Δευτέρα 14/6/2021

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αδιαφανείς επιχορηγήσεις των 20.000.000€ στα ΜΜΕ

Υπερβαίνει τα όρια μίας απλής εσωκομματικής αντιπαράθεσης και προσεγγίζει τα όρια του… εμφυλίου η διαφωνία που ξέσπασε και εκφράστηκε δημοσίως το Σάββατο 02/05 στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα κονδύλια που μοιράζει -με αδιαφανείς διαδικασίες- η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την προβολή των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Αφορμή στάθηκε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον αποκλεισμό από τα κονδύλια αυτά της φιλοκομματικής εφημερίδας «Documento», την οποία συνυπέγραψαν οι 76 από τους συνολικά 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απουσίες, όμως, ήταν ηχηρές! Μιλάμε για τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τους πρώην υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ανδρέα Ξανθό, Νίκο Φίλη και τους βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Πέτυ Πέρκα.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα σε site, σύμφωνα με το οποίο ο Π. Σκουρλέτης προσπάθησε να ακυρώσει την ερώτηση! Ο ίδιος, ωστόσο, εξήγησε ότι ουδέποτε ζήτησε κάτι τέτοιο, ισχυριζόμενος ότι θεώρησε «πολιτικά άστοχο να εστιάζεται η προσπάθεια στην εφημερίδα “Documento”», τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των 20.000.000 ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «ζήτησα η ερώτηση να αναπροσαρμοστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτή και άλλα sites και έντυπα που δεν έτυχαν της παραμικρής ενίσχυσης από την κυβέρνηση, επειδή δεν της είναι αρεστά, καθώς και να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία πού πήγαν τα 20.000.000 ευρώ. Ανέφερα δε, ενδεικτικά, την “Αυγή” και άλλα έντυπα και sites. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. χτίζει τις νέες σχέσεις διαπλοκής με τους φίλους της καναλάρχες και λοιπούς κατόχους μέσων ενημέρωσης, στην περίοδο του κορωνοϊού».

Η «δημοκρατία» έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση με αδιαφανείς διαδικασίες κατανέμει στα ΜΜΕ το κονδύλι των 20.00.000 ευρώ. Η εφημερίδα «δημοκρατία» έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα και ζητά εδώ και πολύ καιρό να δημοσιευτούν στη Δι@ύγεια τα μέσα και το ποσό που λαμβάνουν από τα συγκεκριμένα κονδύλια. Αυτό που επισημαίνει είναι πως, βασικό κριτήριο, όσον αφορά τον έντυπο Τύπο, θα πρέπει να είναι οι κυκλοφορίες.

Μέχρι στιγμής η «δημοκρατία» και η «κυριακάτικη δημοκρατία» έχουν λάβει το ποσό των 18.000 ευρώ, η «Espresso» του ιδίου ομίλου δεν έχει πάρει καθόλου χρήματα, ενώ η «Εστία» μόλις 9.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει λάβει το ποσό των 35.000 ευρώ, παρότι υστερεί κυκλοφοριακά από τη «δημοκρατία».

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία μοιράζεται αυτή η επιχορήγηση; Πώς ακριβώς η κυβέρνηση στηρίζει τον Τύπο στην κρίση αυτή, τη στιγμή που διατυμπανίζει την εγκυρότητα του έντυπου Τύπου;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ