Κριτική Σκέρτσου στην Εισαγγελέα Αριστοτέλεια Δόγκα: «Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο»

Must Read

Με μια ανάρτηση που δημιούργησε έντονους προβληματισμούς για τον διαχωρισμό των εξουσιών του κράτους, ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, άσκησε δριμεία κριτική στην Εισαγγελέα Αριστοτέλεια Δόγκα, που ανέλαβε την υπόθεση της δολοφονημένης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Τα όσα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o  Άκης Σκέρτσος σαν να σχολίαζε ως απλός πολίτης «ξεχνώντας» την ιδιότητά του, ξεσήκωσαν αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών σε σχέση με τους θεσμούς της κρατικής εξουσίας και ειδικότερα με τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Δικαιοσύνη, δεν θα έπρεπε να παραβιάζεται.

Ακολουθεί η ανάρτησή του:

«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησε την αποπομπή του για την ανάρτηση στην οποία ο κ. Σκέρτσος κάνει κριτική στην αγόρευση της Εισαγγελέως:

«Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του. Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς “η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα”, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Η… «μεταμέλεια»

Μετά τη σωρεία αντιδράσεων για την κριτική του που έκανε στην Εισαγγελέα Αριστοτελία Δόγκα, ο κ. Σκέρτσος με νέα ανάρτησή του κάνει λόγο για παρερμηνεία της δήλωσης του.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της αναφοράς του σε «προσωπική άποψη ως πολίτης» και «σχόλιο στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

Κύριε Σκέρτσο έχετε άλλο πρόσωπο σαν πολίτης και άλλο σαν μέλος της κυβέρνησης; Κάθε σας δήλωση είτε γραπτή είτε προφορική, αποτελεί δημόσια τοποθέτηση. Πράξτε αναλόγως λοιπόν, και διαλέξτε ένα πρόσωπο – αυτό που αρμόζει στην θέση την οποία κατέχετε.

Η νέα δήλωση του κ. Άκη Σκέρτσου έχει ως εξής:

«Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου. Επαναλαμβάνω την ευχή μου οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This