Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Έκλεισε το deal με τους Σαουδάραβες: Στέλνουμε δικούς μας Patriot στη γη του «μαύρου χρυσού»

Την αποστολή μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Patriot PAC 3 στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Στέλιου Πέτσα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σχετικά:

«Στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός (σσ στη Σαουδική Αραβία) έγινε συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Η διάθεση συστήματος Patriot:

συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια,
προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, και
ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία.
Και βεβαίως, ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής.
Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.
Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή».

Πόσοι θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και γιατί

Το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες, και θα μένει εκεί για να προστατεύσει τη Σαουδική Αραβία από τυχόν πολεμική εμπλοκή της με το Ιράν.

Η απόφαση της κυβέρνησης σε μια τέτοια ιστορική συγκυρία και ενώ η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα θεωρείται όντως ακατανόητη…

Ο ελληνικός στρατός έχει 6 συστοιχίες Patriot: δύο στη βόρεια Ελλάδα (Ελευθερούπολη, Μίκρα), δύο στην Αθήνα, μία στην Σκύρο και τέλος μια στα Χανιά (115ΠΜ).

Το πιο παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση δεν κρίνει ανησυχητικό το γεγονός ότι θα μας λείψει μια ολόκληρη πυροβολαρχία Patriot, αφού -λένε- αυτή ήταν εκτός λειτουργίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ