Η τραγωδία των Τεμπών ξαναγίνεται εφιάλτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναθαρρήσει τις ημέρες του Πάσχα, θεωρώντας ότι το θέμα «φεύγει από την επικαιρότητα». Η πρωθυπουργική αγωνία δεν είχε να κάνει ασφαλώς με την ουσία της υπόθεσης και τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες των 57 θανάτων, αλλά με τον επικοινωνιακό αντίκτυπο και τη μεγάλη δημοσκοπική ζημιά που προκλήθηκε στη Ν.Δ. κατά το προηγούμενο τρίμηνο.
- Του Ανδρέα Καψαμπέλη – κυριακάτικη δημοκρατία
Η επαναφορά στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος συνοδεύεται αυτήν τη φορά και από ένα δυσεπίλυτο εσωκομματικό σταυρόλεξο, αφού πρωταγωνιστής στην καινούργια φάση των εξελίξεων είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τους «πρώην υπουργούς» στη Βουλή.
Επί του παρόντος ανάμεσα στους Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή αναπτύσσεται μια ισορροπία τρόμου, δεδομένου ότι -παρά τις δημόσιες και επιβεβλημένα προσεκτικές στην παρούσα φάση δηλώσεις- η μία πλευρά παρακολουθεί και περιμένει με επιφυλακτικότητα τις κινήσεις της άλλης. Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις τους βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, αφού -εκτός από τους εσωκομματικούς συμβολισμούς των δύο βαριών ονομάτων που φέρουν- οι στρατηγικές προσωπικής επιβίωσης από ένα σημείο και μετά τους οδηγούν σε χωριστούς δρόμους.
Στο παρασκήνιο μάλιστα όλα αυτά συνδυάζονται με την αναζωπύρωση των σεναρίων για πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, σε μια προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για ηρωική έξοδο μέσω εκλογών, εάν καταφέρει στο μεταξύ να έχει -με την παροχολογία και τις υποσχέσεις εν όψει του φθινοπώρου- μια σχετική ανάκαμψη, που θα του ανοίξει κάποιο «ξέφωτο». Στο πλαίσιο αυτό συζητείται και η εσωτερική εισήγηση -κατ’ αναλογία με την τακτική που εφαρμόστηκε πριν από τις εκλογές του 2023- να αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. αυτοί των οποίων οι υποθέσεις έχουν τεθεί υπό δικαστική διερεύνηση. Εν προκειμένω το όνομα του πρώην υπουργού Μεταφορών θα είναι το πιο εμβληματικό και αντιπροσωπευτικό στη διαδικασία μιας προσχηματικής και περιορισμένης απόδοσης ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών.
«Ταμπακιέρα»
Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή περιορίστηκε στη δήλωση ότι «είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου, παραμένω στη διάθεση των Αρχών», αλλά η «ταμπακιέρα» καταρχάς είναι άλλη και έχει να κάνει με τον βαθμό της αποδιδόμενης κατηγορίας ως πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ενώ πάντως επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει καθησυχαστικά προς την πλευρά του ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης του «μοντέλου Τριαντόπουλου», νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι σημειώνουν αρχικά ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι -λόγω του υλικού που χρειάζεται να συγκεντρωθεί- θα μπορέσει να ακολουθηθεί ανάλογη fast track διαδικασία.
Η «γαλάζια» ηγεσία, σε κάθε περίπτωση, φέρεται ότι τον διαβεβαιώνει πως μέσω της πλειοψηφίας της στη Βουλή δεν πρόκειται να αποδεχτεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για κακούργημα, που εκτός από την ατιμωτική διάσταση, θα σημαίνει ότι κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 10-20 ετών. Οι διαβεβαιώσεις αυτές φαίνεται ότι αποσκοπούν περισσότερο στο να κρατήσει χαμηλούς τόνους ο κ. Καραμανλής και να μη θεωρήσει ότι τον «αδειάζουν» οδηγούμενος σε αντιδράσεις, προκειμένου να μη φορτωθεί εξ ολοκλήρου μόνος του τους χειρισμούς αναφορικά με την Hellenic Train και την προνομιακή αντιμετώπιση που είχε από το «επιτελικό κράτος» από το 2019 και μετά.
Ωστόσο όλο το παιχνίδι δεν θα κριθεί σε αυτήν τη φάση, εάν ευοδωθεί το σενάριο που επεξεργάζεται σε κλειστό κύκλο ο πρωθυπουργός. Η παραπομπή του κ. Καραμανλή -όπως και του κ. Τριαντόπουλου- στον «φυσικό δικαστή» θα δρομολογήσει διαδικασίες με αρκετό χρονικό βάθος, εντός του οποίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το περιθώριο να κάνει τους πιθανούς εκλογικούς ελιγμούς που εκτιμά -ενδεχομένως και απονενοημένα- ότι θα του επιτρέψουν να κάνει τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις που θέλει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ώστε να έχει μια πλήρως ελεγχόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα την επομένη των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό θα θέσει εκτός και τα θεωρούμενα βαρίδια τύπου Καραμανλή, προκειμένου να το παρουσιάσει -ψευδεπίγραφα- ως κάθαρση και να επιπλεύσει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει κάθε πολιτικό και προσωπικό συμφέρον να είναι και να παραμένουν στραμμένοι όλοι οι προβολείς πάνω στον κ. Καραμανλή. Αλλά κι αυτό θεωρείται δίκοπο μαχαίρι και άλλη μια ένδειξη απελπισίας, καθώς παράγοντες που έχουν γνώση τμημάτων της δικογραφίας επισημαίνουν ότι ο πρώην υπουργός έχει, αφενός, κολοσσιαίες και εγκληματικές ευθύνες στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων για την παραμέληση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και τους κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο εξ αυτής και, αφετέρου, είναι ο κρίσιμος κρίκος που οδηγεί στις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής της κυβέρνησης.
Η ενοχή του πρωθυπουργού, η κάλυψη σε Γεραπετρίτη και ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων για δικαιοσύνη
Ενα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η περίοδος των ευθυνών Καραμανλή τερματίζεται τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας, αφού στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του. Η πλευρά του κ. Μητσοτάκη όμως εξυπηρετείται απόλυτα με το να πέφτει το κύριο βάρος μόνο σε αυτό το διάστημα, αποφεύγοντας το υπόλοιπο ήμισυ του εγκλήματος, που δεν είναι άλλο από τη συγκάλυψη, η οποία -με βάση τα ντοκουμέντα και τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως- άρχισε αμέσως μετά. Σκοπίμως μάλιστα επιδιώκεται να μην μπει στο κάδρο αυτό ο εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ορίστηκε τότε μεταβατικός υπουργός Μεταφορών και κατά το πρώτο απολύτως κρίσιμο διάστημα -για το οποίο κατηγορείται ο πρώην υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος- είχε την εποπτεία, προτού οριστεί νέος υπουργός στον ανασχηματισμό ο Χρ. Σταϊκούρας.
Κι αν ο κ. Καραμανλής είναι από πλευράς κυβέρνησης το μοιραίο πρόσωπο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, το δίδυμο της συνενοχής συμπληρώνει για τη συγκάλυψη από τότε και στη συνέχεια ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.
Αυτή τουλάχιστον είναι κι η θέση που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν και να πολεμήσουν μέχρι τέλους σε όλα τα πεδία οι συγγενείς των θυμάτων, ο σύλλογος «Τέμπη 2023» υπό τη Μαρία Καρυστιανού και οι νομικοί παραστάτες τους, όπως τονίζουν συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό κι ανάλογα με τις εξελίξεις, λέγεται ότι είναι λίαν πιθανή η διοργάνωση και νέων συλλαλητηρίων, όμοια με εκείνα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που έφεραν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω και στο πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, οι αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται καθοριστικές και σε αυτό το μέτωπο, καθώς τα νέα στοιχεία που θα παρουσίαζε αργά την Παρασκευή ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών Βασίλης Κοκοτσάκης για την αποδόμηση των περίφημων βίντεο Καπερνάρου και της γνησιότητάς τους, αναφορικά με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και το φορτίο τους, θεωρούνται πρόσθετο υλικό, που αποδεικνύει την προσπάθεια συγκάλυψης «με ευθύνη και του κ. Μητσοτάκη», όπως τονίζεται. Γι’ αυτό σχεδιάζεται νέα συνέντευξη Τύπου, η οποία θα συμπέσει με τις διαδικασίες στη Βουλή, κάνοντας ακόμη πιο εκρηκτικό το μείγμα…
Θα την γλυτώσουν όλοι με μικρά πλημελληματα .Στην συνείδηση και στην ψυχή των πολιτών όμως δεν θα την γλυτώσουν για τις ευθύνες τους στο τραγικο δυστύχημα και τον άδικο θάνατο 57 ανθρωπων και αυτό θα αποτυπωθεί ευκρινως στις εκλογές όπου θα φάνε πολύ μαύρο. Υπάρχουν επισημα έγγραφα όπου οι μηχανοδηγοι του ΟΣΕ προειδοποιουσαν για την ασφάλεια των τρένων. Τα αγνόησαν με επιπολαιοτητα ,περίσσεια ανευθυνοτητα και σοβαρό έλλειμμα τουλάχιστον στοιχειωδους σοβαρότητας.