Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023

Οι ταινίες που ενόχλησαν τους Γερμανούς – Το αποκαλυπτικό βιβλίο « Γιαβόλ!» του Γιώργου Χαρβαλιά

Ενα νέο συναρπαστικό βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά θυμίζει τη γερμανική ενόχληση για τον... Αλέκο Αλεξανδράκη και την υπολοχαγό Νατάσσα

Συντάκτης: Newsroom

Ποιος θα μπορούσε, στα αλήθεια, να φανταστεί ότι θρυλικοί πρωταγωνιστές του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, αξέχαστη ως υπολοχαγός Νατάσσα, θα έφερναν την Ελλάδα στα πρόθυρα ενός διπλωματικού επεισοδίου, με διαδοχικές κυβερνήσεις της μεταπολεμικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας; Και πως αιτία της ενόχλησης θα ήταν ότι οι Ελληνες σταρ εκείνης της εποχής υποδύονταν ήρωες της ελληνικής αντίστασης κατά των ναζί;

Η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη ως υπολοχαγός Νατάσσα

Μπορεί στις ημέρες μας να ακούγεται τρολιά και να φαίνεται πραγματικά απίστευτο, μόνο που είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οπως και πολλές άλλες εκδηλώσεις μιας μεταπολεμικής γερμανικής αναίδειας, αποικιοκρατικού τύπου, που αποκαλύπτονται στις σελίδες ενός νέου βιβλίου, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» (εκδόσεις Πεδίο).

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς, έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, ξεδιπλώνει, με συναρπαστική αφηγηματική δεινότητα, άγνωστες πτυχές της ελληνογερμανικής Ιστορίας, παλιάς και νεότερης, φέρνοντας στο φως στιγμές που και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να ξεχάσουν. Μία τέτοια ήταν το φθινόπωρο του 1959, όταν ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για την ταινία «Το νησί των γενναίων», που αναφερόταν στον αντιστασιακό αγώνα της Κρήτης και ενόχλησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Βόνης, επειδή θεωρήθηκε ότι… ξύνει πληγές. Η συγκεκριμένη ταινία, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Τζένη Καρέζη, «τα είχε όλα», όπως απολαυστικά γράφει στις σελίδες του «Γιαβόλ!» ο Γιώργος Χαρβαλιάς:

«Το νησί των γενναίων»

«Εκτελέσεις, βασανιστήρια, ηρωικούς Αγγλους σαμποτέρ, κυρίως όμως αναδείκνυε για πρώτη φορά τον χαρακτήρα του δωσίλογου, του καταδότη, του χαφιέ των Γερμανών, που πέρασε στη λαϊκή συνείδηση με το όνομα του ηθοποιού που τον ενσάρκωνε, του Αρτέμη Μάτσα». Αυτό το τελευταίο ήταν που έκανε τη γερμανική πρεσβεία να… απασφαλίσει, θέλοντας σε μία περίοδο διμερούς προσέγγισης να αποφύγει πάση θυσία τέτοιους συνειρμούς. «Ταινίες που επαναφέρουν ένα δυσάρεστο παρελθόν στη συνείδηση του θεατή δεν συνάδουν με τις προσπάθειες της ΟΔΓ να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να καλλιεργήσει φιλικές σχέσεις» έγραφε στο διάβημά του ο Γερμανός πρέσβης, απειλώντας εμμέσως και με «οικονομικά αντίμετρα».

«Το νησί των γενναίων»

Ομως δεν ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αντιδρούσε για το περιεχόμενο πολεμικής ταινίας. Η αρχή, όπως διαβάζουμε στο «Γιαβόλ!», έγινε μόλις το 1952, ελάχιστα χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και προτού καν συμπληρωθεί μια δεκαετία από τον τερματισμό της ναζιστικής Κατοχής. Αφορμή για εκείνο το διάβημα ήταν μία άλλη δημοφιλής πολεμική ταινία, η οποία κρίθηκε ότι «ξυπνάει» αντιγερμανικές μνήμες, οι οποίες θα έπρεπε να ξεθωριάσουν.

«Η φλόγα της ελευθερίας»

Με το που άρχισε να προβάλλεται η ταινία, η γερμανική πρεσβεία απαίτησε την απόσυρσή της από τις κινηματογραφικές αίθουσες, λόγω της «ατυχέστατης εν Γερμανία απηχήσεως», που φαινόταν να συμμερίζεται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών! Στη σχετική διπλωματική νότα αναφερόταν ότι η ταινία ενόχλησε τη γερμανική κοινή γνώμη γιατί πυροδοτούσε, όπως θα λέγαμε σήμερα, την… εχθροπάθεια των θυμάτων προς τους σφαγείς τους. Και αν δεν ήταν δυνατή η απόσυρσή της, έγραφαν οι Γερμανοί, θα έπρεπε «να αποφευχθή εις το μέλλον η εξιστόρησις αναλόγων θεαμάτων, καθώς είναι ανάγκη, προς το ελληνικόν συμφέρον, να παύση η αναμόχλευσις του παρελθόντος».

Εκτελέσεις

Η γερμανική πρεσβεία είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα γιατί ταινίες όπως «Η φλόγα της ελευθερίας» και το θρυλικό box office του 1952 «Ματωμένα Χριστούγεννα» του Γιώργου Ζερβού, με τον Νίκο Χατζίσκο, την Ελλη Λαμπέτη και τον Δήμο Σταρένιο («οι Γερμανοί είναι φίλοι μας») έκαναν αναφορά στον μεγάλο λιμό της Αθήνας και στις άγριες συνθήκες της Κατοχής. Και πάνω από όλα επειδή περιείχαν και σκηνές από γερμανικά αντίποινα με εκτελέσεις αμάχων, έπειτα από υποδείξεις δωσίλογων κουκουλοφόρων.

Ο Αρτέμης Μάτσας στην ταινία «Το νησί των γενναίων»

Οι Γερμανοί διαμαρτύρονταν επισήμως και ανεπισήμως σε υψηλούς τόνους και οι ελληνικές κυβερνήσεις έπαιρναν πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις παραστάσεις γιατί έτρεμαν μήπως επιβληθούν, οικονομικές κυρώσεις, όπως περιορισμοί στις εξαγωγές ελληνικών καπνών. Ομως το πρώτο διάβημα για ταινία στη δύσκολη πορεία των ελληνογερμανικών διπλωματικών σχέσεων έγινε, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιώργος Χαρβαλιάς, μόλις το 1923, δηλαδή πριν από έναν αιώνα, και αυτή τη φορά προερχόταν από την ελληνική πλευρά. Μόνο που σε αντίθεση με τις αντίστοιχες γερμανικές διαμαρτυρίες, που πρόδιδαν, εκτός από έλλειψη αυτογνωσίας, περιφρόνηση και αναίδεια απέναντι στις ελληνικές ευαισθησίες, το ελληνικό διάβημα ήταν απολύτως εύλογο και δικαιολογημένο.

Αφορούσε μία ταινία του…βωβού κινηματογράφου, που, όμως, αναπαρήγαγε ρατσιστικά στερεότυπα εις βάρος του μέσου Ελληνα, φιλοτεχνώντας ένα προφίλ απατεώνα και κατεργάρη. Η ταινία είχε τίτλο «Η εκατομμυριούχος» και, όπως θυμίζει ο Γιώργος Χαρβαλιάς, «διεκτραγωδούσε το δράμα μιας πλούσιας Γερμανίδας που έπεσε θύμα ενός Ελληνα αετονύχη, ο οποίος προσπαθούσε να της αρπάξει την περιουσία.

«Ματωμένα Χριστούγεννα»

Ο Ελληνας αγιογδύτης, τον οποίο ενσάρκωνε ένας διάσημος Ούγγρος ηθοποιός της εποχής, φτυστός ο Γιάννης Γκιωνάκης, λεγόταν… Λεωνίδας Κλεπτομανίδης και η επινόηση δεν ήταν τυχαία. Καταμαρτυρούσε στους Ελληνες ότι ιδιοποιούνται την κληρονομιά των αρχαίων, υποδυόμενοι τους απογόνους τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από κλέφτες».

Στις μέρες μας μαζί με το «κλέφτης» προστέθηκε και το «τεμπέλης». Αλλά διατρέχοντας τις σελίδες του «Γιαβόλ! Λήθη, αίμα και υποτέλεια» αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Γερμανοί, ακόμη και σήμερα, μάλλον δεν διαθέτουν το ηθικό ανάστημα για να διατυπώνουν τέτοιες κρίσεις απέναντι σε ένα έθνος που στην κυριολεξία κατέστρεψαν. Γιατί, πέρα από τις ελάχιστες κωμικές εκφάνσεις, όπως τα διαβήματα για τον… Αλέκο Αλεξανδράκη, η γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας υπήρξε, ειδικά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο, από προπετής μέχρι καθαρά αποικιοκρατική.

Ο πολιτικός αναλυτής και έμπειρος δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς

Και το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά, που προλογίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, φρεσκάρει εντυπωσιακά τη μνήμη, τεκμηριώνοντας με αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία τη γερμανική αυθάδεια. Κυρίως όμως, όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο πρώην πρωθυπουργός, «συνεισφέρει ανεκτίμητα στην περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης στα μαύρα χρόνια 1941-44»…

H επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου παρουσία του προλογίσαντος Κώστα Καραμανλή και με κεντρικό ομιλητή τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων στην προβολή ταινίας για τον φιλελληνισμό

Στην προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Οι Φιλέλληνες» βρέθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 30...

Γιάννης Πολονύφης: Ένας 16χρονος γράφει νότες με τον κώδικα braille των τυφλών

Ο ταλαντούχος Γιάννης Πολονύφης κάνει το δισκογραφικό του ντεμπούτο μέσα από την DT Music...

Λάκης Λαζόπουλος για Νόνικα Γαληνέα: Τα τελευταία της λόγια και το βιβλίο που του...

Ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετώντας την Νόνικα Γαληνέα μέσα από την εκπομπή του «Έξω από...

Μήλον της Έριδος η Λένα Παπαληγούρα!

Ο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» έρχεται με... φόρα τον θεατρικό χειμώνα στην Αθήνα! Οι Γιώργος...

Οι παραστάσεις που θα μας συντροφεύουν κάτω από το θερινό φεγγάρι

Το καλοκαίρι είναι κατεξοχήν η περίοδος που τα θέατρα είναι ανοιχτά και οι παραστάσεις...

Η Μαρίνα Σάττι… υψώνει Flabouro – To μουσικό ντοκιμαντέρ στο χωριό των Σερρών

Ένα μικρομηκάδικο μουσικό ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στο χωριό των Σερρών Φλάμπουρο, με τη μοναδική αισθητική μιας...

Ευαγγελία Κ. Λάππα – Η ζωή ενός πρίγκιπα: Ένα ξεχωριστό έργο κυκλοφορεί από τις...

Στις 29 Μαΐου 2023, ημέρα ανάμνησης της Αλώσεως της Πόλης από τούς Τούρκους, κυκλοφόρησε,...

«Μαρίκα Νίνου» στο σανίδι του θεατρικού πολυχώρου Vault η Ελένη Ουζουνίδου

Η Ελένη Ουζουνίδου γίνεται Μαρίκα Νίνου στη σκηνή του θεατρικού πολυχώρου Vault και στην...

Η μουσική των αδερφών Σπανομάρκου στην βραβευμένη σειρά Ted Lasso

Η μουσική των αδελφών Iωάννας & Αρετής Σπανομάρκου, των γνωστών πολυβραβευμένων μουσικοσυνθετριών/στιχουργών, ταξιδεύει για...

Έκθεση από τη Σχολή Ζωγραφικής της Οδησσού

Μια σημαντικότατη και μεγάλης συμβολικής σημασίας για την ανάδειξη του ουκρανικού πολιτισμού και της...

Ο Κρίστοφ Έσενμπαχ και η ΚΟΑ στηρίζουν το «Μαζί για το Παιδί»

Ο Κρίστοφ Έσενμπαχ επιστρέφει στην Αθήνα για να συναντήσει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και μαζί να...

Εκλογές 2023: Ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου – Το μήνυμα για την αλλαγή του κόσμου

Στην περιοχή του Γκύζη βρέθηκε νωρίτερα σήμερα η αρχηγός του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή...

Αλ. Κακαβάς: «Αυτό το στοιχείο είναι αναγκαίο για τα σενάρια και την οπτικοακουστική παραγωγή»

Την εκτίμηση πως πρέπει να γίνει στροφή σε μία νέα, εξωστρεφή πολιτική σχετικά με...

Γ. Χαρβαλιάς: Η γερμανική δικτατορία στην Ευρώπη… συνεχίζεται!

Στις διαπιστώσεις πως οι «Γερμανοί δεν έχουν το ανάστημα για να παραδίδουν μαθήματα ηθικής...

Καταιγισμός από πρεμιέρες στο θέατρο

Πρώτη φορά στα θεατρικά χρονικά τον μήνα Μάιο γίνονται αλλεπάλληλες πρεμιέρες και ο κόσμος...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Εφυγα γιατί πουλάνε τους βαθμούς!»

Ο λόγος της πανεπιστημιακού Λένας Διβάνη, συμφωνείς, διαφωνείς μαζί της, έχει πάντοτε ενδιαφέρον, διότι έχει «γωνίες». Δεν είναι ποτέ στρογγυλός. Τα βιβλία της, εξίσου...

Πέθανε ξαφνικά από καρδιά υποψήφιος βουλευτής – Σοκ στο Ηράκλειο

Κεραυνός εν αιθρία σε όλη την Κρήτη ήταν η είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Νικόλα Κοσμαδάκη, ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα στις...

Ο «Κατήφορος» της Πατησίων! «Ζούγκλα» με «πεταλούδες της νύχτας» εξ Αφρικής 

Ανάστατοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών - «Τρέμουμε από τον θόρυβο, από τις ύβρεις, από όσα συμβαίνουν»

Ανείπωτη τραγωδία στην Νέα Μάκρη: Πέθανε 19χρονη έγκυος – Περίμενε ασθενοφόρο επί ώρες

Ακόμη μία γυναίκα «πλήρωσε» με την ζωή της την κατάρρευση του ΕΣΥ

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Σε ηλικία 76 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο λαμπερός καλλιτέχνης που ήταν «μεγάλη φίρμα» έφυγε από τη ζωή ενώ...

Λάκης Λαζόπουλος για Νόνικα Γαληνέα: Τα τελευταία της λόγια και το βιβλίο που του είχε αναθέσει

Ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετώντας την Νόνικα Γαληνέα μέσα από την εκπομπή του «Έξω από στο στόμα του Λάκη» που προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 19:00...
spot_img

NEWSROOM

spot_img