Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Οι «Αδελφοί Καραμάζοφ» συνεχίζουν στη σκηνή του Christmas Theater

Η μαγεία του σύγχρονου χορού φτάνει στα σπίτια μας από τον κορυφαίο Μπορίς Αϊφμαν

Οι «Αδελφοί Καραμάζοφ», το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από το μπαλέτο Αϊφμαν, θα παρουσιαστεί για επιπλέον δύο ημέρες διαδικτυακά, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, από την online θεατρική σκηνή του Christmas Theater. Η μαγεία του σύγχρονου χορού φτάνει στα σπίτια μας από τον μετρ του είδους, τον κορυφαίο χορογράφο Μπορίς Αϊφμαν.

Κάθε χορογραφία του αποτελεί από μόνη της μέγα διεθνές χορευτικό γεγονός. Ανήκοντας στην ίδια καλλιτεχνική οικογένεια με τους σπουδαίους Μορίς Μπεζάρ, Ρολάν Πετί και Τζον Νεουμάιερ, ο Μπορίς Αϊφμαν δημιουργεί προσωπικές αριστουργηματικές χορογραφίες με εξαιρετικούς χορευτές.

«Ο άνθρωπος είναι ένα μυστήριο. Αυτό το μυστήριο πρέπει να ξετυλιχτεί και, αν πέρασες όλη σου τη ζωή κάνοντας αυτό, μην πεις ότι σπατάλησες τον χρόνο σου. Μελετώ αυτό το μυστήριο επειδή θέλω να είμαι ανθρώπινο ον». Αυτά τα λόγια του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ταιριάζουν απόλυτα με την περιγραφή του δημιουργικού μονοπατιού του Μπορίς Αϊφμαν, ο οποίος σε κάθε έργο του μελετά με επιμέλεια και σοβαρότητα τις πιο περίπλοκες πτυχές της πνευματικής ζωής. Το μπαλέτο «Αδελφοί Καραμάζοφ» είναι μια νέα χορογραφική ερμηνεία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι. Εχοντας θεμελιωδώς επανεξετάσει και επεξεργαστεί εκ νέου τη δική του παλαιότερη παγκοσμίου φήμης παραγωγή του 1995 «The Karamazovs», που βασίστηκε επίσης σε αυτό το διαχρονικό αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας, ο Μπορίς Αϊφμαν δημιούργησε ένα ψυχόδραμα πλούσιο σε σκέψη και συναίσθημα.

Το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμάζοφ» θεωρείται το κορυφαίο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Σ’ αυτό παρουσιάζεται η ζωή τριών αδελφών, που δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους (του ορμητικού και αχαλίνωτου στα πάθη Ντιμίτρι, του συγκρατημένου αλλά ψυχικά αδύνατου και άβουλου Ιβάν και του αγνού ονειροπόλου Αλιόσα), σε συνάρτηση με την ακόλαστη και έκλυτη ζωή του πατέρα τους, του Φιόντορ Πάβλοβιτς Καραμάζοφ, που τα εγκατέλειψε άστοργα, όταν ήταν πολύ μικρά και ορφανά από μητέρα. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο φόνος του πατέρα Καραμάζοφ παίρνει διαστάσεις τελετουργικής πια εκτέλεσης και, αν τυπικά φονιάς είναι μόνο ο Ντιμίτρι, το μαχαίρι με το οποίο αυτός χτύπησε είχε ακονιστεί και από τους τρεις. Γι’ αυτό, ο βρόχος της κρεμάλας που τον υποδέχεται θα πνίξει μαζί μ’ αυτόν κι όλους τους υπόλοιπους.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνει: www.viva.gr & www.christmastheater.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ