Μιχάλης Κατρίνης: «Στη μετά κορωνοϊού εποχή θα διστάζουμε να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου»

Must Read

Φανταστείτε τρεις άντρες, εκ των οποίων ο ένας είναι βουλευτής, να παίζουν ποδόσφαιρο στο σπίτι την ώρα που η μαμά κάνει δουλειές!

Κάπως έτσι είναι, όμως, η καραντίνα στο «Κατρινέικο», όπως την περιγράφει στην «Espresso» ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, δίνοντας τα εύσημα στη γυναίκα του, που, ενώ «έχει τρεις άντρες μέσα στα πόδια της όλη μέρα…», τα καταφέρνει περίφημα.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Ο Μιχάλης Κατρίνης και η σύζυγός του, Γιάννα Αδάμου, είναι δυο οδοντίατροι στο ίδιο σπίτι, αν και, όπως λέει εκείνος, όσοι δεν τον γνωρίζουν καλά νομίζουν ότι ο ίδιος είναι δικηγόρος.

Αν και, λοιπόν, η ειδικότητά του είναι άσχετη με την πανδημία, εντούτοις, εάν χρειαζόταν, θα έμπαινε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον Covid-19.
«Στα δύσκολα όλοι πρέπει να βάζουμε πλάτη, όλοι ταξιδεύουμε με το ίδιο “πλοίο” και πρέπει να φτάσουμε ασφαλείς» λέει ο Μιχάλης Κατρίνης, που είχε πολύ φιλική σχέση με το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Μανόλη Αγιομυργιαννάκη.

Ο ίδιος φοβάται τη μετά κορωνοϊού εποχή, καθώς, όπως διατείνεται, θα διστάζουμε να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου, γεγονός αδιανόητο για τους Έλληνες.

Μπορεί ο λαός να μην έχει αναπτύξει ακόμη αντισώματα στον κορωνοϊό, όμως το Κίνημα Αλλαγής έχει σίγουρα αναπτύξει… αντισώματα απέναντι στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο βουλευτής Ηλείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος μάς υποτιμά ή μας θεωρεί δεδομένους, θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις».

μιχαλης κατρινης οικογενεια
σύσσωμη η οικογένεια του Μιχάλη Κατρίνη

Ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς είναι ρομαντικός και ευαίσθητος, δηλώνει λάτρης του σινεμά. Έχει δει μέχρι και πενήντα φορές την υπέροχη ταινία που βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», με αποτέλεσμα να έχει μάθει… απέξω κι ανακατωτά τους διαλόγους του φιλμ!

Τι σημαίνει καραντίνα για το «Κατρινέικο»; Πώς περνάτε στο σπίτι;

Σημαίνει πολύ και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου, κάτι που μου έλειπε. Σημαίνει ποδόσφαιρο κάθε μέρα με τα παιδιά μου, όμορφες οικογενειακές στιγμές, με παιχνίδι, διάβασμα και αρκετή τηλεόραση. Βέβαια, όλο αυτό δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για τη γυναίκα μου, που έχει τρεις άντρες μέσα στα πόδια της όλη μέρα. Η Γιάννα, όμως, έχει τον τρόπο της, μας βάζει σε… σειρά, αλλά κυρίως να μας φροντίζει όλους με μοναδικό τρόπο.

Είστε ζευγάρι οδοντιάτρων με τη σύζυγό σας. Σε περίπτωση που ξεφύγει η πανδημία στη χώρα μας, μπορεί ένας οδοντίατρος να συνεισφέρει στον αγώνα;

Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι είμαστε διαθέσιμοι, αν και εφόσον χρειαστεί, να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια. Υπάρχει και ευαισθητοποίηση και εγρήγορση σε όλους τους ιατρούς και οδοντιάτρους. Στα δύσκολα όλοι πρέπει να βάζουμε πλάτη, όλοι ταξιδεύουμε με το ίδιο «πλοίο» και πρέπει να φτάσουμε ασφαλείς.

Οι πολίτες συμφωνούν με τα κυβερνητικά μέτρα. Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη για τους χειρισμούς Μητσοτάκη, σε όλο αυτό που ζούμε;

Η κυβέρνηση ακολούθησε τις υποδείξεις και τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των ειδικών. Είναι θετικό ότι στη χώρα μας υπάρχει μικρή σχετικά έκθεση στον κορωνοϊό και σε αυτό συνέβαλαν τα περιοριστικά μέτρα. Είμαστε, όμως, σε ένα κρίσιμο και οριακό σημείο, δεν χρειάζεται χαλάρωση, γιατί δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Μαζί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, εξίσου αναγκαία είναι και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και των επαγγελματιών, γιατί θα υπάρχει και Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό. Εκεί, δυστυχώς, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε γρήγορα, ούτε αποτελεσματικά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν όλους όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πολλές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν, αν δεν στηριχτούν, και οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν, πολύ δύσκολα θα ξανανοίξουν.

Με δεδομένο ότι ο νομός Ηλείας, όπου εκλέγεστε, παραμένει «κόκκινος» όσον αφορά τα κρούσματα, οι ψηφοφόροι σας τι λένε, πώς αισθάνονται;

Ο κόσμος ανησύχησε λόγω της αιφνίδιας εμφάνισης πολλών κρουσμάτων, από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους. Ταυτόχρονα, όμως, οι συμπατριώτες μου ευαισθητοποιήθηκαν, έκαναν αυτό που έπρεπε, περιορίζοντας τη διασπορά του ιού. Η Ηλεία έζησε πρώτη τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας, τόσο ως προς τα μέτρα προφύλαξης, όσο και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις. Άντεξε όμως. Δυστυχώς, χάσαμε άδικα και πρόωρα τον Μανόλη, έναν εξαίρετο άνθρωπο και καλό οικογενειακό μας φίλο, ο οποίος ήταν και το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η απώλειά του μας ταρακούνησε όλους, μας ανάγκασε να δούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πώς φαντάζεστε την ελληνική πολιτική σκηνή μετά τον κορωνοϊό;

Προς το παρόν, αυτό που με νοιάζει είναι να βγούμε αλώβητοι από αυτή την πανδημία και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, να μη ζήσουμε σκηνές όπως αυτές στην Ιταλία. Είναι δεδομένη η αγωνία μου για την επόμενη μέρα, για τη χώρα και τους πολίτες, αφού θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Η ανασφάλεια, δυστυχώς, επιστρέφει, όπως επιστρέφει και η ύφεση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πλέον, στην οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που βλέπουν μόνο τα νούμερα και αγνοούν τους ανθρώπους. Αυτή η προσέγγιση εγκαταλείπεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς θα επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ με αντιπάλους τη Ν.Δ., που, ενδεχομένως, να βγει πολύ ενισχυμένη από αυτή την περιπέτεια, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μάλλον αρκείται στις πρόσκαιρες εντυπώσεις, τα δύσκολα, όμως, είναι μπροστά της και μπροστά μας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου όλα αυτά τα χρόνια, έχει αναπτύξει αντισώματα απέναντι στις επιθέσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα, για το ποιος ενισχύεται τελικά και ποιος όχι. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, έχει τις ρίζες του στο ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αλλαγών και των δημοκρατικών αγώνων. Εκφράζουμε υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, είμαστε γεννημένοι για τα δύσκολα, αντέξαμε στα δύσκολα και μάθαμε να κοιτάμε πάντα μπροστά. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά, πάνω απ’ όλα, είμαστε μαχητές. Και όποιος μάς υποτιμά ή μας θεωρεί δεδομένους, θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Επικοινωνείτε καθόλου με την πρόεδρο Φώφη; Τι σας λέει;

Ανησυχεί και η ίδια για την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις, και προσπαθούμε να συμβάλλουμε με θετικές και δημιουργικές ιδέες στη διαχείριση της κρίσης.

Πώς δύο γονείς εκπαιδευτικοί οδήγησαν δύο γιους στην Ιατρική;

Να σκεφτείς ότι η μητέρα μου επέμενε να γίνω δικηγόρος. Ίσως και να είχε δίκιο και να μου ταίριαζε πιο πολύ, αφού, όσοι δεν με ξέρουν καλά, με περνάνε για δικηγόρο. Η Ιατρική ήταν η πλέον περιζήτητη σχολή την περίοδο που δίναμε πανελλήνιες και τόσο εγώ, όσο και ο αδελφός μου, βάλαμε τον πήχη ψηλά. Ήμασταν πολύ καλοί μαθητές και οι δύο και το πετύχαμε, πάντα με την αμέριστη βοήθεια και καθοδήγηση των γονιών μας. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να έχεις γονείς εκπαιδευτικούς, δεν μπορείς να λουφάρεις στο διάβασμα, να τους ξεγελάσεις.

μιχαλης κατρινης οδοντιατρειο
στο οδοντιατρείο του επί το έργον

Γιατί βουλευτής, και όχι οδοντίατρος;

Και οδοντίατρος και βουλευτής. Όποιος ασχολείται με την πολιτική δεν μπορεί να μην έχει επαγγελματική αυτοτέλεια. Όταν κάποια στιγμή έμεινα εκτός Βουλής, επέστρεψα στη δουλειά μου, στην οδοντιατρική. Ήταν μια συνειδητή επιλογή, αυτό ήταν και είναι το επάγγελμά μου. Η πολιτική είναι στάση ζωής, με βοήθησε να γίνω καλύτερος άνθρωπος, να μάθω αρκετά πράγματα για τη ζωή και τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι επάγγελμα. Οι πολίτες της Ηλείας εκτίμησαν τη στάση μου και με εξέλεξαν και πάλι εκπρόσωπό τους στο Κοινοβούλιο.

Τι σας λείπει περισσότερο από τη ζωή προ καραντίνας; Σας έχει ζορίσει ψυχολογικά αυτό που ζούμε όλοι;

Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, δεν φαντάζομαι να βρεθεί κάποιος να πει το αντίθετο. Προσπαθώ να μην επηρεάζομαι, διαβάζω αρκετά και παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις, είμαι μάχιμος και ενεργός, κοινοβουλευτικά και πολιτικά. Φυσικά, ο περιορισμός της κυκλοφορίας δεν είναι εύκολη κατάσταση, ειδικά για εμένα, που έλειπα όλη την ημέρα από το σπίτι και είχα ένα πολύ έντονο πρόγραμμα. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω από κοντά και καθημερινά τα παιδιά μου και αναπλήρωσα κάποιο από τον χρόνο που είχα χάσει μακριά τους. Όταν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι, κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις καταλάβει πώς και πόσο μεγάλωσαν τα παιδιά σου. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τι καλό και τι κακό σκέφτεστε ότι μπορεί να μας αφήσει η πρωτόγνωρη αυτή περίοδος;

Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε για πολύ καιρό με τις αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα και στην οικονομία μας. Θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις και επαφές, θα περάσει αρκετός χρόνος για να υποχωρήσει ο φόβος της μετάδοσης του ιού, θα φοβόμαστε να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου, κάτι αδιανόητο έως τώρα. Θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν ταξίδια, θα επηρεαστεί σημαντικά ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τι προτείνετε σε όλους αυτούς που «πονάει το δοντάκι τους» σε καιρό καραντίνας;

Να κάνουν υπομονή, να επικοινωνούν συχνά, να δείχνουν ενδιαφέρον και να φροντίσουν να χτίσουν μια ακόμα πιο ισχυρή σχέση αγάπης με τον άνθρωπό τους. Μπορούν να παρηγορηθούν διαβάζοντας τον «Έρωτα στα χρόνια της χολέρας», τον πιο καρτερικό και βαθύ έρωτα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ελπίζω, βέβαια, να μη χρειαστεί να περιμένουν όσα χρόνια περίμενε ο ήρωας! Σε κάθε περίπτωση, κάτι καλό θα γεννηθεί μετά την κρίση, οπότε αξίζει να περιμένουν. Οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, αλλά και θα γίνουν ακόμα πιο δυνατές στον καιρό της καραντίνας.

Αγαπημένο σας τραγούδι, ταινία, βιβλίο, σειρά ή τηλεοπτική εκπομπή:

Αγαπημένη ταινία το «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», μπορεί να την έχω δει και 50 φορές, ξέρω απέξω σχεδόν όλους τους διαλόγους. Αγαπημένο τραγούδι το «Don’t Cry» των Guns N’ Roses. Αγαπημένο βιβλίο το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ. Στην τηλεόραση βλέπω ποδόσφαιρο και αυτό μου έχει λείψει πολύ. Και σε μένα και στα παιδιά μου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This