Στην Αλβανία η ελληνική μειονότητα ψήφισε κατά πλειοψηφία Ράμα. Ποσοστά που αγγίζουν το 60% σε ορισμένες περιφέρειες έδωσαν στον Ε. Ράμα τα χωριά της «ελληνικής περιοχής», συμπεριλαμβανομένου το «ελληνικού» προπυργίου της Χειμάρρας. Η πλειονότητα της ομογένειας στη Δρόπολη, στη Φοινίκη, στους Αγίους Σαράντα αλλά και στον ορεινό όγκο της Χειμάρρας (όχι στην πόλη) ψήφισε Ράμα. Περίεργο διότι είναι σαν να αγνόησαν τις διώξεις, αλλά και να γύρισαν την πλάτη στον Μπελέρη.
- Του Νικ. Σταυρουλάκι – κυριακάτικη δημοκρατία
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, στην ψηφοφορία εντός της χώρας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλισε 733.149 ψήφους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Συνασπισμός Δημοκρατικό Κόμμα – Συμμαχία για τη Μεγαλοπρεπή Αλβανία (DP-ASHM) με 404.601, που αποτελεί το 34,22% του συνόλου μέχρι στιγμής, αναφέρει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλαμβάνει 83 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα 50, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη.
Παρά τη δυσφορία του κόσμου για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, τις καταγγελίες για διαφθορά, τις κατηγορίες για νοθεία, αλλά και την μεγάλη αποχή, ο Ράμα επανεξελέγη πανηγυρικά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο ίδιος εξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία πρωθυπουργός της Αλβανίας, εξέλιξη που αποτελεί πρωτοφανές ρεκόρ για τη χώρα. Ο Ράμα παραμένει ισχυρότατος στην Αλβανία, συγκεντρώνοντας τον «θαυμασμό» της κλίκας που κυβερνά της Ευρώπη. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εμφανίζεται εξασθενημένη, με το όλο σκηνικό να αποτυπώνει και την πλήρη παρακμή της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Η πολιτική παρακμή της ελληνικής μειονότητας με τις εσωτερικές έριδες, την πολυδιάσπαση, τους ατομικισμούς και την παντελή έλλειψη καθοδήγησης από τη μητέρα πατρίδα αποτυπώθηκε ακόμα μία φορά στην αλβανική κάλπη, καθώς εξελέγη ένας μόνον Ελληνας βουλευτής, ο πρόεδρος του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος επί πολλά χρόνια εκπροσωπεί τον Ελληνισμό της Αλβανίας στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Αλλά και αυτός όχι αυτόνομα, ούτε ως μειονοτικός εκπρόσωπος, αλλά απλώς ως συμμετέχων στις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα.
Διαδοχικές ήττες
Τα δεδομένα δεν είναι ακριβή ως προς της αποχή των ελληνικής καταγωγής πολιτών ή τη συμμετοχή. Ωστόσο, στην Αλβανία το χρήμα αγοράζει συνειδήσεις. Οι «τακτικές» διαδοχικές ήττες της Αθήνας στην πολιτική της απέναντι στον ανθέλληνα Ράμα συνιστούν ακόμα ένα μέτωπο πλήρους αποτυχίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που διέρχεται τη βαθύτερη περίοδο παρακμής μετά τη Μεταπολίτευση.
Την ίδια ώρα, η Ρώμη «αλωνίζει» στην Αλβανία, ως εάν η χώρα να τελεί υπό ιταλική επιτροπεία και με μηδενική μειονότητα, με τον Ράμα να δηλώνει ότι ο «“γάμος” με την Ιταλία ήρθε για να μείνει». Η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα, παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη Μεταπολίτευση που «άνοιξε» την ελληνική διπλωματική βεντάλια στην Αλβανία, πατώντας το πόδι του στη Χειμάρρα.
Η τακτική του Ράμα έναντι των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου αναμένεται να παραμείνει η ίδια, δηλαδή η στέρηση βασικών δικαιωμάτων, η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών σε μια μορφή «ήπιας εθνοκάθαρσης», την ίδια στιγμή που η Αλβανία διεκδικεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την Αθήνα ανίκανη να ενεργήσει ακόμα και εκεί που διατηρεί εθνικά συμφέροντα.
Το λυπηρό είναι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα δυστυχώς δεν έχει κανέναν ομογενή βουλευτή στις αναγνωρισμένες από τα Τίρανα ελληνικές μειονοτικές περιοχές, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Αυλώνας, ενώ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Φρέντης Μπελέρης φαίνεται ότι πέρα από τη Χειμάρρα δεν διατηρεί σοβαρή υπόληψη στην ελληνική ομογένεια.
Επιτελους οι Ελληνες της Αλβανιας καταλαβαν οτι απο την Ελλαδα δεν μπορουν να περιμένουν τιποτε και οτι το πολύ πολύ κάποιος να καταφερει να βουτηξει μια θεση της οποιας δεν εχει τα προσόντα, τιποτε αλλο!
Με το Κόμμα του Ραμα εκλέγεται και ο ομογενής Βασίλης Λάγιος από το Δήμο Φοινίκης.