Θεόδωρος Κοκκινίδης: Με DNA από τη Μικρά Ασία έκανε γνωστά τα Κηπιά Καβάλας για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Must Read

Στα 16 του χρόνια, έπεσαν τυχαία στα χέρια του κάποιες φωτογραφίες με κέρινα ομοιώματα από μεγάλα μουσεία του κόσμου. Αυτό και μόνο ήταν η αφορμή για τον Θεόδωρο Κοκκινίδη να φτιάξει το πρώτο του κέρινο ομοίωμα, τον Μάικλ Τζάκσον και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα μουσείο στα Κηπιά Καβάλας.

Γεννημένος στο Βερολίνο από γονείς μετανάστες στη Γερμανία, ο Θεόδωρος Κοκκινίδης μίλησε στο pontosnews.gr για τη δημιουργία του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων που φιλοξενεί σπουδαίες προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα μελλοντικά του σχέδια και τους προγόνους του που ήρθαν από τη Σμύρνη στα Κηπιά της Καβάλας, το 1922.

Από ποια περιοχή της Μικράς Ασίας κατάγεστε;

Οι παππούδες μου ήρθαν στην Ελλάδα το 1922. Ήταν παιδιά τότε. Ο ένας παππούς ήταν από τα Σόκια της Σμύρνης και ο άλλος από το Πασάκιο της Σμύρνης. Οι γιαγιάδες μου ήταν η μία από τις Σαράντα Εκκλησιές και η άλλη από τα Δημοκράτα. Πρόλαβα να γνωρίσω τους γονείς του πατέρα μου αλλά ήταν πολύ μεγάλοι και δεν έχω δυστυχώς αναμνήσεις. Νομίζω πως οι γονείς του πατέρα μου όταν ήρθαν από τη Σμύρνη ήταν 17 και 24 χρονών. Πρόλαβα μόνο τη γιαγιά. Ο παππούς πέθανε δυστυχώς πολύ νέος από ανακοπή και δεν τον γνώρισα. Τη γιαγιά μου τη λέγανε Αυγερινή. Σαν όνειρο τη θυμάμαι. Ήμουν πολύ μικρός όταν πέθανε. Ήταν άνθρωποι του μόχθου. Σκληραγωγημένοι. Και οι γυναίκες. Όχι μόνο οι άντρες. Η γιαγιά μου ήταν πολύ δυναμική γυναίκα. Ήρθαν στα Κηπιά της Καβάλας και έζησαν εδώ όλη τους τη ζωή.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κέρινα ομοιώματα;

Από πάρα πολύ μικρός έκανα ζωγραφική δουλεύοντας συνήθως πορτρέτα. Προσωπογραφίες πιο πολύ. Θεωρώ πως ήμουν πιο ώριμος για την ηλικία μου, σε σχέση με τους συνομηλίκους μου. Στην εφηβεία είχα δει σε ένα περιοδικό ένα αφιέρωμα στην Madame Tissauds (Μαντάμ Τισό). Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε το ίντερνετ. Πήγα σε ένα φίλο που είχε μελίσσια και πήρα κερί για να φτιάξω το πρώτο μου κέρινο ομοίωμα. Έτσι έφτιαξα τον Μάικλ Τζάκσον, όταν ήμουν 16 χρονών. Προσπαθούσα να καταλάβω την τεχνοτροπία. Να καταλάβω πως δουλεύεται το υλικό. Αναζητούσα πληροφορίες από όπου μπορούσα. Μέσα από βιβλία ή μέσα από εικόνες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This