Από δυο χωριά ο ΣΥΡΙΖΑ! Οδεύει προς διάσπαση – Η δήλωση Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας» προκάλεσε σάλο

Must Read

Θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δυνητικά ενέχουν το σπέρμα μελλοντικής διάσπασης, συνιστούν όσα συνέβησαν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Μέσα σε ατμόσφαιρα που τίποτε δεν προϊδέαζε για αυτό που θα ακολουθούσε, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδίασε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση, που ξάφνιασε για την ένταση και την ορμή της ακόμα και τα ίδια τα μέλη της προεδρικής πτέρυγας.

Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι η εκεχειρία των τελευταίων ημερών ήταν παραπειστική και προφανώς τακτικού χαρακτήρα, προκειμένου η ηγεσία να διασκεδάσει την καχυποψία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και να πιάσει τα στελέχη της στον… ύπνο. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα (προεδρικοί και νεόφερτοι από τη μια, και το «βαθύ» κόμμα από την άλλη), και το χάσμα μεταξύ τους ολοένα μεγαλώνει.

Η βόμβα

Ανοίγοντας τις εργασίες, που ήταν αφιερωμένες και στην έγκριση του απολογισμού για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στο σκέλος της εισήγησης για τα οργανωτικά εν όψει του συνεδρίου έριξε την πρώτη βόμβα, όταν αναφερθείς στα παλαιά κομματικά μέλη που δυσφορούν με τη διεύρυνση και έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα είπε: «Με ρωτούν κάποιοι αν, ανοίγοντας τις πόρτες μας στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, αναρριχηθούν σε θέσεις κομματικής ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς σκοπούς και στόχους. Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα και είναι ειλικρινές. Που όμως, θα έλεγα εγώ, είναι άδικο να λέμε ότι αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα. Αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έστρεψε τα πυρά του προς τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της εγγραφής νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, έκανε, ειρωνικά, λόγο για «followers», που θα λειτουργούν σαν χειροκροτητές της ηγεσίας. «Έχω κάθετη διαφωνία. Ας μη φοβηθούμε τον κόσμο. Ας μη φοβηθούμε τη συμμετοχή του κόσμου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι ο τρόπος εγγραφής των νέων μελών προστίθεται στα ανυπέρβλητα προβλήματα της διεύρυνσης.

Δείτε επίσης: Α. Τσίπρας σε ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση – Ανοικτός στην αλλαγή ονόματος

Απουσιολόγοι

«Δεν πρέπει να γίνουμε απουσιολόγοι, πρέπει να τους δεχθούμε με ίσα δικαιώματα, με βάση κοινούς κανόνες», είπε και εξαπέλυσε νέες αιχμές εναντίον της παλαιάς φρουράς, λέγοντας: «Ξέρετε κάτι; Δεν είναι εύκολο εγώ να διακρίνω, σε τελική ανάλυση, ποιοι από τα παλιά μας μέλη, που ενδεχομένως έχουν να πατήσουν στις διαδικασίες πολλαπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι τα διαδικτυακά μας μέλη, επικοινωνούν, ενημερώνονται, καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους».

Τον τόνο στην «αντίπερα όχθη» έδωσε ο «σκληρός» της τάσης «53+», Πάνος Λάμπρου, ο οποίος παρατήρησε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κομματικές διαδικασίες είναι ο τρόπος ώστε να μην υπάρχουν ενεργά και ανενεργά μέλη, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για συνεδριακές «μάχες μηχανισμών».

Αλλά και το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, Νίκος Φίλης, σχολίασε ότι η πρόταση Τσίπρα για τον νέο τρόπο εγγραφής συνιστά αιφνιδιασμό και θα οδηγήσει σε μέλη «δύο ταχυτήτων». Ο τρόπος αυτός που ακολούθησαν άλλα κόμματα δεν υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει το ίδιο, πολύ περισσότερο, όπως σημείωσε, από τη στιγμή που «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα αστικό και αρχηγικό».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, διολίσθησε σε νέα θέση, επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνουμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής σχέσης με τα μέλη, τους φίλους, την κοινωνία, πέρα από τα στερεότυπα των κατεστημένων κομμάτων», αλλά αντεπιτέθηκε στην ηγεσία, υπογραμμίζοντας: «Το προηγούμενο διάστημα, με δική μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. Ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης, για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους, άραγε; Τη διεύρυνση, όμως, την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από το 2012. Τις ομόφωνες αποφάσεις, που πήραμε το τελευταίο διάστημα, δεν τις πήραμε για πλάκα…».

Τη θέση του ενίσχυσε και ο ειδικού εσωκομματικού βάρους Νίκος Βούτσης, τονίζοντας: «Απορρίπτω, στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα, σε κυνήγι μαγισσών και σε αναζήτηση εσωτερικών εχθρών».
Έκπληξη στο κλίμα αυτό αποτέλεσε η συναινετική στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή νέων μελών και ότι δεν τα βρίσκουν με τα παλιά μέλη. Στα οργανωτικά, οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να βρίσκουν ισορροπίες».

Δείτε επίσης: Ανακοίνωσε «πάγωμα» των επιτάξεων των ακινήτων και των εκτάσεων ο Μηταράκης

Ψηφοφορία με οριακή πλειοψηφία για τα μέλη

Απόδειξη του απόλυτου διχασμού που υπάρχει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η ψηφοφορία που έγινε χθες το βράδυ για την ισότιμη συμμετοχή των διαδικτυακών μελών. Η πρόταση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε 55 ψήφους, ενώ 50 μέλη της επιτροπής ψήφισαν κατά. Μάλιστα, πέντε άτομα φέρεται ότι ψήφισαν λευκό. Η οριακή επικράτηση της προεδρικής πρότασης (με τη βοήθεια των… λευκών) δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνει το πολύ βαρύ κλίμα που υπήρχε στην Κεντρική Επιτροπή.

Τεράστιο ατόπημα με τους «αρμούς της εξουσίας»!

Η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι τη δεύτερη φορά που θα έλθει (αν έλθει…) ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα πρέπει να καταλάβει ουσιαστικά και να αλώσει το κράτος (μιλώντας για τους «αρμούς της εξουσίας»), πέρασε αρχικά απαρατήρητη και μάλιστα προκάλεσε ενθουσιασμό στα «προεδρικά» μέλη της Κ.Ε. Οι αλγεινές εντυπώσεις και οι σφοδρές αντιδράσεις, ωστόσο, που ακολούθησαν, τόσο εντός του κόμματος από μετριοπαθή στελέχη, όπως ο πολύπειρος Ν. Βούτσης, όσο και εκτός αιθούσης, τον υποχρέωσαν χθες σε απολογητικές εξηγήσεις.

Επιμένοντας στα (βολικά) σενάρια συνωμοσίας, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του υπονομεύτηκε από ανεξέλεγκτους μηχανισμούς και συστήματα εξουσίας, τα οποία άφησε ανέπαφα. Βεβαίως, ακόμα κι αν είναι έτσι, συνιστά προσωπική του αποτυχία ότι δεν έβαλε στη θέση τους όσους τού έσκαβαν τον λάκκο. Ουσιαστικά ήθελε να πει «χάσαμε, γιατί δεν μας άφησαν να κάνουμε αυτά που θέλαμε», χρησιμοποιώντας τη γνωστή, κλασική, φτηνή δικαιολογία των κυβερνήσεων που καταδικάζονται στην κάλπη.

Σε ένα αψυχολόγητο κρεσέντο ολοκληρωτισμού, ανέπτυξε το νέο, αποτρόπαιο σχέδιο του αριστερού… οδοστρωτήρα. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα ελέγξουμε τη δεύτερη φορά τους αρμούς της εξουσίας, όπως η ΤτΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η δημόσια διοίκηση, οι εκπρόσωποι της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος, οι ολιγάρχες των ΜΜΕ», οι οποίοι, όπως υποστήριξε, ήταν θύλακοι δολιοφθοράς και υπονόμευσης.

Σε ένα ντελίριο πολιτικού θράσους, έφτασε μάλιστα να επικαλεστεί την τραγωδία στο Μάτι, όταν ο ίδιος σκηνοθετούσε ένα ευτελές σόου για να κρύψει τις βαρύτατες ευθύνες του, την ώρα που γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί, λέγοντας χωρίς ίχνος ντροπής: «Όταν εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και η τότε φυσική ηγεσία, για τους χειρισμούς της οποίας απολογούμασταν, σήμερα δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για τον πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη, όμως. Και σε θέσεις κρίσιμης ευθύνης».

Ο πολιτικός κυνισμός και η απρέπεια στη μνήμη των 100 θυμάτων τον υποχρέωσαν χθες να επανέλθει στο θέμα και να εξηγήσει ότι αναφερόταν σε προϊσταμένους, διευθυντές, γραμματείς στη δημόσια διοίκηση. Μάλιστα επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Πριν από τις εκλογές του ’15 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη είχαν διοριστεί διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα, διαφάνεια».

Η απάντηση της ΝΔ μέσω Πέτσα

«Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα, που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα, αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα “ή εμείς, ή αυτοί”. Και ότι στόχος του είναι ένας “δεύτερος γύρος” για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως οι Έλληνες «έμαθαν… για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι “την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας” αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, “αρμοί της εξουσίας”, πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών.

Ο διήμερος δήθεν “απολογισμός” του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This