Αποκαλύψεις και ανέκδοτα περιστατικά από παραστάσεις, και όσα συνέβαιναν στη θρυλική ταβέρνα στο Λυγουριό

Must Read

Η ιστορική ταβέρνα που συνδέθηκε με το Φεστιβάλ της Επιδαύρου είδε και άκουσε πολλά. Στα τραπεζάκια της φιλοξενήθηκαν, ερωτεύτηκαν και τσακώθηκαν ιερά τέρατα, καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες!

Από την Παξινού και τη Συνοδινού, τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ, τον Γεωργουσόπουλο και τον Μεσσάλα, ως τον Νίκο Κούρκουλο και τη Μαριάννα Λάτση, καθώς φημολογείται ότι στην αυλή του «Λεωνίδα» πλέχτηκε το ειδύλλιό τους, που εξελίχθηκε σε ιστορία αγάπης. Εκείνη ήταν καλεσμένη του ηθοποιού και καλού της φίλου Κώστα Καρρά και τυχαία βρέθηκε να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον αξέχαστο Κούρκουλο.

Όλα αυτά και άλλες ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στην αυλή του «Λεωνίδα» ανάμεσα στα πιάτα με τον μουσακά και το αρνάκι στον φούρνο ξεδιπλώνονται μέσα από το λεύκωμα των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή, σε επιμέλεια του Φώτη Απέργη και με τον τίτλο «Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας».

Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στα 60 χρόνια καλλιτεχνικής ζωής στην Επίδαυρο, με αποκαλύψεις και ανέκδοτα περιστατικά! Ποια παράσταση είχε τέτοια κοσμοπλημμύρα, ώστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος αναγκάστηκαν να καθίσουν σε δύο καρέκλες μπροστά στους τραγωδούς; Πότε και για χάρη ποιας διασημότητας ηλεκτροδοτήθηκε το Λυγουριό; Ποιο φαγητό άρεσε στην Κατίνα Παξινού να σερβίρει η ίδια στους άλλους ηθοποιούς; Ποιοι τραγωδοί μετά τις πρόβες ξενυχτούσαν παίζοντας σκάκι ή παντομίμα; Όλα αυτά και πολλά άλλα ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του λευκώματος!

Όπως το πώς βρέθηκε ο νεαρός Διονύσης Φωτόπουλος να κατασκευάζει ένα ξίφος για να το χρησιμοποιήσει η Μαρία Κάλλας στην παράσταση «Νόρμα» ή τις «απαιτήσεις» του Σπύρου Ευαγγελάτου και του Κώστα Τσιάνου από τους ηθοποιούς τους, σε περίπτωση που κάποιοι συντηρητικοί θεατές αποφάσιζαν να αντιδράσουν στις τολμηρές για την εποχή θεατρικές προτάσεις τους. Ή, ακόμη, πώς είχε επικρίνει ο Αλέξης Μινωτής σε μια πρόβα τον νεαρό μαθητή του Δημήτρη Λιγνάδη και ποια σπουδαία τραγωδός δέχτηκε να αρχίσει η πρόβα πιο αργά, για να παρακολουθήσουν οι νέοι του χορού το Ευρωμπάσκετ! Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μάθει ποιο τοπικό γλυκό άρεσε στον Φρανσουά Μιτεράν, αλλά και ποια απρόοπτα έζησαν στου «Λεωνίδα» ο Πίτερ Χολ, ο Τζόρτζιο Αρμάνι και ο Ιβο Βαν Χόβε. Ακόμη και γιατί η Αμαλία Μουτούση διέκοψε στην πρεμιέρα της παράστασης του Λευτέρη Βογιατζή τον κομμό της Αντιγόνης και ξάπλωσε για λίγο μπροστά στους θεατές ή τις προσευχές της Μαρίας Ναυπλιώτου πριν από την πρεμιέρα των «Φοινισσών».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις άγνωστες πτυχές που έρχονται στο φως πρώτη φορά μέσα από τις απολαυστικές αφηγήσεις 26 καταξιωμένων ανθρώπων του θεάτρου. Ιστορίες γεμάτες συγκίνηση αλλά και χιούμορ, που τις έζησαν οι ίδιοι στη διάρκεια έξι δεκαετιών, συμμετέχοντας στις παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο.

Οι περισσότερες από τις ιστορίες του βιβλίου έχουν ως επίκεντρο την αυλή του «Λεωνίδα» και η οικοδέσποινα της ονομαστής ταβέρνας Κάκια Λιακοπούλου μαζί με τους δύο γιους της, Νίκο και Γιώργο, εξιστορεί τους σταθμούς ζωής αυτών των 60 χρόνων τιμώντας τη μνήμη του Λεωνίδα Λιακόπουλου.

Δείτε επίσης: Ed Far: Ο ροκάς οδοντίατρος που φροντίζει παιδιά ΑμεΑ, μιλά στο newsbreak.gr για το «Morning After»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία ΣΕΤΕΠΕ: Κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη παρακρατούσε τα tips από τους εργαζομένους!

Παρέμβαση σε γνωστό κατάστημα εστίασης της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας- Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μετά από καταγγελίες...

More Articles Like This