Οι 11 + 1 «καυτές πατάτες» που (μόλις) κληρονόμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φορολογικό, τράπεζες, ΔΕΗ, ασφάλεια απαιτούν άμεσες δράσεις 

Must Read

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πέτυχε μία μεγάλη νίκη –«ιστορική την χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του» – και να εξασφάλισε την αυτοδυναμία, αλλά η τετραετία του μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένη.

Η αυτοδυναμία του μάλιστα, αφενός του λύνει τα χέρια και τον καθιστά κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού, αφετέρου αυξάνει την ευθύνη του. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ήδη κληρονόμησε από την απερχόμενη κυβέρνηση μία σειρά καυτές πατάτες:

  1. -Πρώτη και σημαντικότερη είναι αυτή της οικονομίας που επιμερίζεται σε μία σειρά ανοικτά ζητήματα. Κατ’ αρχήν το Eurogroup της 8ης Ιουλίου έχει στην ημερήσια διάταξή του το ελληνικό πρόγραμμα έτσι όπως διαμορφώνεται μετά από τις ελαφρύνσεις που θέσπισε κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ.
  2. -Ανοικτό είναι το ζήτημα του αφορολόγητου καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση ψήφισε την τελευταία ημέρα της λειτουργίας της Βουλής την μη περικοπή του από την 1η Ιανουαρίου 2020. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί τάσσονται κατά της ακύρωσης του μέτρου και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας.
  3. -Παρομοίως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  4. -Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα το οποίο θα εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η κατάσταση στη δικαιοσύνη. Αφενός πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να δομηθεί ένα κράτος δικαίου. Από την άλλη θα πρέπει άμεσα ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης να λύσει το θέμα της ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και να κάνει πράξη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επί μέρους τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα
  5. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι μία ακόμα καυτή πατάτα που κληρονομεί η ΝΔ καθώς κινδυνεύει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος από μια αύξηση των τιμών των ακινήτων στις λαϊκές συνοικίες, που θα επηρέαζε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη δείξει κίτρινη κάρτα για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές.
  6. – Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις αν δεν θέλει να διατηρηθεί η τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
  7. -Ανοικτό όμως είναι και το θέμα των επιδομάτων και της 13ης σύνταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι η 13η σύνταξη δεν θα καταργηθεί μεν αλλά θα δοθεί ξανά στο τέλος του 2020, και σε σχέση με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.
  8. -Καυτή πατάτα είναι σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης που θα συνεπιφέρει σημαντικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την είσπραξη των 2,5 δις οφειλών, που όμως η δυσαρέσκεια θα βαρύνει την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο της ΝΔ.
  9. -Η ΝΔ παραλαμβάνει και την καυτή πατάτα του Μακεδονικού καθώς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης περιμένει διορθωτικές κινήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών που εκχωρεί την εθνότητα και την γλώσσα.
  10. -Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και η αυξημένη παραβατικότητα και η γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας. Από τα Εξάρχεια και το Μενίδι μέχρι τις καθημερινές επιδρομές του Ρουβίκωνα, οι πολίτες περιμένουν δείγματα γραφής και άμεσα αποτελέσματα. Ίσως να έχει το μικρότερο περιθώριο ανοχής από την κοινωνία.
  11. -Στις άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αλλαγή της δομής του δημοσίου που σε συνδυασμό με την επαναφορά του κανόνα ένα προς πέντε μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του σκληρού πυρήνα του διοικητικού μηχανισμού.
  12. Τέλος, η ΝΔ «κληρονομεί» από την Κυβέρνηση και την συμφωνία με τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΦΗ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που η απόφαση αυτή δεν υλοποιηθεί από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, που θα ορίσουν οι γαλάζιοι. Άλλη μια…καυτή πατάτα λοιπόν στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αν ακυρώσει την συμφωνία με την ΕΡΤ θα βρεθεί από την αρχή στους οπαδούς του «δικεφάλου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This