Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Κατέθετε 8,5 ώρες ο «Μάξιμος»! Τι είπε και τι δεν… είπε

Μετά 8,5 ώρες κατάθεση στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής του προστατευόμενου «Μαξίμου Σαράφη» το τελικό συμπέρασμα ήταν αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές ανάμεσα στην πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολύωρη κατάθεση του «Σαράφη» έγινε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά της φωνής και σε διαφορετικά δωμάτια με τα μέλη της Προανακριτικής. Ο μάρτυρας ήταν στον 8ο όροφο και οι βουλευτές στον 14ο. Η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» θα καταθέσει σήμερα στη 1.00.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ευθέως πως δεν γνωρίζει κανέναν πολιτικό που να πήρε χρήματα και πως όσα είχε καταθέσει απλώς ήταν μεταφορά φημών που άκουσε.

Είναι ενδεικτικοί οι διάλογοι που φέρεται να είχε ο «Μάξιμος Σαράφης» με μέλη της επιτροπής στη ΓΑΔΑ.

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.
Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.
Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.
Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;
Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.
Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.
Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;
Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.
Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;
Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.
Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέα μέθοδος; Τι γινόταν πριν;
Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.
Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.
Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Σε άλλο σημείο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές της πλειοψηφίας, ο μάρτυρας φέρεται να αναιρεί όσα είχε πει: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

Σύμφωνα με πηγές από την ΝΔ, ο πρόεδρος της προανακριτικής, Γ. Μπουγάς, έκανε αντιπαραβολή στον μάρτυρα με όσα έλεγε ο Φ. Δεστεμπασίδης στην επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπουγάς εκτιμά πως από τα όσα προκύπτουν ο C1 είναι ο Δεστεμπασίδης, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί να είναι ο Φρουζής, κάτι το οποίο αντέκρουσε ο κ. Μπουγάς. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που φέρονται να είχαν:

Μπουγάς: Βάσει των απαντήσεων Δεστεμπασίδη, συμπίπτει ότι είναι ο C1, γιατί ο C1 ήταν ίδιο χρονικό διάστημα και ίδια ιδιότητα με τον Δεστεμπασίδη.
Μάρτυρας: Μπορεί να είναι ο Φρουζής
Μπουγάς: Μα ο Φρουζής δούλεψε ως το 2015, ενώ το έγγραφο του FBI αναφέρει ως τον Οκτώβριο του 2014, που είναι ο Δεστεμπασίδης. Γιατί καλύπτετε τον Δεστεμπασίδη; Τον καλύψατε και με τον Βουλκίδη και τώρα. Μήπως υπάρχει κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε και όχι εσείς;
Μάρτυρας: Όχι, όχι. Να ελέγξει και τον Δεστεμπασίδη η εισαγγελέας.
Μπουγάς: Τελική ερώτηση: Από όσα μας είπατε, γνώση για χρηματισμό πολιτικού προσώπου έχετε;
Μάρτυρας: Όχι.

Από την άλλη πλευρά, σε άτυπη ενημέρωσή από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ έγινε λόγος για «ψεύτικες διαρροές», υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας όχι μόνο δεν άλλαξε τις αρχικές καταθέσεις του, αλλά έδωσε και στοιχεία.

Ειδικότερα, τονίσθηκε πως «με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας.
Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής έδωσε στοιχεία σχετικά με:

  • Το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο.
  • Για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, γνωστού και ως «Ιερό δισκοπότηρο», για όλες τις εταιρείες πλυντήριο εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών.
  • Είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους.
  • Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.
  • Είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ, προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

Ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει.

Είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας, για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί, ώστε να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis.

Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ, για να διαμορφώνουν το κλίμα και να επηρεάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς.

Δείτε επίσης: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Η Τουρκία μιλά για συμφωνία με την Ελλάδα, που τηρεί σιγή ιχθύος…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ