Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις οφειλές που αναβάλλονται – Η διάρκεια της κρίσης θα καθορίσει τα «μοντέλα» αποπληρωμής

Must Read

Κεφαλαιοποίηση χρεών, φόρων και εισφορών (Μαρτίου – Απριλίου για την ώρα) που παρατάθηκαν λόγω του κορωνοϊού και καταβολή τους από το φθινόπωρο (στην καλύτερη περίπτωση) με δόσεις και σε συνδυασμό με διαγραφή μέρους τους προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

  • Aπό τον Στέλιο Κράλογλου

Ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών καλείται να απαντήσει τι θα γίνει όταν φτάσει η 31η Αυγούστου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, οι δόσεις ρυθμίσεων και ο ΦΠΑ αυτών των μηνών.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού τη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι με άδειες τσέπες οι φορολογούμενοι δεν θα ανταποκριθούν.

Ένα από τα σενάρια που προτείνεται είναι να χρησιμοποιηθεί η πεπατημένη μέθοδος των 12 δόσεων, ώστε οι οφειλές αυτές να μπορούν να τακτοποιηθούν με έναν τρόπο που να μην αποτρέπει τους φορολογουμένους από το να εξυπηρετούν παράλληλα και τις τρέχουσες οφειλές τους. Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι η συγκέντρωση των οφειλών και ο επιμερισμός τους σε δόσεις, αφού ληφθούν υπόψη ορισμένες παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις ή ακόμα και σε διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών.

Δηλαδή, για παράδειγμα, αν η επιχείρηση έβαλε λουκέτο, αν συνέχισε να λειτουργεί και διατήρησε τις θέσεις εργασίας, το ύψος της ζημιάς που υπέστη κ.ά. Αντιστοίχως θα καθοριστούν και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καθαριστούν και οι όποιες ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρουν πηγές, ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει ουσιαστικά ένα μοντέλο αποπληρωμής των οφειλών αυτών που θα κινείται στις γραμμές του αντίστοιχου μοντέλου που εφαρμόζεται για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου οι δόσεις και οι διαγραφές καθαρίζονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την έκταση της οικονομικής κρίσης που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός. Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω στο σενάριο της παράτασης των μέτρων στήριξης και τον Μάιο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο λογαριασμός θα ανέβει πολύ πάνω από τα 6,8 δισ. ευρώ, ακόμα κι αν «απελευθερωθούν» νωρίτερα κάποιοι τομείς της οικονομίας.

Το σενάριο αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, καθώς, πέρα από τα κονδύλια που πρέπει να διαθέσει για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και πάνω απ’ όλα του συστήματος υγείας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα έναν πολύ ζόρικο μήνα για τα φορολογικά έσοδα.

Πτώση 30%-40% στις εισπράξεις

Πάντως η ταμειακή εικόνα του Μαρτίου φαίνεται να σώζεται κάπως. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που έφταναν στο υπουργείο Οικονομικών έδειχναν πτώση 30%-40% στις εισπράξεις. Ωστόσο, μετά τις πληρωμές στις 30 και τις 31 Μαρτίου η μείωση αυτή περιορίστηκε γύρω στο 15%.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη διάσωση της παρτίδας:

  1. η έκπτωση του 25% για όσους πλήρωναν εμπρόθεσμα τις δόσεις των ρυθμίσεών τους, καθώς και η προοπτική αντίστοιχης έκπτωσης για τον ρυθμισμένο ΦΠΑ
  2. το καλό δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στο λιανικό εμπόριο. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν, βέβαια, ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ διαφορετικός μήνας.

Δείτε επίσης: Μιχάλης Κατρίνης: «Στη μετά κορωνοϊού εποχή θα διστάζουμε να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου»

Η «καραντίνα» 800.000 επιχειρήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Το άγχος είναι να διατηρήσουν κάποιον σφυγμό στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, αν βάλουν λουκέτο, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξανανοίξουν.

Με αυτό το σκεπτικό, στην οδό Νίκης ποντάρουν πολλά στις ενέσεις ρευστότητας, που αρχίζουν άμεσα.

Το πρώτο «εργαλείο» είναι τα κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ που θα καταλήξουν ως κεφάλαια κίνησης σε περίπου 400.000 μικρομεσαίους. Η διαδικασία fast track θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου και ήδη στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν το επόμενο «πακέτο», είτε με εθνικούς πόρους είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου.

Το δεύτερο «εργαλείο» είναι οι επιστροφές φόρων και εισφορών με διαδικασίες-εξπρές. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι ότι επιστροφές ως 30.000 ευρώ ολοκληρώνονται άμεσα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους στη συνέχεια. Στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου υπολογίζεται ότι θα έχουν επιστραφεί περί τα 600.000.000 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Εργασίας καλεί περίπου 42.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολουμένους και αγρότες να δηλώσουν τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών, προκειμένου να τους πιστωθούν 43.500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This