Πράσινο φως για λίφτινγκ στα τείχη της Ακρόπολης

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για τη γεωτεχνική μελέτη, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Must Read

Την προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης, στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αρχών που περιλαμβάνει το σύνολο των επεμβάσεων στο μνημείο, προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικής-στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας.

Η μελέτη εξέτασε την ευστάθεια σε επτά διακεκριμένες περιοχές, αξιολογώντας τον βαθμό επικινδυνότητας. Οι επεμβάσεις στα τείχη προγραμματίζονται σε συνδυασμό με τις εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών καθώς και τις λοιπές εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.

Το σύνολο των πόρων για τις εργασίες είναι εξασφαλισμένο, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακροπόλεως, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανακάμψεως, με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ. Το στρατηγικό σχέδιο επεμβάσεων συνολικής διαχείρισης των τειχών αποτελεί ζητούμενο πολλών χρόνων για την προστασία του μνημείου, καθώς και απαραίτητη προϋπόθεση για τις απαιτούμενες επεμβάσεις στα περιμετρικά τείχη.

Με αυτό αποσαφηνίζονται οι αναγκαίες επεμβάσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και συναξιολογώντας τις διατηρούμενες ιστορικές φάσεις, την επικινδυνότητα σε όρους δομικής ευστάθειας κάθε περιοχής των τειχών και την κατάσταση διατήρησης των λίθων. Σε κάθε επέμβαση λαμβάνεται υπ’ όψιν, αφού διερευνηθεί με κατάλληλες μεθόδους, η ύπαρξη αρχαίων γλυπτών και αξιόλογων δομικών μελών.

Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα γενικό περίγραμμα των ιστορικών φάσεων των τειχών και των νεότερων επεμβάσεων. Παρουσιάζονται το ιστορικό πλαίσιο και η οικοδομική ιστορία του μνημείου, ανά πλευρά και ιστορική περίοδο, και αξιολογούνται οι φάσεις από ιστορική, αρχαιολογική, καλλιτεχνική, αισθητική και συμβολική άποψη. Ως προς τα δομικά προβλήματα, αναφέρονται εγγενή προβλήματα της κατασκευής, αναλύεται και αξιολογείται εν γένει η παθολογία του φορέα ως προς τα ζητήματα αρχαιολογικής ανάδειξης, περιλαμβάνεται η δημιουργία αρχαιολογικών διαδρομών με σημείο αναφοράς τα τείχη. Για την περιοχή των κλιτύων προβλέπεται η πλήρης ανασύσταση του περιπάτου, σε φάσεις.

Η σημερινή μορφή των τειχών της Ακρόπολης είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων επεμβάσεων στα τείχη της Κλασικής Περιόδου από την Υστερη Ρωμαϊκή περίοδο έως σήμερα, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, στερούνται διακριτών χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα η χρονολόγησή τους, επί τη βάσει μορφολογικών χαρακτηριστικών, να καθίσταται συχνά επισφαλής.

Το 1834 αποφασίστηκε η απομάκρυνση των τειχών «δίχως αρχαιολογική ή ιστορική αξία» και άρχισαν οι συστηματικές εργασίες καθαίρεσης των μεσαιωνικών και οθωμανικών φάσεων. Εργασίες στερέωσης πραγματοποιήθηκαν το πρώτο ήμισυ του 20ού αι. από τον Μπαλάνο (1899-1938) και τον Ορλάνδο (1947-1949), με στόχο πρωτίστως την αντιμετώπιση δομικών και στατικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This