Αν και δεν έλειψε ούτε μία μέρα από το γραφείο του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Καράογλου κατάφερε να γράψει στη διάρκεια της καραντίνας δύο βιβλία.
Το ένα αφορά την ιστορία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, όπως εκείνος ως νεαρός την έζησε, και το άλλο την ιστορία που έχει το υπέροχο χωριό στο οποίο γεννήθηκε, το Ζαγκλιβέρι Καλλινδοίων, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Θόδωρος Καράογλου υπήρξε ιδρυτικό, ιστορικό στέλεχος της Νεολαίας της Ν.Δ.
Ως άλλος ρεπόρτερ, όπως ο ίδιος ο υφυπουργός λέει στην «Espresso», έψαξε αρχικά στα κιτάπια του και βρήκε αρχείο ψηφοδελτίων και κειμένων της εποχής κατά τη διάρκεια των οποίων εκείνος ήταν φοιτητής και πρωτοδημιουργήθηκε η Νεολαία της Ν.Δ., αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί: Για τη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου αναζήτησε ανθρώπους που ζουν ακόμη στο χωριό του, ώστε να έχει ζωντανές μαρτυρίες για την ιστορία του τόπου του. Ήδη αυτό έχει φθάσει τις 540 σελίδες!
«Βρήκα την ευκαιρία να σκαλίσω το αρχείο, που το κρατώ από παιδί. Η σύζυγός μου, η Γιώτα, ”ρακοσυλλέκτη” με ανεβάζει, ”ρακοσυλλέκτη” με κατεβάζει» εξομολογείται στην «Espresso» για τα βιβλία που ετοιμάζει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.
«Ανήκω στην πρώτη γενιά της ΟΝΝΕΔ και θέλησα να γράψω την ιστορία της. Η πρόδρομη Νεολαία της Ν.Δ. ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο Χρήστος Κοσκινάς, ο πρώτος πρόεδρος, ο μετέπειτα υπουργός Γιώργος Σούρλας και ο Ντίνος Φούτζιλας τα πρώτα της στελέχη. Όλοι τους μετείχαν στη Διοικούσα Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης την περίοδο 1974-1976. Έχω υλικό εκείνης της ιστορικής για τη χώρα και τα πανεπιστήμια περιόδου και ψηφοδέλτια των σχολών».
Μάλιστα σε εκείνη τη δύσκολη για την παιδεία περίοδο, τον Οκτώβριο του 1982, και ενώ ο Θόδωρος Καράογλου (τότε επί πτυχίω) ήταν υπεύθυνος της ΔΑΠ στη Βιομηχανική Σχολή, γνώρισε τη σύζυγό του Γιώτα, πρωτοετή φοιτήτρια στην ίδια σχολή.
Ως στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμμετέχει σε πανσπουδαστικά συνέδρια της ΕΦΕΕ και εκλέγεται πρώτος εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1982. Το διάστημα 1979-1983 ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ενώ συγχρόνως υπήρξε και υπεύθυνος περιφερειακής οργάνωσης ΟΝΝΕΔ μέχρι το 1983. Με αυτή του την ιδιότητα παρέστη το 1981 σε συνδιασκέψεις του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο.
«Το “ψώνιο” μου είναι το ρεπορτάζ»
Ο υφυπουργός, εκτός από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, που τον βοήθησε πολύ στο να συνθέσει την ιστορία της ΟΝΝΕΔ στη Βόρεια Ελλάδα, έκανε και συνεντεύξεις με ανθρώπους εκείνης της πρώτης περιόδου.
«Το ”ψώνιο” μου είναι το ρεπορτάζ. Σίγουρα, εάν δεν είχα ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, θα γινόμουν δημοσιογράφος. Στο βιβλίο για το Ζαγκλιβέρι υπάρχουν άνθρωποι με μνήμες ζωής, από τους οποίους διασταύρωσα την περίοδο του Εμφυλίου, καθώς επίσης έμαθα και την ντοπιολαλιά της περιοχής» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Η ονομασία Ζαγκλιβέρι είναι λατινική, από το ”Zagli” και ”vera”, και σημαίνει πραγματική Ζάγκλη της Σικελίας, έτσι ονόμασαν την περιοχή οι Ρωμαίοι που βρέθηκαν στην περιοχή για τη μάχη της Λητής. Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια της μακεδονικής πόλης των Καλλινδοίων, όπου είχε περάσει ο Μέγας Αλέξανδρος πηγαίνοντας για την Ασία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, εγκαταστάθηκαν στο Ζαγκλιβέρι Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Ο παππούς μου, ο Θόδωρος, ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από ένα χωριό της ανατολικής Ρωμυλίας, που τώρα βρίσκεται σε περιοχή της Βουλγαρίας, τη Μανδρίτσα. Είχε έξι παιδιά και ήρθε στο Ζαγκλιβέρι. Εγώ γεννήθηκα εκεί το 1960. Το χωριό ήταν από τα πρώτα μέρη στη χώρα που απέκτησαν γυμνάσιο, ιδιόκτητο ηλεκτρικό σταθμό, συλλόγους, όπως ο γαλακτοκομικός κ.ά.»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θόδωρος Καράογλου σε ηλικία 26 ετών εκλέχθηκε (το 1986) πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου και επανεκλέχθηκε το 1990. Θα έχει να θυμάται λοιπόν ο υφυπουργός, εκδίδοντας σε λίγους μήνες τα δυο του βιβλία, ότι τα έγραψε στον καιρό της πανδημίας.