Το «Ποτήρι με αγριολούλουδα» του Βαν Γκογκ πανέτοιμο να… χτυπήσει 18.000.000 δολάρια σε δημοπρασία!

Το 1914 πωλήθηκε αντί 924 δολαρίων σε έναν Εβραίο που διέμενε στο Παρίσι

Must Read

Μεταξύ 14.000.000 και 18.000.000 δολαρίων εκτιμάται η αξία του έργου «Ποτήρι με αγριολούλουδα» (Fleurs dans un Verre) του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που θα δημοπρατηθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία θα γίνει διαδικτυακά, ενώ δίνεται η δυνατότητα προβολής του έργου μόνο κατόπιν ραντεβού, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το ιμπρεσιονιστικό έργο του Ολλανδού ζωγράφου φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, ένα χωριό βόρεια του Παρισιού, όπου ο Βαν Γκογκ έζησε τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του. Πιθανολογείται ότι ο ζωγράφος εμπνεύστηκε το «Ποτήρι με αγριολούλουδα» έπειτα από έναν περίπατό του σε αγαπημένα χωράφια με σιτάρι και σε έναν αμπελώνα.

Ο πίνακας αγοράστηκε το 1908 από τη «La Peau de l’Ours», μια ασυνήθιστα ονομαστική κοινοπραξία 13 προοδευτικών συλλεκτών, που συνέβαλαν κάθε χρόνο στην αγορά της σύγχρονης τέχνης. Η συλλογή τους δημοπρατήθηκε το 1914 και το «Ποτήρι με αγριολούλουδα» πωλήθηκε αντί 924 δολαρίων στον Εβραίο Άλφρεντ Λίντον, ο οποίος διέμενε στο Παρίσι. Λόγω της καταγωγής του η ζωή του τέθηκε σε κίνδυνο κατά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας και, έτσι, φύλαξε τη συλλογή του σε ένα θησαυροφυλάκιο στην τράπεζα Chase Manhattan, στο Παρίσι, και κατέφυγε στις ΗΠΑ.

Ναζί κομάντο πήρε τους πίνακες

Τον Ιούνιο του 1940 ένας ναζί κομάντο(!) εισέβαλε στην τράπεζα, πήρε τους πίνακες και τους έστειλε στο Schloss Neuschwanstein, το κάστρο στις Βαυαρικές Άλπεις. Ο πίνακας κατέληξε στον Χέρμαν Γκέρινγκ, αναπληρωτή του Χίτλερ, ο οποίος θέλησε να μάθει την οικονομική αξία του έργου. Το έστειλε στην Galerie Fischer στη Λουκέρνη, στην ουδέτερη τότε Ελβετία, ανταλλάσσοντάς τον με αρκετούς πίνακες του Γερμανού καλλιτέχνη Λούκας Κράναχ.

Ο Λίντον απεβίωσε το 1948, αλλά ο γιος του Ζακ ανέκτησε τον λεηλατημένο πίνακα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κι έπειτα τον πούλησε. Από το 1963 έως το 1998 το «Ποτήρι με αγριολούλουδα» ανήκε στην συλλογή «Diger’s Collection», που δημιουργήθηκε από τη Λίλα Εϊχσον Γουάλας. Το 1998 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s αντί 4.100.000 δολαρίων και το 2000 αντί 4.600.000 δολαρίων. Έκτοτε παρέμεινε σε μια ακοινοποίητη ιδιωτική συλλογή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ανάρτηση του Νίκου Κοκλώνη για το μέλλον του Στέλιου Δρουμαλιά και της Δώρας Παντέλη στο J2US

Στο τελευταίο live του J2US, η Άντζελα Δημητρίου, μετά την εμφάνισή της στη σκηνή μαζί με τον παρτενέρ της...

More Articles Like This