Δημήτρης Πέτροβιτς: «Ο Έβρος κράτησε! Ο στρατός στάθηκε όρθιος»

Must Read

«Η φύλαξη των συνόρων απαιτεί μόνιμο προσωπικό με γνώμονα τη γνώση των ιδιομορφιών της ελληνοτουρκικής μεθορίου και το αμετάθετο» λέει ο άνθρωπος που από τη θέση του «επιτηρεί» τη διακοσίων χιλιομέτρων μεθοριακή γραμμή ολόκληρο το 24ωρο. Πρόκειται για τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, στον οποίο φτάνει τελικώς όλη αυτή η ένταση των ημερών, καθώς από τα χέρια του περνά οτιδήποτε σχετίζεται με τη φύλαξη των συνόρων και τον Έβρο ποταμό.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο ίδιος προ ημερών ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του πολίτη «όσοι αστυνομικοί κατάγονται από τον Έβρο και το επιθυμούν να μετατεθούν και να υπηρετήσουν στη γενέτειρά τους, εδώ, στα σύνορα». Πιστεύει ότι επιβάλλεται να επεκταθεί άμεσα το τείχος σε όλο το μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας και να μπουν οι έντεκα πυλώνες ύψους πενήντα μέτρων με τις υπερσύγχρονες κάμερες, που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Δική του πρόταση είναι επίσης η ίδρυση σχολής εκπαίδευσης των στελεχών της Frontex στο Διδυμότειχο.

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς, γέννημα-θρέμμα της Αλεξανδρούπολης, κατάγεται από οικογένεια εμπόρων που δραστηριοποιούνταν στην Οδησσό γύρω στο 1800, εξ ου και το επώνυμό του, και η ψυχή του είναι ποτισμένη από τον ποταμό Έβρο. Ακούει «Λιανοχορταρούδια», το τραγούδι που άρεσε στην αγαπημένη του μητέρα, τη Μαρίνα του, όπως την προσφωνεί, την οποία έχασε ακριβώς πριν από τρία χρόνια.

Μέχρι σήμερα τα σύνορα μπορούμε και τα κρατάμε στεγανά από εισόδους μεταναστών. Το ερώτημα είναι για πόσο θα μπορούν να αντέχουν τα σώματα ασφαλείας, να στέκονται ώρες ολόκληρες όρθια και στην… τσίτα, μπροστά στα συρματοπλέγματα;

Ο Έβρος κράτησε! Σώματα ασφαλείας και στρατός όλες τις προηγούμενες ημέρες υπερέβησαν εαυτούς, κατέθεσαν ψυχή, έδωσαν μάχες και στάθηκαν όρθιοι. Υψηλό φρόνιμα και αγαστή συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και Στρατού κράτησαν απροσπέλαστα τα σύνορά μας σε μήκος 200 χιλιομέτρων. Το έργο τους, δύσκολο. Ώρες ορθοστασίας, εγρήγορση και άμεση αντίδραση όταν απαιτηθεί. Νομίζω, όμως, ότι τα σύνορα εμψυχώνουν, εμπνέουν και ανεβάζουν περισσότερο το ηθικό. Και αυτό το διαπιστώσαμε συζητώντας μαζί τους. Ειλικρινά, μας συγκίνησαν, όπως και ολόκληρη η χώρα που στάθηκε στο πλευρό μας.

Τι θα γίνει εάν μονιμοποιηθούν οι καταυλισμοί, ακριβώς έξω από τα σύνορα; Αυτός δεν θα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης;

Μόνιμοι καταυλισμοί θα αποτελούν πονοκέφαλο και διαρκή απειλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα χρησιμοποιούνται, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, ως διαρκής μοχλός πίεσης, κατά το δοκούν, από την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά.

Αν ύστερα από καιρό -λογικά- χαλαρώσουν τα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος ντου των μεταναστών, υπό το πρίσμα ότι απέναντι υπάρχουν καταυλισμοί;

«Πατάω Ελλάδα, μπαίνω Ευρώπη», αυτό είναι το μότο των περισσοτέρων. Απολύτως λογικό να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Επιπλέον σε αυτό το εγχείρημα εκ των πραγμάτων έχουν και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας.

Ζητήσατε την πρόσληψη και άλλων συνοροφυλάκων. Πόσοι υπηρετούν αυτή τη στιγμή και πόσοι θα έρθουν;

Το Μεταναστευτικό είναι διαρκές και δυναμικό φαινόμενο για τον Έβρο. Σήμερα, μετά την κρίση, υπάρχουν στα σύνορά μας περίπου 2.500 άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Όμως δεν μπορούν να μείνουν για πάντα. Πρόσφατα προσλήφθηκαν 400 νέοι συνοροφύλακες, που όμως δεν επαρκούν. Ζητήσαμε να προσληφθεί και μεγάλος αριθμός από τους επιλαχόντες του διαγωνισμού, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατάγονται από τον Έβρο και την περιφέρειά μας.

Η φύλαξη των συνόρων απαιτεί σταθερό και μόνιμο προσωπικό, με γνώμονα τη γνώση των ιδιομορφιών της ελληνοτουρκικής μεθορίου και το αμετάθετο. Επίσης προτείναμε στο υπουργείο όσοι αστυνομικοί κατάγονται από τον Έβρο και το επιθυμούν να μετατεθούν και να υπηρετήσουν στη γενέτειρά τους, εδώ, στα σύνορα. Το ζήτησα και με επιστολή μου στον πρωθυπουργό.

Επιβάλλεται δηλαδή, να υπάρχει ένα «Σώμα φύλαξης», συνόρων εκπαιδευμένο και πολυπληθές. Θα γίνει αυτό;

Ένα πολυπληθές μόνιμο Σώμα συνοροφυλακής, με καλή εκπαίδευση και εξοπλισμό, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τον Στρατό, θα αποτελούσαν ισχυρό παράγοντα επιτήρησης των συνόρων μας. Ήταν χρόνιο αίτημα και πλέον περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο, μετά την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορά μας.

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

Με τους λεγόμενους εθελοντές εθνοφύλακες τι γίνεται; Παίρνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες κυνηγώντας μετανάστες, όπως φημολογείται;

Καμία σχέση με την αλήθεια τα όσα απαράδεκτα και συκοφαντικά ακούστηκαν για τους συμπατριώτες μου. Αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι τις πρώτες ημέρες, που χιλιάδες μετανάστες επιχειρούσαν να παραβιάσουν τα σύνορά μας, ειδοποιούσαν τα περίπολα της Αστυνομίας και του Στρατού για τις επικείμενες παραβιάσεις των συνόρων. Οι άνθρωποι αυτοί, που γεννήθηκαν και δραστηριοποιούνται στον Έβρο, γνωρίζουν κάθε σπιθαμή γης της περιοχής και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά εκείνες τις δύσκολες ώρες. Το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι η ευγνωμοσύνη μας.

Ο φράχτης θα προχωρήσει σε όλο το μήκος των συνόρων; Τι άλλο μέτρο αποτρεπτικό πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει;

Παρά τις όποιες κατά καιρούς αντιδράσεις, η χρησιμότητα του υφιστάμενου φράχτη, μήκους 11,5 χιλιομέτρων, αποδείχθηκε στην πράξη. Αν σήμερα δεν υπήρχε, χιλιάδες μετανάστες θα είχαν εισέλθει στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η επέκτασή του θεωρείται πλέον κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη σε όλο το μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας.

Παράλληλα πρέπει να επισπευσθεί κατά μήκος των συνόρων και η προγραμματισμένη τοποθέτηση των 11 πενηντάμετρων πυλώνων, με σύγχρονες κάμερες για την καλύτερη επιτήρηση. Εκτός της συνοροφυλακής και του Στρατού, σημαντικός παράγοντας θα ήταν και η διαρκής παρουσία της Frontex, με την ίδρυση σχολής εκπαίδευσης των στελεχών της στον Εβρο και ειδικά στο Διδυμότειχο, όπου λειτουργεί Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς είναι η μέρα του αντιπεριφερειάρχη αυτό το κρίσιμο διάστημα; Τι κάνετε και πού πρέπει να βρίσκεστε καθημερινά;

Διαρκής ένταση και διαρκής κίνηση. Ο Έβρος είναι πολύ μεγάλος νομός, μήκους 200 χιλιομέτρων. Είμαστε εδώ με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, όλους τους συναδέλφους και τις υπηρεσίες μας, για να διευκολύνουμε το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, σε 24ωρη βάση και όπου παραστεί ανάγκη.

Πώς είναι η ζωή των Εβριτών, όταν σχεδόν έξω από τα σπίτια τους βρίσκονται τα σύνορα της χώρας και νιώθουν την ανάσα του Τούρκου στην πλάτη τους;

Το να ζεις στα σύνορα είναι τιμή και επιλογή. Εδώ στον Έβρο η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει πιο δυνατά. Οι συμπατριώτες μου το γνωρίζουν πολύ καλά και όσοι υπηρέτησαν εδώ τη θητεία τους το θυμούνται. Ο Έβρος είναι ευλογημένος τόπος και οι κάτοικοι του φιλόξενοι και υπερήφανοι. Και, όπως συνηθίζω να λέω, εδώ στον Έβρο έχουμε δύναμη ψυχής και νεύρο.

Μπορεί να υποστηριχτεί η απόφαση του πρωθυπουργού για κλειστά σύνορα, σε περίπτωση που σκληρύνει πολύ τη στάση της η Τουρκία;

Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή που κατά περίπτωση, ανάλογα με τις προθέσεις της Τουρκίας, μετατρέπεται σε ψυχολογικό πόλεμο. Βέβαια καμία πρόκληση των γειτόνων μας δεν μένει από ελληνικής πλευράς αναπάντητη. Όμως πολύ φοβάμαι ότι η συνεχιζόμενη και αυξομειούμενη πίεση και ένταση στα σύνορα μπορεί ενδεχομένως να στοχεύει και στην πρόκληση μεθοριακού επεισοδίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Δείτε επίσης: «Ένεση» 37 δισ. ευρώ στις χώρες της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό

Η μουσουλμανική μειονότητα των δύο νομών Ξάνθης και Ροδόπης πώς επηρεάζεται από αυτή την ένταση;

Θεωρώ ότι κανένας συμπατριώτης μου, χριστιανός ή μουσουλμάνος, στη Θράκη δεν επιθυμεί την ένταση και ούτε βέβαια να γεμίσει η ευαίσθητη περιοχή μας από πολλές χιλιάδες μετανάστες. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι οι δηλώσεις των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης για την ανάγκη προστασίας των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κορωνοϊός φοβίζει την περιφέρεια, λόγω και της ιδιαιτερότητας της με τις ανάμεικτες εθνότητες;

Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διά μέσου των υπηρεσιών μας και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, έχουμε πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Η σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής μας δεν προκαλεί ανησυχία, όσο η ανάγκη πιστής τήρησης των προληπτικών μέτρων υγιεινής, που αποτελούν ατομική ευθύνη των πολιτών.

Το «Πέτροβιτς» πώς προέκυψε;

Οι πρόγονοί μου ήταν οικογένεια εμπόρων που δραστηριοποιούνταν στην Οδησσό γύρω στο 1800. Ο προπάππους μου Θεόδωρος Μεγαλέων Πέτροβιτς έφυγε το 1850 και πήγε στο Εσκισεχίρ, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και δημιούργησε μια ταπητουργία. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή τα παιδιά του Σόλων και Δημήτρης, ως μηχανικοί των γαλλικών σιδηροδρόμων, επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Ο Σόλων δεν τα κατάφερε.

Ο παππούς μου ο Δημήτρης πέρασε ως Πέτροβιτς, αφού παραποίησε τα έγγραφα του διαγράφοντας το Μεγαλέων. Με τον προσφυγικό κλήρο που τους χορήγησαν δεν το ρισκάρισε να επαναφέρει τα στοιχεία του ονοματεπωνύμου του. Οι καιροί ήταν ταραγμένοι και σκληροί, όπως έλεγε, και με κάθε αλλαγή υπήρχε κίνδυνος να χαθεί ο προσφυγικός κλήρος. Έτσι, από Δημήτριος Μεγαλέων Πέτροβιτς έμεινε το Πέτροβιτς, το οποίο κληρονόμησα από τον πατέρα μου Θεόδωρο, για να θυμίζει στην οικογένεια τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

Τι σημαίνει για εσάς ο ποταμός Εβρος;

Την περίοδο 2014-15, μόλις ανέλαβα αντιπεριφερειάρχης Έβρου, έζησα την πλημμύρα των 100 ετών! Τεράστιες ροές που έφτασαν τα 3.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, το πλάτος του ποταμού άγγιζε τα 2 χιλιόμετρα σε Ελλάδα και Τουρκία, και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα εκατέρωθεν της κοίτης. Ηρεμη και απειλητική δύναμη που εξέπεμπε δέος. Δώσαμε επί δύο μήνες μάχες στα αναχώματα. Βουλγαρία και Τουρκία είχαν ανθρώπινες απώλειες. Ευτυχώς, εμείς δεν χάσαμε κανέναν. Ο ποταμός Εβρος διδάσκει…

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» βλέπω ότι είναι το μότο σας. Αλλάζει η εξουσία τον άνθρωπο;

Η καρέκλα της εξουσίας σίγουρα μπορεί να σε αλλάξει, όταν διακαώς την επιζητείς. Στα περίπου 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας είχα αρκετά παραδείγματα και ακόμη περισσότερα διδάγματα της βαθύτερης σημασίας αυτού του γνωμικού. Εμείς με την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και τις αποφάσεις μας δίνουμε δύναμη και αίγλη στην καρέκλα και όχι αυτή σ’ εμάς. Αδιάψευστος μάρτυρας, η Ιστορία.

Θα κατεβαίνατε στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής; Ποιο το πολιτικό σας μέλλον;

Ποτέ δεν σκέφτηκα την κεντρική πολιτική σκηνή. Διανύω τη δεύτερή μου θητεία στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου και αυτό που ανέκαθεν με γοήτευε και συνεχίζει είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This