Η δικαιοσύνη ερευνά 25.000 «περίεργα» πιστοποιητικά που δόθηκαν από το 2016 έως το 2019 σε μετανάστες (video)

Must Read

«Η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες» είναι οι δύο βασικοί στόχοι στην εκπλήρωση των οποίων κινείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτό τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Αναφερόμενος στα δύο μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως είναι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και οι επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία:

«Τον Απρίλιο είχαμε μόνο 39 μόνο αφίξεις, δηλαδή, μείωση 99% των ροών και στο τετράμηνο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2019 μετά την ανοδική τάση του 1ου διμήνου του 2020. Δεύτερος τρόπος περιορισμού των ροών, είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η αύξηση των επιστροφών. Το νομοσχέδιο του Νοεμβρίου κατάφερε να μειώσει το χρόνο της έκδοσης πρώτης απόφασης για τις αφίξεις του 2020 στις 24 ημέρες φέτος από 183 μέρες το 2019. Ενώ το 2019 εκδίδαμε περίπου 4.000 αποφάσεις το μήνα. Περίπου δηλαδή 3 αποφάσεις ανά υπάλληλο το μήνα τής υπηρεσίας ασύλου, το Μάρτιο εκδώσαμε 7.000 αποφάσεις, τον Απρίλιο του 2020 εκδώσαμε πάνω από 15.000 αποφάσεις ασύλου».

Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επιτυγχάνεται ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς τον πολλαπλασιασμό των δομών στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι «σήμερα ο εισαγγελέας διερευνά πώς εκδόθηκαν στη Μυτιλήνη την περίοδο 2016-2019 πάνω από 25.000 πιστοποιητικά ευαλωτότητας ώστε αυτοί οι μετανάστες και να φύγουν κατά προτεραιότητα από τα νησιά και να αποφύγουν τυχόν απέλασή τους σε περίπτωση που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η αργή διαδικασία ασύλου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούσε σε παροχή επιδομάτων και διαμονής επί μακρών ακόμα και σε αυτούς που τελικά κρινόταν τελεσίδικα ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μηταράκη

  • Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων: θα αντικαταστήσουν τις ανοιχτές δομές. Προβλέπονται ειδικοί χώροι φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες. Θα λειτουργήσει ειδικό πληροφοριακό σύστημα για τον έλεγχο της εισόδου – εξόδου στις δομές και για την ταυτοποίηση του κάθε αιτούντος άσυλο.
  • Διοικητές στις δομές ενδοχώρας: Την άλλη εβδομάδα, μετά από προκήρυξη, επιλέγονται διοικητές σε όλες τις δομές της ενδοχώρας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με συμβάσεις 3 συν 3 χρόνια, για να αναλάβουν τη διοίκηση αυτών των δομών και να σταματήσουν να ελέγχονται αποκλειστικά από τις ΜΚΟ.
  • Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Ορίζεται Ειδική Γραμματεία Προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως αρμόδια εθνική Αρχή για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες αυτής της νέας Ειδικής Γραμματείας.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ, το δημόσιο χρήμα, και η «ιδιωτικοποίηση» δομών φιλοξενίας: Με κονδύλια που ανήκουν στην Ελλάδα χρηματοδοτούνταν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες προσλαμβάναν στρατιές υπαλλήλων. Πληρώναμε ουσιαστικά από τα ελληνικά κονδύλια τα οποία υπήρχαν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να εκτελέσουν εργασίες που πρέπει να εκτελεί το ελληνικό δημόσιο.
  • Διαφάνεια – Ηλεκτρονικό Μητρώο ΜΚΟ και συνεργατών: αυστηρή πιστοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των στελεχών των ΜΚΟ που ενεργοποιούνται στο πεδίο.
  • Κατάργηση προγράμματος φιλοξενίας: Εντός του 2020 καταργούνται τα προγράμματα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.
  • Στήριξη τοπικών κοινωνιών: Στόχος που υπηρετείται με τη στήριξη 50 εκατομμυρίων ευρώ που ψηφίσαμε το Φεβρουάριο για τους εμπλεκόμενους δήμους. Ήδη έχουν καταβληθεί 12.000.000 με τη μορφή ανταποδοτικών τελών και δημοσιεύτηκε προχθές και η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου αλληλεγγύης το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 25.000.000 ευρώ για να στηρίξει έργα στους δήμους που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.
  • Για τις συμβάσεις: το Μάρτιο αντιμετωπίσαμε μια έκτακτη κατάσταση. Αντιμετωπίσαμε την ασύμμετρη απειλή με την Τουρκία, αντιμετωπίσαμε την είσοδο περίπου 2000 ατόμων σε 11 νησιά του Αιγαίου τα οποία δεν μπορούσαν να πάνε στις 5 υφιστάμενες δομές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Ο ΔΟΜ δεν μπορούσε να κατασκευάσει εκτάκτως τα δυο κέντρα που χρειαζόντουσαν στη Μαλακάσα και στη Σιντική και έπρεπε αυτά να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση που προβλέπεται στο άρθρο 96 του 4368/2016 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του 4650/19 και σε συνδυασμό με την παράγραφος 2γ του άρθρου 32 και 32α του 4412. Όλη αυτή η νομοθεσία είναι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.
  • Για το θέμα των απόρρητων δαπανών υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον κανονισμό της βουλής και τα κόμματα ενημερώνονται. είμαστε αντιμέτωποι με κυκλώματα λαθροδιακινητών, κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις από την χώρα μας, κυκλώματα που δημιουργούν ζητήματα ασφαλείας μέσα στα ΚΥΤ και τις δομές. Και φυσικά για όλα αυτά τα θέματα συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές Αρχές, αλλά χρειάζονται ειδικά κονδύλια με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω περιορισμό των ροών, να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις απελάσεις και να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στις δομές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This