθανό να γίνει με μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη που θα ναυλωθούν από τη Σαουδική Αραβία, αν και από ελληνικής πλευράς προκρίνεται να εμπλακεί το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) για λόγους που εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά κατά τη διάρκεια της μετακίνησης. Η διμερής συμφωνία θα είναι διάρκειας ενός έτους, αν και είναι πολύ πιθανό να παραταθεί. Αυτό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από τις εθνικές ανάγκες.

Την πυροβολαρχία Πάτριοτ θα στελεχώνουν από 120 έως και 170 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ακριβής αριθμός τους θα καθοριστεί από το πόσοι θα χρειαστούν ως σύνδεσμοι με τα συστήματα της Σαουδικής Αραβίας. Όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του ελληνικού προσωπικού, τις μετακινήσεις, τη διαμονή και τη σίτισή του θα καλυφθούν από τη χώρα φιλοξενίας, ενώ ο μισθός που θα λαμβάνουν οι Έλληνες χειριστές και το λοιπό προσωπικό των Πάτριοτ θα είναι ανάλογος αυτού που παίρνουν όσοι στρατιωτικοί υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι Πάτριοτ θα διατεθούν υπό τη μορφή ενοικίου και ασφαλώς ό,τι χρησιμοποιηθεί θα αντικατασταθεί με έξοδα του Ριάντ.

Τα ζητήματα ασφαλείας είναι τα σημαντικότερα και σε αυτά εστιάστηκαν περισσότερο οι συζητήσεις που έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη επιτροπής της Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής Έλληνα υποπτέραρχο, στη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες ήταν πρόθυμοι να καλύψουν κάθε ελληνική απαίτηση, δεδομένου ότι «καίγονται» να αναπληρώσουν το κενό, που δημιουργήθηκε στην αντιπυραυλική άμυνά τους από τη μεταφορά αντιαεροπορικών συστημάτων τους στα σύνορα με την Υεμένη, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους αντάρτες Χούτι.

Η ελληνική πυροβολαρχία θα αναπτυχθεί βόρεια της Τζέντα και θα έχει εμβέλεια τέτοια, που θα πιάνει μέρος της Ερυθράς Θάλασσας και θα καλύπτει την ιερή πόλη Μέκκα, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια μουσουλμάνοι για να προσκυνήσουν. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι οι ελληνικοί Πάτριοτ προορίζονται να προστατεύσουν τις κρίσιμες πετρελαιοπηγές και τις εγκαταστάσεις των μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η Saudi Aramco.

Μέχρι στιγμής οι απειλές και οι επιθέσεις που έχουν γίνει ή έχουν επιχειρηθεί στην περιοχή είναι με drones ή με UAVs. Τα ελληνικά ραντάρ καλούνται να τα εντοπίσουν και να τα καταρρίψουν πριν καταστούν απειλητικά. Επίθεση με πύραυλο ή αεροσκάφος δεν έχει γίνει στην περιοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος.

Στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχουν αναπτυχθεί ή πρόκειται να αναπτυχθούν συστήματα Πάτριοτ ή αντιαεροπορικά συστήματα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι Έλληνες χειριστές θα μιλούν μαζί τους, προκειμένου να δημιουργήσουν μία «ομπρέλα ασφαλείας». Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ριφθεί στην περιοχή περί τα 300 βλήματα κατά στόχων που εκτιμήθηκαν ως απειλή ή αποτέλεσαν απειλή για τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας.

Δείτε επίσης: Βρήκαν στη Γαλλία τη μικρή Βαλεντίν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ