Σάββατο 19/6/2021

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα ανοίγει τις πύλες του στην Αλόννησο την 1η Αυγούστου! (video)

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στη χώρα μας θα ανοίξει τις πύλες του σήμερα  Σάββατο 1η Αυγούστου στην Αλόννησο, καθιερώνοντας την Ελλάδα στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού!

Οι επισκέπτες του θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν στον βυθό εκθέματα από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. και οι καταδύσεις θα γίνονται με τη συνοδεία ερασιτεχνών και επαγγελματιών δυτών.

Την πρώτη κατάδυση θα κάνουν την ημέρα των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Το περίφημο ναυάγιο, το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας λόγω του μεγάλου αριθμού των ανέπαφων ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, σε βάθος 28 μέτρων, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας.

Επρόκειτο για ένα μεγάλο, μάλλον αθηναϊκό εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο, τη σημερινή Σκόπελο, και την αρχαία πόλη της Χαλκιδικής Μένδη. Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Πρόσβαση για όλους

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού δεν θα αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά θα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι εναλλακτικά θα έχουν την επιθυμία να δουν μεν τα εκθέματα του ναυαγίου, αλλά χωρίς να μπουν μέσα στη θάλασσα.

Αυτό θα μπορεί να συμβεί στη Χώρα της Αλοννήσου, όπου το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού θα υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και τη δυνατότητα ο επισκέπτης να καταδυθεί εικονικά στον βυθό και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας!

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ