Πέμπτη 6/5/2021

Τα αρχαία αγάλματα ως… αφήγημα στη σκιά της Ακρόπολης

Τη σχέση κάθε ανθρώπου με την αρχαιότητα επιχειρεί να αναδείξει το έργο «Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη, που παρουσιάζεται από το Θεσσαλικό Θέατρο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 27 Σεπτεμβρίου (21.00). Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Κυριακή Σπανού.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των μουσείων της χώρας, το 1940. Το θέμα είναι φορτωμένο με ιδεολογίες, ιδεοληψίες και ερμηνείες, αποτελώντας πρόκληση για τον Φλουράκη, ώστε να βρει μια γλώσσα με την οποία θα το περάσει στη σύγχρονη σκηνή.

Δημιούργησε, έτσι, μια πικρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας. Πήρε την αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλολογία, επέλεξε λέξεις από τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη, λούμπεν, new age και ψηφιακή κουλτούρα, και τις έφερε σε «συνάφεια» με τον κόσμο των αγαλμάτων. Σήμερα, μας απειλούν με την αρπαγή κάθε στοιχείου που μας δένει με την αρχαία κληρονομιά. Αυτή η απειλή είναι η μυθιστορηματική αφετηρία του έργου. Τι κάνουμε σε έναν τέτοιον κίνδυνο;

Συνδυασμός

Το έργο «Τα αγάλματα περιμένουν» συνδυάζει το αφηγηματικό στοιχείο από ντοκουμέντα της εποχής της απόκρυψης του 1940 με τη μυθοπλασία: εικόνες ενός σύγχρονου κόσμου σε περίοδο αποσυνθέσεως, φθοράς, εικόνες ανθρώπων χαμένων στην άγνοια και την εικονική πραγματικότητα, ανθρώπων που ερμηνεύουν τη ζωή με όρους Netflix.

Αυτοί οι διασκορπισμένοι άνθρωποι, οι μοναχικοί και απελπισμένοι -τα «μελλοντικά αγάλματα»– δίπλα στα απομεινάρια του ελληνικού πολιτισμού αποκτούν έναν χαρακτήρα ανησυχητικό, μελαγχολικό και επικίνδυνο. Πρόκειται για σύγχρονα αντιηρωικά πρόσωπα, που μπαίνουν στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου, κάνοντας τους θεατές να διερωτηθούν για τη σχέση τους με τον αρχαίο πολιτισμό κάθε φορά που περνούν μπροστά από τα μνημεία και τα αρχαία θέατρα.

Παίζουν οι Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Ανδρομάχη Μακρίδου, Αθηνά Σακαλή, Βάνα Σλέιμαν, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας. Τα σκηνικά είναι της Ασης Δημητρολοπούλου, τα κοστούμια της Ολυμπίας Σιδερίδου και η μουσική της «Δεσποινίς Τρίχρωμη», ενώ τους φωτισμούς σχεδίασε ο Γιώργος Τέλλος.
Εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά (viva.gr) και τηλεφωνικά (11876).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ