Τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ στο Μέγαρο Μουσικής

Πρόκειται για έργο «ιερό», κορυφαία έκφραση της πορείας του ανθρώπου προς το θείο, κατάθεση ψυχής και πνεύματος στην πιο αγνή, ειλικρινή και βαθιά τους διάσταση

Must Read

Η μουσική ως έξαρση καλλιτεχνικού πάθους και ως ικεσία ανώτερων αισθημάτων προς το υπερμέγεθος συγκροτεί το ακρόαμα, εικαστικό θέαμα που θα παρουσιαστεί αύριο, Μ. Τρίτη 30 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τα τα μεγαλειώδη «Κατά Ματθαίον Πάθη», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ!

Πρόκειται για μια παραγωγή η οποία επέλεξε και την εικαστική προσέγγιση, για την προσέγγιση με πολυδιάστατη πρόσληψη και απόδοση «της μεταφυσικής ατμόσφαιρας του έργου, καθιστώντας τα ανυπέρβλητα μουσικά του νοήματα πιο απτά, πιο δραματικά, ίσως και πιο επίκαιρα».

Τα σολιστικά φωνητικά μέρη θα αποδώσουν ο τενόρος Ντέιβιντ Φίσερ, ο μπασοβαρύτονος Πόντρικ Ρόουαν, η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου, η κοντράλτο Χενριέτε Γκέντε, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Στο πόντιουμ, ο Μιχάλης Ζέκε. Συμμετέχουν η χορωδία του Δήμου Αθηνών, σε διδασκαλία – διεύθυνση Σταύρου Μπερή, και η παιδική χορωδία Rosarte, σε διδασκαλία – διεύθυνση Ρόζης Μαστροσάββα. Την όλη καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Παναγής Παγουλάτος και τον σχεδιασμό των βιντεοπροβολών ο Αλέξανδρος Ζαμπέτας. Τους φωτισμούς επιμελείται ο Κώστας Μπεθάνης. Η παρουσίαση του αριστουργηματικού ορατορίου του J. S. Bach στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα», αποτελώντας συμπαραγωγή της ΚΟΑ και του Μεγάρου.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας έχει προγραμματιστεί (19.30) για τους κατόχους εισιτηρίων δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Χαράλαμπο Γωγιό.

Τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» είναι ένα έργο καθαγιασμένο καλλιτεχνικώς, ως κορυφαία διαχρονικώς έκφραση της ανθρώπινης πορείας προς το θείο και ως μία εκ βαθέων κατάθεση ψυχής και πνεύματος στην πιο αγνή, ειλικρινή και βαθιά τους διάσταση. Αυτό το παγκοίνως αποδεκτό ως αριστουργηματικό ορατόριο (1727) του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες συνθέσεις της μπαρόκ εκκλησιαστικής μουσικής και περιλαμβάνει βαθιά συγκινητικές άριες και υποβλητικά κοράλ. Το έργο γράφτηκε για σολίστ, διπλή χορωδία και διπλή ορχήστρα, σε λιμπρέτο του Γερμανού ποιητή Πίκαντερ, βασισμένο κυρίως στα κεφάλαια 26 και 27 του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου της λουθηρανικής Βίβλου, καθώς και στο «Ασμα Ασμάτων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This