Υπόνοιες για «κοριό Μιωνή» σε Δένδια και άλλους υπουργούς!

Must Read

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στους -κατά την έκφραση παλαιών δημοσιογράφων- «ανά την επικράτεια καφενέδες» και στα πολιτικά κόμματα η παρακρατική «πραμάτεια» ηχογραφημένων συνομιλιών που υπαινίσσεται ότι διαθέτει ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής. Δημοσιεύματα εμφανίζουν ως βέβαιη την ύπαρξη των κασετών, οι οποίες λέγεται πως θα κατατεθούν στην επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ενώ ο ίδιος ο Σ. Μιωνής δεν το έχει διαψεύσει ποτέ.

Μία εβδομάδα μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του (στην «Καθημερινή») υπέρ ενίσχυσης του διμερούς τουριστικού ρεύματος, ο κ. Μιωνής θα «διαφημίσει» στο έπακρο την εικόνα της Ιερουσαλήμ στην πατρίδα μας. Θα δείξει, υπό την ιδιότητα και του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ, ότι μπορεί να κάνει ηχογραφήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο μιας χώρας φίλης και συμμάχου της Ιερουσαλήμ. Χωρίς μάλιστα κανείς να κινεί τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον του σε κανένα από τα δύο κράτη.

Κατάσχεση

Οι ηχογραφήσεις φέρεται ότι έγιναν την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τους υπουργούς Ν. Παππά και Δημ. Παπαγγελόπουλο, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως ο «κοριός Μιωνή» μπορεί να είχε καταγράψει και τη συνομιλία του, τον Φεβρουάριο του 2012, με τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. και μετέπειτα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η συνάντηση έγινε στα κομματικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, με την παρουσία του -συνεργάτη αμφοτέρων- Στ. Παπασταύρου.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 14 Ιουνίου 2013, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Καλατζής και του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου είχαν κατασχέσει «κασετοφωνάκι» του κ. Μιωνή, λίγο πριν από την κατάθεσή του στο κλιμάκιο της επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Η κατάσχεση είχε γίνει μέσα στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ. Είχε προηγηθεί, δύο εβδομάδες νωρίτερα, και άλλη κατάθεση του κ. Μιωνή, με ή χωρίς κοριό, στον ίδιο χώρο και στον διευθύνοντα το προξενικό γραφείο Κων. Αλεξανδρή. Ο κ. Αλεξανδρής αργότερα διατέλεσε διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, έως τον Ιούλιο του 2019, και σήμερα είναι γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Θρησκευτικών – Προξενικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεργασίες

Παράλληλα, ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση είχε ο κ. Μιωνής και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Τελ Αβίβ, στις 28 Ιουλίου 2019. Συζήτησε με ή χωρίς κοριό -μένει και πάλι να αποδειχθεί- τις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και άλλα θέματα. Ο κ. Μιωνής ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για τις ισορροπίες ισχύος εντός της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την αποδοχή ή την απόρριψη επενδυτικών προτάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ίδιες ημέρες είχε προκληθεί θόρυβος, από ελάχιστα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Ως συνήθως, ο κ. Βορίδης κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και διατυπωνόταν το ερώτημα πώς θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του η ισραηλινή κυβέρνηση. Το θέμα έληξε γρήγορα, με επίσκεψη του υπουργού στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και δηλώσεις του γ.γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Β. Ελιέζερ ότι ο κ. Βορίδης είναι «φίλος του εβραϊκού λαού και της ισραηλιτικής κοινότητας στην Ελλάδα».

Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Δένδια και την επίθεση κατά του κ. Βορίδη στενός συνεργάτης του κ. Μιωνή άρχισε να επισκέπτεται άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Είναι άγνωστο αν χρησιμοποιήθηκε κοριός και σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, έχουν «ωριμάσει» οι συζητήσεις για την είσοδο επενδυτών της «ομάδας Μιωνή» σε μεγάλη προβληματική βιομηχανία, με την οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν ο κ. Παπασταύρου.

Νέα υπονόμευση της συνεργασίας Αθήνας – Ιερουσαλήμ

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκυρία της επανεμφάνισης του «κασετοφόρου» Μιωνή, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ.

Η έξοδος του Ισραήλ από την πολιτική κρίση 13 ολόκληρων μηνών θεωρούνταν απαραίτητη από τον πρεσβευτή του στην Αθήνα Γ. Αμράνι και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την εντατική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, καθώς και για τη συνεργασία με την Κύπρο και τις ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, σε θέματα ενέργειας, άμυνας και αντιτρομοκρατίας.

Όμως, προφανέστατα, η νέα διπλωματική περίοδος θα καλυφθεί από την επικαιρότητα των ηχογραφήσεων που εμφανίζεται ότι έκανε -προσωπικά- ο κ. Μιωνής στο Μαξίμου και ίσως μαζί με ολόκληρο παράνομο δίκτυο και με τεχνικά μέσα, κάτω από τη μύτη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, σε άλλα μέρη. Δηλαδή, στην ίδια περιοχή όπου οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προσπαθούν να προστατεύουν τα εθνικά μυστικά και τις επικοινωνίες του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκάστοτε πρωθυπουργού από τα συστήματα υποκλοπών της παρακείμενης τουρκικής πρεσβείας, ο κ. Μιωνής δεν έχει διαψεύσει ότι έκανε παράνομες καταγραφές.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ σαμποτάρει, εν ψυχρώ, τη διμερή συνεργασία. Είχαν προηγηθεί, στα τέλη του 2016, οι κατηγορίες πως η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιεί μεθόδους παρόμοιες με των ναζί στην Κατοχή. Τυχαία ή όχι, η επίθεση κατά της ΕΛ.ΑΣ. συνέπεσε με τις τότε συζητήσεις για την αναθεώρηση της διμερούς Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας, που περιλάμβανε και τη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος με σύγχρονες μεθόδους.

Πηγή «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This