Ο Δήμος Αθηναίων ανακαινίζει το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Πάρκο Ελευθερίας

Must Read

Μια πολύ σημαντική παρέμβαση για την γενική επισκευή και ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου που στεγάζει το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Πάρκο Ελευθερίας, κάνει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων.

Στις 10 Ιουνίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και του αναδόχου του έργου που θα γίνει στο κτήριο το οποίο στεγάζει από το 1986 την έκθεση που περιλαμβάνει προσωπικά κειμήλια και τεκμήρια γεγονότων, που συνέβησαν κατά την χρονική περίοδο από τη γέννηση έως το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου.

Αποτελείται από έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, προσωπογραφίες και απεικονίσεις του σε διάφορα υλικά. Επίσης είναι εξοπλισμένο με οπτικοακουστικό υλικό για την υποβοήθηση του Κέντρου έρευνας και Τεκμηρίωσης καθώς και εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη. Ο κύριος πυρήνας των συλλογών του Μουσείου προήλθε από το υλικό που είχαν συγκεντρώσει οι Κρητικοί Ζαχαρίας Μακατούνης και ο γιος του Αντώνιος, ο οποίος και το δώρισε στον Δήμο Αθηναίων με σκοπό την ίδρυση μουσείου.

Στόχος του έργου, πέραν της γενικής αναβάθμισης του κτιρίου, είναι και η αναμόρφωση της έκθεσης, βάσει της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, που έχει ήδη εκπονηθεί. Στην ανακαίνιση του κτιρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ανακατασκευή της στέγης, η επισκευή των όψεων, η ανακατασκευή των κουφωμάτων, η επισκευή των δαπέδων, η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα πρόσβασης και χώρου υγιεινής για ΑΜΕΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 265.000 ευρώ και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Αναμένεται να ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος σε έξι μήνες.

Τμήμα συγκροτήματος στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Το κτίριο ανήκει στο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, μεταξύ Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Ναυτικού Νοσοκομείου και Μεγάρου Μουσικής. Το συγκεκριμένο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στρατοπέδων, καταλάμβανε από τον 19ο αιώνα την ευρύτερη έκταση από τη δυτική όχθη του Ιλισού, έως τις υπώρειες του Λυκαβηττού και από την πλατεία Ρηγίλλης έως την σημερινή Αμερικανική Πρεσβεία. Από το 1985 το κτίριο μετασκευάστηκε ελαφρώς για να στεγάσει έκθεση σχετική με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και εγκαινιάστηκε ως μουσείο το 1986.

«Κάθε χώρος πολιτισμού και ιστορίας που εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται, προστίθεται στην εικόνα της Αθήνας που κάνει βήματα προς το μέλλον, αναδεικνύοντας το παρελθόν της. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Να ζήσουμε σε μία πρωτεύουσα που θα είναι υπερήφανη για το πριν και το μετά», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This