Μητσοτάκης: «Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία» – «Καρφιά» για Καραμανλή και Σαμαρά

«Όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE»

Must Read

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και άπτονται των εθνικών μας θεμάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τις αντιδράσεις της Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα, λέγοντας:

«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».

Σημείωσε ότι προσδοκά πάντα σε ήρεμα νερά με τη γειτονική χώρα και ότι σε ένα βαθμό έχουμε πετύχει τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις και μια καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού.


Επανέλαβε πως η μόνη μας διαφορά με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, ενώ για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είπε ότι θα γίνει εν ευθέτω χρόνο.

Ανέφερε ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία και θα έπρεπε να αγκαλιάζονται από όλες τις χώρες.

«Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με πολιτική άλλων κυβερνήσεων η κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική.

«Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις».

Απαντώντας σε στελέχη του κόμματός του που αμφισβητούν της τακτική της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική σημείωσε, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή και Σαμαρά:

«Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί».

Αναφερόμενος στις διαταραγμένες σχέσεις με τη Λιβύη σημείωσε ότι υπάρχει απόσταση από το «πάει προς κύρωση» το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι το «κυρώνεται».


Και τόνισε πως η Αθήνα προσκαλεί «την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε. Πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο».

«Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί και άλλες φορές μεταναστευτική κρίση» υπενθύμισε. «Τον Μάρτιο του 2020 προστάτεψε τα σύνορά της και εμποδίσαμε οργανωμένη εισβολή μεταναστών. Σήμερα η πολιτική της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα έχει αλλάξει.

Οι άνθρωποι με το που μπαίνουν σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά φυλακίζονται. Στέλνουμε μήνυμα στους διακινητές και τους πελάτες τους ότι το ελληνικό έδαφος δεν θα ισοδυναμεί με εύκολη είσοδο.

Η χώρα δεν ωφελήθηκε από πολιτική μακάριας ακινησίας, και αυτό αφορά πολλές κυβερνήσεις. Η χώρα μας χρησιμοποίησε νομική ορολογία ότι η απόφαση που πήρε δεν θα προσβληθεί σε ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα εξήγησε για την επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό; Να βουλιάξουμε τις βάρκες στη μέση του πελάγους; Ελπίζω όχι».

Σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «το καλώδιο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει», ενώ έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο που την κατασκευή του θα πληρώσει και η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή. Ο επιμερισμός του κόστους θα πρέπει να επιμεριστεί με τρόπο δίκαιο. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να ζητάει προσέγγιση με την Ευρώπη και να θέλει να μπλοκάρει ευρωπαϊκό έργο».

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE»

«Για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας πως «όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα».

Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει».

«Για να μπορέσει να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών και χρηματοδότησης) απαιτείται ομοφωνία. Όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει.

H Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητά της. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και αν πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να μπλοκάρει εξοπλιστικά της προγράμματα είναι βαθιά νυχτωμένος. Μπορούμε όμως, να βάλουμε όρους εξήγησε για τα Eurofighters. Πρέπει να πατάμε μόνοι μας στα πόδια μας, δεν ψάχνουμε επιδιαιτητές στα προβλήματα με την Τουρκία τόνισε για τις ΗΠΑ».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα»

Φυσικά ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και όταν ρωτήθηκε σχολίασε:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα. Δεν περιμέναμε την ευρωπαϊκή εισαγγελία να μας πει ότι υπήρχε πρόβλημα με τις επιδοτήσεις.

Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει».

Σημείωσε πως θα ξεκινήσουν τους «ελέγχους από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά.

Στο ζήτημα αυτό εγώ ανέλαβα τις ευθύνες μου. Είναι μια μάχη που δεν κερδίσαμε ακόμα. Το πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε», ενώ επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή «δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας».

Δείτε ακόμα:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μίλησε παλι το τσόλι, ο γιος του Αποστάτη που τέτοιες μερες πρόδιδε τη Δημοκρατόα κι άνοιγε τον δρόμο στην δεξιά Χούντα.

    Μίλησε πάλι στο βοθροκάναλο, στην γυναίκα του ανιψιού του με τα φοινικάκια.

    Μίλησε το βρωμόσκυλο που έχει παραδώσει το Αιγαίο στον Ερντογάν, που χαριεντίζεται με τον σουλτάνο κι κοντεύει να χάσει την νοτια Κρήτη.

    Μίλησε ο εθνοπροδότης που ταίζει παράνομα ευρωπαϊκά λεφτά καθε γιδοκλεφτη συμπατριώτη του.

  2. στην κοσμαρα σου Κουλη… αλλά τι να πεις? ότι φαγατε τα παντα ολα? όποιος σας πιστευει να παει να κοιταχτεί… εκτός αν είναι κλέφτης και λαμόγιο… τότε δικαιολογείται…

  3. βεβαίως και δεν συζητάει
    της τα παρέχει όλα ασυζητητί
    μόνο αυτό έχει ξεκαθαρίσει
    πιο τουρκόδουλος πεθαίνεις
    ντροπή στους προπαγανδιστές

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This