Η Τουρκία έβαλε πλώρη για το κλαμπ του ολέθρου

Η Αγκυρα μεθοδικά και μελετημένα εισάγει από το Πακιστάν πυρηνική τεχνολογία, ενώ «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

Must Read

Σιγά σιγά, μεθοδικά και μελετημένα η Αγκυρα στήνει το δικό της μονοπάτι προς την πυρηνική ενέργεια με πολεμική χρήση. Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου δεν είναι τίποτε μπροστά στην πυρηνική υπερισχύ που χτίζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα χρόνια.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Και όσο θεωρείται βέβαιο ότι το Ιράν θα κατακτήσει την πυρηνική τεχνογνωσία για κατασκευή πυρηνικού οπλισμού τόσο βέβαιο είναι ότι και η Τουρκία τρέχει προς την πυρηνική ενέργεια για στρατιωτική χρήση. Τα δείγματα υπάρχουν και ξεκινούν από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Προς επίρρωση των μελλοντικών ναυτικών φιλοδοξιών της Τουρκίας, ο διοικητής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλιόγλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να κάνει ένα «αποφασιστικό βήμα» προς την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος υποβρυχίων κλάσης «Reis». Σε συνέντευξή του ο Τούρκος ναύαρχος ανέφερε ότι το βήμα αυτό «είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη ικανότητα θαλάσσιας αποτροπής μας και το όραμά μας να γίνουμε μια μεσαία δύναμη με παγκόσμια επιρροή».

Στο εξαιρετικά κατατοπιστικό σχετικό ρεπορτάζ από το «Βαλκανικό Περισκόπιο» ο echedoros.blog μας πληροφορεί με λεπτομέρειες για τις βλέψεις της Τουρκίας στον μετασχηματισμό της στρατιωτικής μηχανής που διαθέτει σε πυρηνική πολεμική μηχανή. Ηδη οι δίαυλοι με το Πακιστάν είναι ανοιχτοί και σταδιακά η πυρηνική τεχνογνωσία του Ισλαμαμπάντ διοχετεύεται μεθοδικά προς την Αγκυρα.

Και, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, ως σοβαρό κράτος, ό,τι λέει το κάνει. Οταν πριν από πολλά χρόνια η Αγκυρα εξήγγειλε την κατασκευή αεροπλανοφόρου, οι χαζεμένοι ηγέτες στην Ελλάδα γελούσαν ειρωνικά. Οταν θα ξημερώσει μια μέρα που η Τουρκία θα έχει κατακτήσει την πυρηνική τεχνογνωσία, με τη βοήθεια του Πακιστάν, η ελληνική πολιτική ηγεσία θα προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί, όπως συνέβη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οπως αναφέρεται σχετικά, οι ναυτικές πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας βασίζονται στα τεχνικά θεμέλια που παρέχει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς, κυρίως στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιου, στη Μερσίνα, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom βάσει του μοντέλου «κατασκευή – ιδιοκτησία – λειτουργία».

Ενισχυτικές κινήσεις

Εξαρχής είχε διαπιστωθεί ότι η τεχνογνωσία του Ακουγιου δεν πρόκειται να περιοριστεί σε πολιτικούς σκοπούς και η Τουρκία θα επιδιώξει την άντληση γνώσης από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, ανεξάρτητα από τις άλλες ενισχυτικές κινήσεις. Το εργοστάσιο Ακουγιου περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού VVER-1200, ο καθένας με χωρητικότητα 1.200 Μεγαβάτ. Η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025, ενώ οι υπόλοιπες τρεις μονάδες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2028, καλύπτοντας περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Αυτό το μοντέλο έχει προκαλέσει ανησυχίες εντός του ΝΑΤΟ, δεδομένης της πλήρους ξένης ιδιοκτησίας του σταθμού και της εγγύτητάς του σε στρατηγικές τοποθεσίες, όπως η αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ και το ραντάρ πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στο Κουρατζίκ. Ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να καταλάβουν τον έλεγχο του σταθμού, εάν οι συνθήκες ασφαλείας το απαιτούν.

Είναι γνωστό εν προκειμένω ότι η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τις πυρηνικές της δυνατότητες χτίζοντας και άλλα έργα πυρηνικής τεχνολογίας και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου εργοστασίου στη Σινώπη, σε πιθανή συνεργασία με τη Ρωσία ή τη Νότια Κορέα, και ενός τρίτου στην περιοχή της ανατολικής Θράκης, σε συνεργασία με την Κίνα. Η Αγκυρα στοχεύει να επιτύχει πυρηνική ισχύ 20 GW έως το 2050, εκ των οποίων τα 5 GW θα παράγονται μέσω μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), οι οποίοι συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους τομείς της τρέχουσας έρευνας και ανάπτυξης στους τουρκικούς στρατιωτικούς κύκλους.

Οραματίζονται αρθρωτούς αντιδραστήρες στη θαλάσσια πολεμική μηχανή τους

Σε άρθρο που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Turkish Naval Forces Magazine», οι συντάκτες αναπτύσσουν -όπως διαβάζουμε- τις επιχειρησιακές επιπτώσεις των πυρηνικών υποβρυχίων. Αναφέρεται σχετικά ότι οι χώρες με προηγμένες δυνατότητες αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) θα είχαν στρατηγικό πλεονέκτημα.

Οι άνθρωποι δεν το κρύβουν. Το λένε ανοιχτά ότι θα δανειστούν την τεχνολογία του Ακουγιου για να τη χρησιμοποιήσουν και στη θάλασσα, σε πολεμικές μονάδες και δη υποβρύχιες. Εχουν επίσης αποκαλυφθεί τουρκικές ερευνητικές προσπάθειες σχετικά με τεχνολογίες αντιδραστήρων τηγμένου αλατιού, χωρίς ακόμη ενδείξεις άμεσων θαλάσσιων εφαρμογών.

Σε άλλο τεύχος ο ναύαρχος δρ Αχμέτ Ισίτσι παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας στις υποβρύχιες μονάδες, τονίζοντας ότι η πυρηνική πρόωση εξαλείφει δύο σημαντικά εμπόδια για τα συμβατικά υποβρύχια: την ανάγκη για κολύμβηση με αναπνευστήρα και την περιορισμένη ικανότητα πλεύσης σε υψηλές ταχύτητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα πυρηνικά υποβρύχια επιτρέπουν εκτεταμένες καταδύσεις χωρίς την ανάγκη ανάδυσης και παρέχουν περισσότερο χώρο για εξοπλισμό και πυρομαχικά, χάρη στο μειωμένο μέγεθος της δεξαμενής καυσίμου.

Το σχέδιο «MILDEN» με φόντο το Αιγαίο

Ο ναύαρχος Τατλιόγλου εξήγησε ότι ο στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς πόρους και η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ικανής να καλύψει τις απαιτήσεις των εθνικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες για το εθνικό υποβρύχιο υπό την ονομασία «MILDEN», το οποίο αναπτύσσεται από την ASFAT και το Τουρκικό Γραφείο Σχεδιασμού Ναυπηγικής.

Αν και ο τύπος πρόωσης του υποβρυχίου δεν έχει αποκαλυφθεί επίσημα, εκτιμάται ότι η πρώτη έκδοση θα είναι εξοπλισμένη με ένα μη συμβατικό σύστημα πρόωσης που θα τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα μετάβασης σε πυρηνική πρόωση για τη δεύτερη γενιά της πλατφόρμας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελλοντικής ανάπτυξης.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόκτηση των προηγμένων συστημάτων, όπως F16 Viper, F35 Stealth και Belharra, δεν θα μεταβάλει το ισοζύγιο πολεμικής ισχύος στο Αιγαίο, που θα κλίνει αμετάκλητα υπέρ της Αγκυρας.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Tετιους ξυπνιους Πολιτικους σπανια εχει μια χωρα . Κανει οτι γουσταρη , τα εχει καλα με της υπερδυναμης , Η συναντηση του Πουτιν και Ζελενσκι στην Κωνσταντινουπολη θα τους δωσει πιο πολλυ κυρος στην Πολιτικη σκηνη . Οπως παει μια μερα , θα ειναι ο ηγετης στα Βαλκανια , Αιγαιο ,Μεσογειο , Β, Αφρικη .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This