Τετάρτη 28/7/2021

Σε ισχύ ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον «Σαράφη» – Αποχώρησαν τα μέλη της προανακριτικής – Για «πραξικόπημα» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για πραξικοπηματικές πρακτικές έκανε λόγο ο Σπύρος Λάππας λίγο πριν την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις εργασίες της προανακριτικής στην εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.

Έτσι, λίγο μετά από τις 18:30 αποχώρησαν από την ΓΑΔΑ οι βουλευτές μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς παρέμενε άφαντος, αφού δεν είχε εντοπιστεί από την αστυνομία δυόμιση ώρες μετά την προγραμματισμένη κατάθεσή του. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως αν και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανιστεί αύριο, η προανακριτική θα εξετάσει την άρση του καθεστώτος προστασίας των δυο μαρτύρων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταγγελθούν σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης, καθώς και μεθοδεύσεις γύρω από τη διαδικασία κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων.

Νωρίτερα, ο Παπαγγελόπουλος είχε αιτηθεί μέσω του Δημήτρη Τσοβόλα, πληρεξούσιου δικηγόρου του, να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Πλεύρης, διότι παρέστη σε πρόσφατη δίκη με αντίδικο τον Κώστα Βαξεβάνη, σχετιζόμενη με την υπόθεση Novartis.

Μάλιστα, ο Τσοβόλας εξέφρασε τη νομική άποψη πως η η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να διακόψει για 24 ώρες τις εργασίες της, προκειμένου να προσέλθει ενώπιον της ο κ. Παπαγγελόπουλος και να στηρίξει την αίτησή του. Κατά το διάστημα αυτό, σημείωσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη στην επιτροπή διαφορετικά πάσχει από ακυρότητα.

Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα εξαίρεσης του Πλεύρη, με το πρώτο να υποβάλλεται με την απόφαση εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Οι εξελίξεις αυτές που συντελέστηκαν ενώ επίκειται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων σήμερα στη ΓΑΔΑ, συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στις δύο το μεσημέρι. Η αίτηση εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, αναφερόμενος στο αίτημα για την εξαίρεσή του, είπε ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική, «με τη συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που τότε μιλούσε για ηθικό, όχι όμως νομικό κώλυμα, συμμετοχής του».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναπτύσσοντας τη θέση της πλειοψηφίας για το ζήτημα του κ. Πλεύρη, είπε πως «η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου» και ζήτησε «να μην δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής».

Δείτε επίσης: Η Ευρώπη απαξίωσε τον Γιάνη για τις παράνομες ηχογραφήσεις

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει τις εργασίες της η επιτροπή και διαμαρτυρήθηκε «για τις “fast track” διαδικασίες με τις οποίες «μεθοδεύτηκε» η απόρριψη της αίτησης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου». Να σημειωθεί πως πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει διαφωνήσει με τον Σπύρο Λάππα και να αναμένονται εξελίξεις για το μέλλον του στο κόμμα.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis. «Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία.

Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του. Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες.

Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

Να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος ο τρόπος κατάθεσής τους στην τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ