Προανακριτική: Συνεχίζεται η επιχείρηση παραβίασης του νόμου με τους προστατευόμενους μάρτυρες – Τι ζήτησαν «Σαράφης», «Κελέση»

Must Read

Μία μόλις ημέρα πριν την εξέταση τους από αντιπροσωπεία βουλευτών σε ειδικό χώρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Κατερίνα Κελέση» έστειλαν αίτημα στη γραμματεία της προανακριτικής επιτροπής, βλέποντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και ως εκ τούτου κινδυνεύουν.

Στην εν λόγω επιστολή, που εστάλη νωρίς το πρωί, ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε να καταθέσει με αλλοίωση φωνής από ηλεκτρονικά μέσα, ενώ η «Κατερίνα Κελέση» αιτήθηκε να μην εξεταστεί καθόλου.

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, έχει ήδη καλέσει τους εισηγητές των κομμάτων, ώστε να λάβουν γνώση των επιστολών αυτών, ενώ τα αιτήματα θα συζητηθούν εκτενώς σήμερα το μεσημέρι κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής.

Μάλιστα, όπως έγραψε η Μαρία Παναγιώτου στη «δημοκρατία», ένα μοναδικό στα χρονικά αλαλούμ επικρατεί σε σχέση με την αυριανή κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων και κυρίως με τον τρόπο που θα γίνει αυτή στην προανακριτική της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis.

Και το αλαλούμ γιγαντώνεται από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται παραβιάζει τόσο την εθνική όσο και την ενωσιακή νομοθεσία, καθώς μοναδικό στόχο έχει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Η πρόταση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου, να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση οι δύο προστατευόμενοι με τους Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», αποκάλυψε ξεκάθαρα αυτόν τον στόχο.

Όπως τον αποκάλυψε και η ίδια η παρουσία των προστατευόμενων στην επιτροπή, αφού δεν έχουν να προσφέρει κάτι επιπλέον. Έχουν ήδη καταθέσει στον Άρειο Πάγο. Αλήθεια, γιατί αυτές οι καταθέσεις δεν διαβιβάστηκαν στην προανακριτική, όπως έγινε στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος είναι και μηνυτής, άρα η παρουσία του θα ήταν πιο σημαντική), αλλά και των Μιχάλη Καλογήρου, Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελου Βενιζέλου;

Η αμηχανία των θεσμικών οργάνων απέναντι σε αυτό που επιχειρείται έγινε έκδηλη όταν ο Άρειος Πάγος δήλωσε αναρμοδιότητα (!) να ορίσει τον χώρο της εξέτασης. Και έγινε ακόμη πιο έκδηλη όταν η επιτροπή, μην έχοντας απάντηση από τον Άρειο Πάγο, στράφηκε στη ΓΑΔΑ, δηλαδή σε ένα εκτελεστικό όργανο, για… απάντηση.

Φανταζόμαστε την έκπληξη των αξιωματικών που για πρώτη φορά λάμβαναν από τη Βουλή ερώτημα για το πλαίσιο που κανονικά ρυθμίζεται από εισαγγελέα! Απάντησαν, φυσικά, ότι η επιλογή ανήκει στην επιτροπή.

Τα πράγματα έβαλε, βέβαια, στη θέση τους η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με επιστολή της στην προανακριτική, με την οποία ξεκαθάριζε ότι η δια ζώσης εξέταση χωρίς μέσα αλλοίωσης δεν προβλέπεται από τον νόμο.

Βλέπετε, στην Ελλάδα οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται ακόμη… «κουκουλοφόροι». Στην Ευρώπη, πάλι, αναγνωρίζονται ως πρόσωπα που προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει ψηφιστεί και σχετική οδηγία (2019/1937) προκειμένου να προστατευτούν, στην οποία αναγνωρίζεται πως «ο φόβος αντιποίνων» τούς αποθαρρύνει.

Και ο φόβος είναι σίγουρα η λέξη-κλειδί σε όσα επιχειρεί η προανακριτική. Γι’ αυτό και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε ήδη ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι προστατευόμενοι στην Ελλάδα. Όπως θα πει στη «δημοκρατία», στόχος της ερώτησης ήταν να αποκαλυφθεί στην Ευρώπη ο βαθμός πολιτικής έκθεσης της κυβέρνησης απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά το αλαλούμ συνεχίζεται…

Δείτε επίσης: Ανακοίνωσε «πάγωμα» των επιτάξεων ο Μηταράκης – Δίνει μια βδομάδα προθεσμία στους δήμους να υποδείξουν άλλους χώρους (video)

Των επιστολών των δύο προστατευόμενων μαρτύρων είχε προηγηθεί η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε το θέμα μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Στέλιο Κούλογλου, να καταθέτει ερώτηση, ζητώντας την προστασία τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This