Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Οι Times επέτρεψαν σε απαράδεκτο κριτικό εστιατορίων(!) να χαρακτηρίσει σε άρθρο του, «σκουπίδια» τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ένα ανεκδιήγητο άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου με προσβλητικούς, υποτιμητικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς για τους ανεκτίμητους θησαυρούς των αρχαίων πολιτισμών της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκαλεί απορίες για το σκοπό του.

Το άρθρο το υπογράφει ο Giles Coren, συγγραφέας και κριτικός εστιατορίων (σ.σ. ΕΛΕΟΣ!), αλλά το θέμα είναι πως η ιστορική εφημερίδα επέτρεψε να δημοσιευθεί ένα τέτοιο κείμενο. Ελευθερία του λόγου θα πείτε. Ναι, αλλά πόση ελευθερία πια;

Όπως μετέδωσε η Φανούλα Αργυρού, ερευνήτρια/δημοσιογράφος, στο «Ράδιο Πρώτο» της Κύπρου, στο άρθρο με τίτλο «Πρόσεξε Νεφερτίτη προσπαθώ να παραγγείλω μια μπύρα», ο Coren αναφέρεται στη λήξη της τετράμηνης καραντίνας στη Βρετανία και την επιθυμία του να αδειάσουν όλα τα Μουσεία από τα «σκουπίδια» και να μετατραπούν σε παμπ για να αναζωογονηθεί η οικονομία!

«Είναι εκπληκτική η είδηση ότι όλες αυτές οι χώρες απ’ όπου προέρχονται όλα αυτά τα σκουπίδια άρχισαν να τα ζητούν πίσω.  Πάρτε τα λέω εγώ και τι καλύτερη χρονολογική στιγμή…»!

«Το Βρετανικό Μουσείο ίσως να είναι το φαβορί μας, ίσως γιατί είναι κοντά στο Pizza Express. Θα σας πω το λάθος. Όλα εκείνα τα αιγυπτιακά σκουπίδια, οι τάφοι και πέτρινες γάτες και τρομακτικοί άνδρες με κεφαλές σκύλων… η λεία του Elgin (σ.σ. εννοεί τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα), της Δυναστείας των Tang… δημιουργούν ένα μη φιλικό περιβάλλον».

Όπως σχολιάζει η κ. Αργυρού, «δεν γνωρίζουμε αν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα ή στο Λονδίνο πήραν είδηση το άρθρο αυτό και ποία διαβήματα προτίθενται να κάνουν ή έκαναν».

Το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ