Συνέδριο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Οργανώνεται από το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Τα επώδυνα γεγονότα και οι επιπτώσεις τους». Την εισαγωγική ομιλία θα εκφωνήσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Must Read

Το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει αύριο (5 μ.μ.), στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2α), συνέδριο με θέμα «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τα επώδυνα γεγονότα και οι επιπτώσεις τους».

Μετά τους χαιρετισμούς, την εισαγωγική ομιλία θα εκφωνήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ακολουθήσει η Α΄ Συνεδρία με θέμα «Παράγοντες που οδήγησαν στην εισβολή (προϊστορία του προβλήματος)», την οποία θα συντονίσει ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητές τους Σωτήρη Ριζά, διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Ερευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννη Στεφανίδη, καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Ανδρέα Βοσκό, ομ. καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Β΄ Συνεδρία

Τη Β΄ Συνεδρία με θέμα «Δυνατότητες που υπήρχαν από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς για αντίδραση, στρατιωτική και πολιτική (μέσω συμμάχων χωρών) κατά των εισβολέων στις δύο φάσεις της εισβολής (ιστορική προσέγγιση του προβλήματος)» θα συντονίσει ο καθηγητής Νέστωρ Κουράκης, γενικός γραμματέας του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα μιλήσουν οι Γεώργιος Καζαμίας, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Reader in International Security στο King’s College του Λονδίνου, Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής στο ίδιο πανεπιστήμιο, και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γ’ Συνεδρία

Την Γ΄ Συνεδρία με θέμα «Προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τα έκτοτε τελευταία 50 έτη προς ανάταξη της κατάστασης και επίλυση του κυπριακού ζητήματος (διπλωματική πλευρά του ζητήματος)» θα συντονίσουν οι καθηγητές Θάνος Βερέμης και Νέστωρ Κουράκης, και θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, και Αγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Αθηνών και υφυπουργός Παιδείας. Θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου από τον καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρόεδρο της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση από την ομ. καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρο του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, κοσμήτορα του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This