Μηταράκης: «Καμία ανοχή στη βία των μεταναστών» – Αυστηρές ποινές για τους ταραξίες, κλείνει η δομή στο Βαθύ

Must Read

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Νότης Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας πως, στο εξής, οι ποινές θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές για όσους φιλοξενούμενους αλλοδαπούς προβαίνουν σε πράξεις βίας.

«Είμαστε χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές και των διαμενόντων αλλά και των κατοίκων της Σάμου», είπε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός, αναφερόμενος στα επεισόδια και στους εμπρησμούς που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, στον καταυλισμό του νησιού.

Κατά την επίσκεψή του στη Σάμο, ο Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που φιλοξενεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο, ενώ, παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με αρκετούς κατοίκους του νησιού. Όπως είπε, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και, για τον λόγο αυτό, η ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Βαθύ θα κλείσει ως το τέλος της χρονιάς.

«Μετά από μια πολύ ουσιαστική αποσυμφόρηση, οι διαμένοντες θα πρέπει να μεταφερθούν σε κλειστή ελεγχόμενη δομή στου Ζερβού», ανακοίνωσε, τονίζοντας πως οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των κατοίκων, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ανοιχτή και η κλειστή δομή προσφύγων και μεταναστών δεν θα λειτουργούν παράλληλα, παρά μόνο για 15 με 20 ημέρες. «Η μετακίνηση των δομών εκτός αστικού ιστού και η μετατροπή τους από ανοιχτές σε κλειστές και ελεγχόμενες, μαζί με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, θα βοηθήσουν, ώστε μέσα στη χρονιά να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν στα πέντε νησιά του Αιγαίου», διαβεβαίωσε.

«Αποδείξαμε ήδη ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στο Μάρτιο. Και στόχος μας και μπορούμε να το καταφέρουμε, είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν πριν τους δύο μήνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι. Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα φτάσει στους τέσσερις μήνες.

Δεύτερον, ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου για το μέγεθος των δομών πλέον φαντάζει μεγάλος, με τα νέα δεδομένα προστασίας συνόρων και επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Τρίτον, έχω στείλει επιστολή τους δημάρχους και τους ζητάω να συντονίσουμε τις ενέργειες για την κατάργηση των ανοικτών δομών, αφού λειτουργήσουν μικρότερες κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων», τόνισε ακόμα, ενώ αναφερόμενος στις  δομές είπε:

«Μέχρι σήμερα έχουμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής στις προσφυγικές δομές από τον κορωνοϊό, σε 100.000 διαμένοντες σε δομές και γίνονται συστηματικά έλεγχοι, τα κρούσματα είναι στο 0,2%. Έχουμε συνολικά στη χώρα μας 93 δομές. Έχουμε κρούσματα σε 3 από αυτές. Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στα νησιά, παρότι και στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ, σχεδόν καθημερινά, γίνονται έλεγχοι από άτομα τα οποία εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα και κάθε μέρα δεν το κρύβω έχουμε την αγωνία περιμένοντας από τον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής τα νησιά παραμένουν καθαρά»

Τα φαινόμενα βίας μεταξύ αλλοδαπών, πάντως, δεν φαίνεται να περιορίζονται στους υπερπλήρεις καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου. Κι αυτό διότι πριν από λίγες ημέρες ξέσπασε άγρια συμπλοκή στη δομή του Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα ένας 19χρονος από την Παλαιστίνη να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Ο νεαρός άνδρας και ένας 22χρονος ομοεθνής του συνεπλάκησαν με δύο Σύρους, ηλικίας 30 ετών, για άγνωστο, μέχρι στιγμής, λόγο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This