Τεράστια ανατροπή μέσα από την οποία ουσιαστικά καταρρέει ο λόγος ύπαρξης της προανακριτικής επιτροπής που εξετάζει την πιθανότητα πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, αποτελεί η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, την περασμένη Πέμπτη. Η κ. Δημητρίου, μέσα από ένα μπαράζ αποκαλύψεων φώτισε πτυχές της έρευνας για το ίδιο το σκάνδαλο Novartis, οι οποίες δεν ήταν γνωστές.
Παράλληλα, αποδόμησε το κατηγορητήριο, κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υποδεικνύοντας τις προσωπικές προθέσεις των κατηγόρων-μαρτύρων. Επίσης, τοποθετήθηκε για σημαντικά νομικά ζητήματα, όπως αυτό των προστατευόμενων μαρτύρων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ακόμη και την υπόθεση του Noor 1, στη διάρκεια διερεύνησης της οποίας μάρτυρες-κλειδιά έχαναν τη ζωή τους και η οποία σπάνια συμπεριλαμβάνεται στον δημόσιο διάλογο.
Στην ουσία, όμως, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έσπασε το κέλυφος του πολιτικού «Μάτριξ», που με επικοινωνιακές μεθοδεύσεις έχει επιχειρηθεί να στηθεί με την ύπαρξη της επιτροπής, κυρίως ξεκαθαρίζοντας, πως για τα πολιτικά πρόσωπα δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση του φακέλου τους που σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis. «Μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο. Υπήρχε μεγάλη πίεση στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα… αλλεπάλληλες καταγγελίες. Πόσες φορές ζητήθηκε η εξαίρεση τους. Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι ένας εισαγγελέας» είπε στην επιτροπή η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η κ. Δημητρίου, λοιπόν, αποκάλυψε πρώτα απ’ όλα σοβαρές παραλείψεις στην έρευνα που διεξήγαγε η Ελένη Ράϊκου, τους λίγους μήνες που χειρίστηκε την υπόθεση Novartis, πριν την παραίτηση της από τη θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς. Παραλείψεις που αφήνουν έκθετη την κ. Ράικου σε υπόνοιες για προσωπικά κίνητρα. Συγκεκριμένα η κ. Δημητρίου, ανέφερε πως στις αρχές του 2017, η ίδια είχε παροτρύνει την κ. Ράικου να πάρει συνέντευξη από τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα στο ξενοδοχείο Χίλτον, καθώς η απόπειρα αυτή είχε συσχετιστεί στον Τύπο με το σκάνδαλο Novartis. Και πράγματι η κ. Ράικου, τον επισκέφθηκε, όμως «κατόπιν μου είπε ότι δεν ήταν κάτι, ότι είχε οικογενειακά προβλήματα.
Υπήρχαν μαρτυρίες ότι τα γκαρσόνια που ήταν αυτόπτες μάρτυρες είχαν ακούσει το στέλεχος της Novartis να λέει: “Δεν θα πεθάνω για χάρη τους”», ανέφερε η κ. Δημητρίου, εκφράζοντας παράλληλα την απορία της για το γεγονός πως ουδέποτε πάρθηκαν καταθέσεις από τους υπαλλήλους τους γνωστού ξενοδοχείου.
Η αποκάλυψη της κ. Δημητρίου αφήνει έκθετη την κ. Ράικου στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και δημιουργεί ερωτηματικά για την μεροληψία που επέδειξε και η οποία μπορεί πλέον να συσχετιστεί με τη συνεργασία που είχε ο γιατρός-σύζυγος της με την φαρμακευτική εταιρεία. Μίλησε, εξάλλου και γι’ αυτό η κ. Δημητρίου. Ανέφερε πως «όταν ανέλαβε η Τουλουπάκη και ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών γιατρών, βρέθηκαν και τα εμβάσματα προς την κ. Ράικου και τον κ. Καρνέζη, τον σύζυγό της. Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018, δεν ξέρω πώς, η κ. Ράικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή για αυτή την έρευνα, οπότε άρχισε μια αντεπίθεση κατά της κ. Τουλουπάκη και των υπολοίπων επίκουρων».
Επίσης, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κ. Ράϊκου την παραμονή της παραίτησης της από την εισαγγελία Διαφθοράς, δεν επισκέφτηκε στα γραφεία τους μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, όπως ήταν μέχρι σήμερα γνωστό, αλλά και την ίδια όμως δεν την ενημέρωσε για τίποτα από όσα ακολούθησαν. Αποκάλυψε τέλος, πως τον Φεβρουάριο του 2017, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αμερικανών Εισαγγελέων και Αξιωματούχων του FBI στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι εν συνεχεία απέστειλαν κι έγγραφα στην κ. Ράϊκου. Γεγονότα στα οποία, η κ. Ράϊκου δεν έχει αναφερθεί ποτέ.
Σε ό,τι αφορά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή και τα όσα έχει πει στις καταθέσεις του, η κ. Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε πως αφενός δεν της είχε κάνει ποτέ, καμία αναφορά για κανέναν Παπαγγελόπουλο και για κανέναν Ρασπούτιν κι αφετέρου πως ο ίδιος άλλαζε ανάλογα με τις εξελίξεις τις αναφορές του: «Αν παρατηρήσει κανείς τις τέσσερις αναφορές θα δει ότι ο κ. Αγγελής προσθέτει, αλλάζει, αφαιρεί πράγματα. Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα» υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, τονίζοντας πως οι συναντήσεις στη Βιέννη, τον Ιανουάριο του 2019, δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του. «Ούτε παράτυπες, ούτε παράνομες ήταν».
Σε σχέση, τέλος με τους προστατευόμενους μάρτυρες, η κ. Δημητρίου τόνισε πως δεν είναι κουκουλοφόροι αλλά διακινδυνεύουν τη ζωή τους. «Επτά νεκρούς είχαμε στην υπόθεση Νoor 1. Δεν παίζεις με τη ζωή των μαρτύρων. Απορώ πως ο κ. Αγγελής μετέφερε στις αναφορές του ολόκληρα κομμάτια από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: Δημοκρατία