Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Must Read

Δεν θα είναι μόνο πανηγυρική η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση, και θα μεταδοθεί για πρώτη και τελευταία φορά απευθείας από την δημόσια τηλεόραση, θα έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα, λένε οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Από τον Σπύρο Γκουτζάνη

Ο πρωθυπουργός πέρα από τον πολιτικό απολογισμό της προεκλογικής περιόδου, θα εστιάσει στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει και θα στείλει το μήνυμα ότι “δεν ζητούμε περίοδο χάριτος γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο”. Θα υπογραμμίσει ως αυτονόητη την καλή συνεργασία μεταξύ των υπουργών και των υφυπουργών και φυσικά με το πρωθυπουργικό γραφείο ενώ θα διαμηνύσει πως δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας. Πάντως αύριο αναμένεται να δοθούν και οι αρμοδιότητες των υφυπουργών και να ξεκαθαριστεί εάν θα διαθέτουν νομοθετική πρωτοβουλία και εάν αυτό θα ισχύει γενικά ή κατά περίπτωση. Ήδη σε συγκεκριμένα υπουργεία υπάρχουν αταίριαστα δίδυμα με εντελώς διαφορετική μεταξύ τους αντίληψη.

Κάθε υπουργός ένα φάκελο

Ο πρωθυπουργός θα σταθεί στο ήθος και ύφος της εξουσίας και θα δηλώσει ότι στο εξής οι υπουργοί και υφυπουργοί δεν θα μπορούν να έχουν παράλληλη επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς επίσης ότι δεν θα ανεχθεί να διορίζουν τους συγγενείς τους στο δημόσιο ή αυτοί να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Θα βάλλει συγκεκριμένους στόχους ανά υπουργείο και θα ξεκαθαρίσει στους υπουργούς του ότι θα κριθούν σε σχέση με την επίτευξη των στόχων τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες που άλλωστε έχουν δρομολογηθεί με τα νομοσχέδια στα οποία έχει γίνει η προεργασία. Το φορολογικό με τις βασικές μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων που θα γίνει από τις 20-22 Ιουλίου και πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές. Η Βουλή θα κλείσει μόνο για μία εβδομάδα και θα ξανανοίξει μετά τις 20 Αυγούστου.

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Στα πρώτα νομοσχέδια είναι το επενδυτικό που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Ρυθμίσεις που αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη επίσης έχουν προτεραιότητα, όπως η κατάργηση διατάξεων -όχι συνολικά- του νόμου Παρασκευόπουλου, οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες που έφερε άρον η απελθούσα κυβέρνηση, με την αυστηροποίηση των διατάξεων για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία, η ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Το μήνυμα είναι “μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα” και θα περιγράψει τις πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μέσα στα πρώτα δέκα νομοσχέδια θα είναι και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ξεκινά από την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και κυρίως θα καθιερώνει ως κεφαλαιοποιητικό τον δεύτερο πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης σε μία πρώτη κίνηση μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This