Σάββατο 12/6/2021

Θεοδωρικάκος: «Υποχρέωση όλων μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι και σε συνθήκες αλληλεγγύης»

Στο πλαίσιο διάλεξης μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο της Ελλάδος, Μαργαρίτη Σχοινά, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους φοιτητές του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.  

«Οι τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής υποχρεώνουν την Ευρώπη να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις γενεσιουργές της ιδέες, με πρώτιστη αυτήν της αλληλεγγύης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, στον χαιρετισμό του προς τους φοιτητές του ΕΚΔΔΑ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι, ως Έλληνας που πιστεύει βαθιά στην ευρωπαϊκή ιδέα, περίμενε περισσότερα από την Ευρώπη. «Περιμέναμε ένα ισχυρό συνεκτικό σχέδιο με όρους αληθινής αλληλεγγύης», είπε. Σημείωσε με έμφαση όμως ότι «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και όλοι οφείλουμε να προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο το σπίτι και την οικογένειά μας. Γι’ αυτό, οι δυσκολίες δεν μας απογοητεύουν, ίσα-ίσα μας ενώνουν και μας χαλυβδώνουν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ θετικό».

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα, χάρις στις έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την επιλογή του να θέσει ως πρώτη αξία την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έγινε το φωτεινό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και κέρδισε ένα πλεόνασμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις κράτους – πολίτη, που είναι κρίσιμο στοιχείο, για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και την επόμενη πάρα πολύ δύσκολη περίοδο.

Στην εισήγησή του ο κ. Θεοδωρικάκος είπε τα εξής:
«Θέλω να καλωσορίσω τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, στη σημερινή πρωτοβουλία, έναν εξαίρετο πολιτικό και τεχνοκράτη, με πολύ σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, κι εσάς κ. Πρόεδρε του ΕΚΔΔΑ, κ. Διον. Κυριακόπουλε, για την πρωτοβουλία της διάλεξης.

Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη και ιδιόμορφη περίοδο με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πατρίδα μας μέχρι τώρα έχει αποτελέσει ένα πάρα πολύ θετικό παράδειγμα για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ελλάδα που αποτέλεσε για μια δεκαετία το “μαύρο πρόβατο” των διεθνών γεγονότων, σήμερα είναι ένα ισχυρό, θετικό, φωτεινό παράδειγμα. Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύ έγκαιρα, απέδειξε στην πράξη ότι βάζει πάνω απ’ όλα, ως πρώτη αξία, την ανθρώπινη ζωή και έτσι η χώρα έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη με συντεταγμένο τρόπο, έχοντας κερδίσει ένα νέο πλεόνασμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες, το οποίο είναι ένα κρίσιμο και χαρακτηριστικό στοιχείο, για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και στην επόμενη πάρα πολύ δύσκολη περίοδο.

Δυστυχώς, βέβαια, η Ευρώπη, μαζί με τις ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, με πολλές χιλιάδες ανθρώπινα θύματα. Διπλανές, φιλικές χώρες, βρίσκονται σε κατάσταση τραγωδίας, από τις πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες που έχουν. Είναι υποχρέωση για όλους μας να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι και σε συνθήκες αλληλεγγύης. Η αλήθεια είναι ότι, το πρώτο διάστημα, κάθε χώρα αντιμετώπισε τελείως μόνη της και ξεχωριστά την κατάσταση, αλλά, οι τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, υποχρεώνουν την Ευρώπη να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις γενεσιουργές της ιδέες, με πρώτιστη αυτήν της αλληλεγγύης.

Δεν σας κρύβω, ως Έλληνας πολίτης που πιστεύει βαθύτατα στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη συμμετοχή της Ελλάδας στην οικοδόμηση και ανάπτυξη στην πράξη αυτής της ιδέας, ότι θα περίμενα πολύ περισσότερα πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Περιμέναμε ένα ισχυρό συνεκτικό σχέδιο με όρους αληθινής αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει σκληρές μάχες σε όλα τα διεθνή fora μαζί με άλλους ηγέτες, προκειμένου αυτό να διαμορφωθεί. Και είναι βέβαιο ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο αγαπητός μας συμπατριώτης κ. Σχοινάς, έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή σε αυτόν τον αγώνα και αυτήν την προσπάθεια.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και όλοι οφείλουμε να προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο το σπίτι και την οικογένειά μας. Γι’ αυτό, οι δυσκολίες δεν μας απογοητεύουν, ίσα-ίσα μας ενώνουν και μας χαλυβδώνουν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ θετικό.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω και πάλι να καλωσορίσω τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στο διάλογο που θα ακολουθήσει και να ευχηθώ και να εκφράσω την βεβαιότητά μου ότι, πολύ σύντομα, θα μπορέσουμε να συναντηθούμε από κοντά μαζί σας, αγαπητοί φίλοι του ΕΚΔΔΑ, με τους φοιτητές της Σχολής που κάνουν μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά και με σας, κ. Αντιπρόεδρε, ελπίζω να μη μακρύνει ο χρόνος πού θα μπορέσουμε να κάνουμε τη συνάντησή μας.
Ευχαριστώ πολύ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ